Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Οι αλλαγές στην υγεία σε εποχή χωρίς λεφτά…

Οι αλλαγές στην υγεία σε εποχή χωρίς λεφτά…

Στο δρόμο για τον πολύ σημαντικό Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Πριν από λίγες μόλις μέρες οι φαρμακοποιοί της περιοχής Τριχωνίδας και της Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσαν ότι μετά από έκτακτη γενική συνέλευση που έκαναν σταματούν να χορηγούν με πίστωση τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ(δημοσίους υπαλλήλους), του ταμείου της ΔΕΗ, αλλά και σε μια σειρά άλλα ταμεία όπως των δικηγόρων, των υγειονομικών υπαλλήλων και των συμβολαιογράφων! Και πώς να τους κατηγορήσει κανείς από τη στιγμή που έχουν να πληρωθούν σε πολλές περιπτώσεις από τον περασμένο Ιούνιο; Μπορεί το υπουργείο να λέει «πληρώσαμε 4,28 δισ. ευρώ στα φαρμακεία και οφείλουμε 35 εκατ. στα Ταμεία, στα οποία έχουν διακόψει τη φαρμακευτική περίθαλψη», αλλά η πραγματικότητα είναι αυτοί που ξέρουν ακόμα και οι ασθενείς.
Μέχρι στιγμής η απόφαση πάντως δεν εκτελείται καθώς αναμένουν οι φαρμακοποιοί οδηγία από το συνδικαλιστικό τους όργανο για το αν θα εφαρμόσουν την απόφαση το μήνα που διατρέχουμε ή τον επόμενο.
Το γεγονός αυτό, τοπικά, έρχεται να προστεθεί και σε άλλους είδους αναβρασμό που υπάρχει αφού οι νοσοκομειακοί γιατροί πρόκειται να πραγματοποιήσουν απεργία την ερχόμενη Τετάρτη με αίτημα να μην εφαρμοστεί το Μνημόνιο στην Υγεία και να μην θιχτούν οι μισθοί ειδικά με την μορφή ενός συγκεκριμένου επιδόματος (που πάντως φαίνεται να μην είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να θιγεί). Παράλληλα είναι πολύ νωπές οι διαμαρτυρίες εμπόρων και επαγγελματιών του ΟΑΕΕ για τις ελλείψεις σε γιατρούς στην ευρύτερη περιοχή με χαρακτηριστικότερη εκείνη της μιας και μοναδικής παιδιάτρου που είχε απομείνει κάποια στιγμή να βλέπει τα παιδιά ασφαλισμένων του ταμείου αυτού ή την περίπτωση πριν ένα χρόνο που δεν υπήρχε οφθαλμίατρος!

Τεράστιες αλλαγές
Όσοι όμως γνωρίζουν τα πράγματα λένε ότι και σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο η μεγάλη αλλαγή που επίκειται είναι αυτή της καθιέρωσης(μέσα από το πολυνομοσχέδιο που προωθείται και που οι αντίθετοί του το χαρακτηρίζουν «έκτρωμα») του ΕΟΠΥ δηλαδή του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου ενώ έχει γίνει ο ορισμός του ΔΣ και εκδόθηκε η απόφαση για τον τρόπο που θα γίνεται η πληρωμή των γιατρών.
Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό, σε 15 ημέρες θα ολοκληρωθεί ο Υγειονομικός Χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλη την Ελλάδα και μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε τον ενιαίο Κανονισμό. Σημείο τριβής φυσικά ο τρόπος αμοιβής των γιατρών, καθώς μέχρι να δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥ οι γιατροί οι οποίοι συνεργάζονται με το ΙΚΑ θα πληρώνονται κατά πράξη και περίπτωση από το Ιδρυμα με το υπουργείο να λέει ότι «κανένας γιατρός δεν έχει χάσει τίποτα» και ότι όλα τα δικαιώματα που έχει σήμερα, θα τα έχει και μετά…
Τι ακριβώς σημαίνει όμως ο ΕΟΠΥ; Πρακτικά ότι η γνωστή εικόνα του ΙΚΑ τελείωσε! Ειδικά για τη στοιχειώδη κλινική εξέταση όπου σαφώς και δεν υπήρχε χρόνος στα πρωινά ιατρεία του ΙΚΑ και οπότε απέμενε στην ευθιξία του γιατρού και την ακεραιότητά του να μην οδηγηθεί ο ασθενής δια της πλαγίας στο ιδιωτικό ιατρείο… Ο ασθενής έχει το δικαίωμα πια να επιλέξει οποιονδήποτε ιδιώτη γιατρό επιθυμεί αρκεί αυτός να έχει σύμβαση με το δημόσιο (ΟΠΑΔ) ή ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και φυσικά να δέχεται να εξετάσει ασφαλισμένους του ΙΚΑ, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος.
Σε ότι αφορά το ΙΚΑ οι γιατροί θα μπορούν να υποδέχονται αυστηρά έως 250 ασφαλισμένους το μήνα. Έτσι ο ασφαλισμένος θα έχει την ευχέρεια είτε να επισκέπτεται τα ιατρεία του Ιδρύματος είτε να επισκέπτεται το συμβεβλημένο-ιδιώτη γιατρό. Οι 8.000 γιατροί του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ΙΚΑ (ιατρεία, θεραπευτήρια ή θα υπαχθούν στο ΕΣΥ μαζί με τα νοσοκομεία του ΙΚΑ) όπου θα έχουν την ευχέρεια επίσκεψης όλοι οι ασφαλισμένοι (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ κ.ά.). Εκτός και εάν παραιτηθούν και επιλέξουν μια σχέση συμβεβλημένου γιατρού με τον ΕΟΠΥ, οπότε θα μπορούν να δέχονται τους ασφαλισμένους στο ιατρείο τους προσδοκώντας αμοιβή 2.500 ευρώ. Αντιστοίχως, ο μέγιστος αριθμός επισκέψεων ανά μήνα θα περιοριστεί στις 100. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και εάν ευδοκιμήσει η πρόταση για υποδοχή ασφαλισμένων του ΙΚΑ το απόγευμα στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών… υπαλλήλων του ΙΚΑ, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να μοιράσει περί τα 2.500 ευρώ ανά συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥ γιατρό (οι γιατροί-υπάλληλοι του ΙΚΑ λαμβάνουν σήμερα περί τα 1.600 έως 1.800 ευρώ το μήνα). Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, η κύρια πηγή αντίδρασης εδράζεται στο φόβο ότι με τον ΕΟΠΥ οι γιατροί δεν θα έχουν την ευχέρεια να έχουν 2 και 3 συμβάσεις με τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ ή ΟΑΕΕ).

