Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Οι δάσκαλοι του Αγρινίου στο Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας

unnamed
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η «2η Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων στη λίμνη Ζηρού» την Κυριακή που μας πέρασε με διοργανωτή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας σε συνεργασία με την Κοινότητα Πελίτι, με το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θέρμου το οποίο είχε εντυπωσιακή συμμετοχή με τα μέλη του αλλά και πολλών καλλιεργητών και εκπαιδευτικών από τη Δυτική Ελλάδα, τη Λευκάδα και την Ήπειρο.
Η Ημερίδα είχε σαν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά τη σημασία της διαφύλαξης των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων σε σχέση με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διατροφική επάρκεια των κατοίκων του τόπου μας, καθώς και με την προμήθεια των σχολείων με μικρά φυτώρια. Στην ημερίδα που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν ανοιχτή στο κοινό συμμετείχαν από την περιοχή μας το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου με πολυπληθή αντιπροσωπεία με τη διευθύντρια Κωλέττη Ελένη την υποδιευθύντρια Παρασκευή Κατσιώπη αλλά και τους δασκάλους Μαρία Τασιούλη, Βασίλη Κασσάρα, Παπατρέχα Κατερίνα, Λαγού Όλγα και Αγγελική Σχίζα. Το Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου εκπροσώπησε ο Βασίλης Κόκκοτος ενώ το Δημοτικό Σχολείο Θέρμου η Μαργαρίτα Ζάβαλη.
Η διατήρηση των παλαιών σπόρων και των ποικιλιών , είναι πολύ σημαντική για τη διατροφή μας και την υγεία μας ενώ είναι ένα μεγάλο όπλο που μας έχει απομείνει απέναντι στη διατροφική λαίλαπα των μεταλλαγμένων των μεγάλων εταιρειών, που θέλουν αποκτήσουν τον έλεγχο της τροφής σε παγκόσμια κλίμακα.
Η προσπάθεια ελέγχου της παγκόσμιας διατροφής ξεκινά μαζί με τα επεκτατικά σχέδια του Χίτλερ. Γυρνώντας πίσω στην ιστορία και συγκεκριμένα στο 1942, θα δούμε ότι βοτανολόγοι των Ναζί με επικεφαλής τους καθηγητές Stube και Rechinger διέτρεξαν όλη την Ελλάδα συστηματικά συλλέγοντας σπάνιους σπόρους. Στόχος τους, ξέροντας πως η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε βιοποικιλότητα, ήταν η συγκέντρωση σπόρων από διάφορα φυτά προκειμένου να τα εξελίξουν και να βελτιώσουν τις δικές τους καλλιέργειες, να φτιάξουν δικές τους βελτιωμένες ποικιλίες. Οι Γερμανοί κρατούν αναλυτικό ημερολόγιο με τις επισκέψεις τους σε διάφορα σημεία, ακόμα και τα πιο απόμακρα όπως η Άγρια Γραμπούσα και η Γαύδος προκειμένου να συλλέξουν σπάνιο γενετικό υλικό. Οι πρώτες συλλογές φυλάχθηκαν στην Αυστρία για δύο χρόνια, μετά στην Ανατολική Γερμανία και τώρα στην Εθνική Γενετική Τράπεζα της Γερμανίας. Εκεί ανάμεσα σε χιλιάδες ποικιλίες σπόρων υπάρχουν σπόροι σταριού, κριθαριού, βρώμης αλλά και φασολιών, ντομάτας, φακής Εγκλωβής, φάβας -μια εξ αυτών μάλιστα ίδια με την φάβα Σαντορίνης- και πολλοί από άγρια ενδημικά φυτά του ελλαδικού χώρου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.