Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Οι αρτοποιοί… κοστολογούν

Οι αρτοποιοί… κοστολογούν

Εκδήλωση διοργάνωσε το Σωματείο Αρτοποιών Αγρινίου και περιχώρων για την κοστολόγηση προϊόντων αρτοποιίας και για θέματα του κλάδου. Ποιοι παράμετροι αξιοποιήθηκαν και τι παρουσιάστηκε
Το Σωματείο Αρτοποιών Αγρινίου και περιχώρων «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας την Κυριακή το πρωί πραγματοποίησε εκδήλωση που παραβρέθηκαν πάρα πολλά μέλη του. Το βασικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η κοστολόγηση των προϊόντων αρτοποιίας που έγινε από τον κοστολόγο και συνεργάτη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Κων/νο Βαθιώτη. Επίσης πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των μελών – αρτοποιών για θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλης Μούσιος. Ο κ. Μούσιος περιέγραψε την κατάσταση που ισχύει στον κλάδο, όλες τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το bake off και την απελευθέρωση του επαγγέλματος και αποτύπωσε προσωπικές απόψεις και ενέργειες για την υπεράσπιση του κλάδου. Έδωσε επίσης αριθμούς που αφορούν τον κλάδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, υπάρχουν 14.000 αρτοποιοί, 70.000 άμεσα εργαζόμενοι στα αρτοποιία και επίσης 70.000 έμμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο (προμηθευτές υλικών, εξοπλισμών, μύλοι κ.λ.π.).
Το βασικό θέμα της κοστολόγησης που αναλύθηκε στην εκδήλωση της Κυριακής αφορούσε την δημιουργία μιας εφαρμογής που ο κάθε αρτοποιός μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί, εφόσον διανεμήθηκε CD με την εφαρμογή αυτή, η οποία προσπαθεί να λάβει όλες τις παραμέτρους κόστους ενός αρτοποιού. Αυτό σημαίνει σε θεωρητικό επίπεδο πως πρέπει κάθε αρτοποιός να έχει άποψη ανά πάσα στιγμή για την κοστολόγηση των προϊόντων του με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κόστος των αρτοποιών ως τώρα αποτελούνται από τρεις παραμέτρους. Πρώτη ήταν το κόστος των υλικών παρασκευής ψωμιού και αρτοσκευασμάτων. Δεύτερο ήταν το εργατικό κόστος και το τρίτο ήταν τα σταθερά κόστη που περιλαμβάνουν τους λογαριασμούς παντός τύπου μιας επιχείρησης – αρτοποιείου.
Η εφαρμογή αυτή του προγράμματος που δημιουργήθηκε επιτρέπει σε κάθε αρτοποιό να καταχωρεί τα κόστη του και να βλέπει αν και πόσο ποσοστό κέρδους έχει. Του δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαχειρίζεται καλύτερα την επιχείρησή του. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε πως το κόστος των υλικών σε ένα αρτοποιείο αγγίζει μόλις το 18%. Το εργατικό κόστος είναι στο 37% και τα σταθερά κόστη εκτοξεύονται στο 45% του συνολικού κόστους. Στο υψηλό αυτό ποσοστό (45%) η εφαρμογή αυτή που παρουσιάστηκε θα δώσει τη δυνατότητα στους αρτοποιούς να διαχειρίζονται καλύτερα τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησής τους. Συνεπώς η κοστολόγηση δεν συνδέεται με αύξηση ή μείωση της τιμής των προϊόντων ενός αρτοποιείου αλλά καθαρά με το νοικοκύρεμα των οικονομικών της επιχείρησης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τα σωματεία αρτοποιών της Άρτας, της Παραχελωΐτιδας, της Ναυπάκτου, του Αιγίου. Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Αγρινίου κ. Φίλιππος Τσούνης. Επίσης βραβεύτηκαν στην εκδήλωση αυτή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλης Μούσιος και ο Αγρινιώτης και σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Ράπτης. Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Αγρινίου και περιχώρων κ. Φίλιππος Τσούνης δήλωσε: «Κάνουμε επιστημονική προσέγγιση στα κόστη των προϊόντων αρτοποιίας προκειμένου να βοηθήσουμε τους συναδέλφους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία να διαθέτουν τα προϊόντα τους τα οποία και παράγουν οι ίδιοι στις τιμές εκείνες που θα είναι προσιτές στους καταναλωτές, αλλά και θα καθιστούν τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Αγρινίου και περιχώρων κ. Χρήστος Ουρανής.
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ www.sinidisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. alex

    πως μπορω να βρω το CD με την εφαρμογή του κόστους ενός αρτοποιού?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.