Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Οι γονείς, καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Μαλεσιάδας λένε όχι στην κατάργηση του σχολείου

Οι γονείς, καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Μαλεσιάδας λένε όχι στην κατάργηση του σχολείου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο ανακοινώθηκε την 13η Μαρτίου 2011, ημέρα Κυριακή, το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας ουσιαστικά καταργείται, αφού «συγχωνεύεται» με το Γυμνάσιο Εμπεσού.
Η παραπάνω απόφαση του Υπουργείου κρίνεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον Σύλλογο Καθηγητών και τους μαθητές του Γυμνασίου για λόγους αντικειμενικούς εξαιρετικά άδικη και πλήττει τόσο τη μαθητική κοινότητα της περιοχής, όσο και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Σε κοινή συνεδρίαση στις 21-02-2011, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Καθηγητών του Γυμνασίου κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονταν λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους δεν έπρεπε να προχωρήσει η πρόταση για την κατάργηση του Σχολείου, το οποίο μάλιστα υπέγραψε η πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και αναρτήθηκε επισήμως στις ιστοσελίδες AGRINIO NEWS και AGRINIO PRESS.
Σε μια σύντομη παράθεση των επιχειρημάτων βάσει των οποίων κρίνεται άδικη η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου έχουμε να πούμε ότι το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε το Υπουργείο για τη διατήρηση των σχολικών μονάδων:
1. Χιλιομετρικές αποστάσεις που ξεπερνούν το όριο των 20 Km: Τα δυο σχολεία απέχούν μεταξύ τους 23 Km και το Σχολείο μας εξυπηρετεί τις ανάγκες χωριών και οικισμών που απέχουν από το Γυμνάσιο Εμπεσού 30 – 35 Km, όπως το Μπαμπαλιό, το Μαλατέικο, η Πετρώνα, η Αλευράδα, η Βαϊναριά και η Υπαπαντή, ενώ το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι κακό και οι καιρικές συνθήκες συχνά δυσμενείς.
2. Κατάλληλες κτιριακές υποδομές: Το Σχολείο μας διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο, προσφάτως ανακαινισμένο εσωτερικά, άνετες αίθουσες, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών, βιβλιοθήκη, αύλειο χώρο, σύγχρονα εποπτικά μέσα και εξοπλισμό.
3. Μαθητικό δυναμικό που ξεπερνά το όριο των 30 μαθητών που έθεσε ως βάση το Υπουργείο, που παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια, ενώ για την επόμενη χρονιά το Σχολείο θα παρουσιάσει και αύξηση.
4. Το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας είναι ένα περιφερειακό, αλλά απόλυτα λειτουργικό Σχολείο, αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου είναι πλήρες και υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των καθηγητών.

Βάσει των παραπάνω θεωρούμε ότι τα «παιδαγωγικά» κριτήρια που επικαλείται η Υπουργός Παιδείας δεν έχουν καμιά ισχύ στην περίπτωση του Σχολείου μας και γι’ αυτό καταγγέλλουμε την εν λόγω Υπουργική απόφαση.
Καταγγέλλουμε επίσης την προκλητική αδιαφορία που επέδειξαν οι τοπικοί παράγοντες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του νέου Καλλικράτειου Δήμου της Αμφιλοχίας, δημιουργώντας βάσιμες υποψίες ότι υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις και συμφωνίες να κλείσει το ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ με σκοπό την ενίσχυση του άλλου Σχολείου, αγνοώντας επειδικτικά τη θέληση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τους γονείς και τους μαθητές, τη στιγμή που για όλα τα υπό κατάργηση Σχολεία υπήρξαν ομόφωνα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων.
Κατόπιν αυτών και μην έχοντας άλλον τρόπο αντίδρασης οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές αποφάσισαν:

1. τη μη συμμετοχή του Γυμνασίου Μαλεσιάδας στη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
2. Τη δημοσίευση στο Σχολικό Δίκτυο και άλλα μέσα του συγκεκριμένου κειμένου διαμαρτυρίας
3. την οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στο χώρο του Σχολείου μας την 23η Μαρτίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.30 π.μ.

Οι γονείς, καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Μαλεσιάδας καλούν εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής να παρευρεθούν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα στο χώρο του Γυμνασίου Μαλεσιάδας για να δείξουν, έστω και την ύστατη στιγμή, τη θέλησή τους να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν στο δίκαιο αίτημά μας:

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.