Μεγάλη αλλαγή αλλά θα περπατήσει;
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί μιλάμε για κοσμοϊστορικές αλλαγές, που φυσικό είναι να ξενίζουν αρκετούς. Το σύστημα υγείας προετοιμάζεται να ενοποιηθεί υπό τη σκεπή του ΕΟΠΥ, ενός δηλαδή ενιαίου ταμείου που θα εμπεριέχει τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μόλις ρωτήσαμε για το ζήτημα τον υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Κώστα Πατσιαλό, που είναι και συντοπίτης μας, άμεσα εστίασε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη λέγοντάς μας: «Πραγματικά η μεγάλη τομή του πολυνομοσχεδίου είναι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου σε εποχή κρίσης οι πιο ωφελημένοι θα είναι οι ασθενέστεροι οικονομικά και αυτοί που καλούνται να μετακινούνται για να εξεταστούν ή για έχουν την βασική ιατρική φροντίδα. Οι άνθρωποι στις αγροτικές και ορεινές περιοχές. Και πάνω από όλα θα δοθεί επιτέλους έμφαση στην πρόληψη των ασθενειών και όχι στην εκ των υστέρων θεραπεία, κάτι στο οποίο πάσχουμε σαν χώρα, βαθύτατα».
Η σύσταση του ΕΟΠΥ αναμένεται να γίνει επίσημα τον Ιούνιο ενώ το χρονικό διάστημα που διανύουμε τώρα έχει κατά κάποιο τρόπο δοκιμαστικό και πιλοτικό χαρακτήρα με την έναρξη εξέτασης των ασθενών του ΙΚΑ από γιατρούς του ΟΠΑΔ ή ΟΑΕΕ. Δύο όμως είναι οι μεγάλες απορίες που προκύπτουν: Θα έχουν το ταμείο που θα αντιστοιχεί στον οργανισμό (ΕΟΠΥ) όλοι οι ιδιώτες γιατροί ή θα είναι ένα «ταμείο-φιλέτο»; Θα υπάρξει συμφωνία αποδεκτή για τις αμοιβές; Πάντως το υπουργείο εκτιμά ότι περίπου 25 χιλιάδες γιατροί θα κληθούν να στελεχώσουν επί της ουσίας την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα. Πέρα από όλα τα άλλα το μεγάλο στοίχημα, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, είναι η έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα που στη χώρα μας είναι σε τραγικό επίπεδο. Βασικότατος αν και όχι μοναδικός, λόγος; Φυσικά η μείωση εξόδων. Πως; Μα με την βεβαιωμένη οικονομική πρακτική που λέει ότι όταν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα γλιτώνεις μετά τις επεμβάσεις και τα νοσοκομειακά έξοδα που είναι πολλαπλάσια. Εξετάζεις τα παιδιά πρωτοβάθμια, στην πρόληψη και δεν παθαίνουν νέοι εμφράγματα και εγκεφαλικά όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Το θέμα όμως είναι τελικά θα έχει το χρόνο και την πίστωση αυτό το νέο σύστημα να περπατήσει; Ίδωμεν…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.