Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Οι διώξεις,ο ανακριτής για το δήμο και τι μάθαμε

Οι διώξεις,ο ανακριτής για το δήμο και τι μάθαμε

Για να δούμε τι ξέρουμε και αν θα τα γράψουμε αρκούντως καλά ώστε να καλύψουμε το κενό της ενημέρωσης όσων θέλουν πληροφόρηση, γιατί ο πόθος για σκάνδαλα είναι πολύ επίκαιρος και  αρέσει πολύ παρότι τον διαχειρίζονται τα κακά ΜΜΕ.

Τι γνωρίζουμε λοιπόν για “το θέμα που συζητιέται περισσότερο από όλα στην πόλη” καθώς περιέχει την απαιτούμενη, εποχικά, ποσότητα οσμής σκανδάλου. Το 2007 δημοτικός σύμβουλος της δημαρχιακής περιόδου που είχε προκύψει το 2002 είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του τότε δημάρχου, δημοτικών συμβούλων και μελών της τότε δημαρχιακής επιτροπής για απιστία, παράβαση καθήκοντος και γενικά για πράξεις που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον της πόλης. Για να τα λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα για αναθέσεις έργων και ειδικά μικρών έργων που θεωρούσε ότι δόθηκαν χωρίς τις σωστές διαδικασίες. Το 2009 βγήκε παραπεμπτικό πόρισμα από τις αρμόδιες αρχές παρότι στους ελέγχους που είχαν γίνει π.χ στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό. Τον Αύγουστο του 2009 οι αρχές λοιπόν αποφάσισαν ότι θα ξεκινήσουν διαδικασία διερεύνησης του θέματος ασκώντας διώξεις και παραπέμποντας όσους εμπλέκονται να απολογηθούν αρχικά στον ανακριτή. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν ένας εισαγγελέας ερευνά ένα θέμα που αφορά δημόσια διοίκηση και ειδικά ΟΤΑ ή κρίνει ότι όλα είναι ανυπόστατα και πετάει το θέμα στο καλάθι  ή προχωρά το θέμα μέχρι να φτάσει στο δικαστήριο. Για να το ξεκαθαρίσουμε, δηλαδή, οι διώξεις έχουν ασκηθεί και αφορούν, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, σε πράξεις που είναι κακουργήματα(απιστία, υπέρβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία κλπ), δηλαδή δεν είμαστε σε στάδιο προανάκρισης. Όμως μετά τις καταθέσεις των εμπλεκομένων πρέπει ο ανακριτής να πειστεί ότι αξίζει να συνεχίσει τη υπόθεση ή αν δεν έχει βάθος να την βάλει στο συρτάρι με απαλλακτικό βούλευμα. Αν δηλαδή-λυπάμαι που το λέω-κριθεί ότι δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για σκάνδαλο σαν αυτό που θα έφτιαχνε τις συζητήσεις μας τα επόμενα χρόνια, και η υπόθεση δεν έχει βάθος μπορεί να μην δούμε δικαστήριο και φλας και καταστάσεις που όσο να ‘ναι διεγείρουν τους πιο μαχητικούς και τους πιο άτεγκτους συμπολίτες.

Τώρα στη ουσία: 17 και 19 του μήνα καταθέτουν στον ανακριτή- όχι σε ακροατήριο δικαστηρίου- οι εμπλεκόμενοι και από την τότε συμπολίτευση και από την τότε αντιπολίτευση. Τα ποσά αφορούν σε κάποιες χιλιάδες ευρώ και σε έργα όπως διανοίξεις ρεμάτων, επισκευές οδοποιίας κλπ. Το ποσό κατά το οποίο εννοείται ότι έχει υποστεί βλάβη ο δήμος Αγρινίου υπολογίζεται βάσει εκτιμήσεων(πιθανότατα για τις εκπτώσεις που δόθηκαν κλπ) και όχι βάσει συγκεκριμένου ποσού που έβγαλε  οικονομικός επιθεωρητής. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι κυρίως δημοτικοί σύμβουλοι που ή δεν ψήφιζαν ποτέ έργα από ανάθεση ή από κάποιο σημείο και μετά άρχισαν να μην ψηφίζουν είτε σαν δημοτικοί σύμβουλοι είτε σαν μέλη επιτροπών. Η πρακτική της μέχρι τέλους διερεύνησης είναι η συνήθης πια πρακτική των δικαστών ειδικά στους δήμους, δηλαδή θέλουν να πηγαίνουν οι υποθέσεις αυτές όσο μακριά γίνεται και αν είναι δυνατόν να τιμωρείται κάποιος έστω και αν μιλάμε για μικρά ποσά σε σχέση με τα εκατομμύρια που διαχειρίζεται π.χ. το Αγρίνιο. Τέτοιες υποθέσεις τραβάνε σε μάκρος αν πάνε στο ακροατήριο και δεν πρέπει να περιμένει κανείς αποτέλεσμα νωρίτερα από 2 τουλάχιστον χρόνια για τον πρώτο βαθμό.

Αυτά γνωρίζουμε εμείς από τη μέχρι τώρα δημοσιογραφική μας έρευνα. Δεν ξέρουμε αν ικανοποιήσαμε όλους. Κάποιοι μπορεί να ήθελαν πιο πολλή λάσπη στον ανεμιστήρα, ονόματα(απαγορεύεται από το νόμο) και διευθύνσεις(επίσης απαγορεύεται από το νόμο).  Κάποιοι μπορεί να έχουν πιο πρόχειρα άλλα “site”, διαδικτυακά ημερολόγια(blog) πιο μαχητικά, επαναστατικά, πιο πολύ της “επόμενης μέρας”. Ευτυχώς όλοι μαζί είναι εδώ και διαβάζουν και τα δικά μας πονήματα. Το δικό μας site ψάχνει όσο μπορεί και δεν προτρέχει εκτός αν είναι για κανένα… ατύχημα με τσεκούρι ή καμιά κλοπή που θέλει αμεσότητα. Επίσης έχει κόσμο να δουλεύει, συνεργάτες που βοηθούν γιατί το θέλουν, φίλους που βοηθούν, αλλά και ΑΦΜ και εταιρία κανονική με έσοδα, έξοδα, βιβλία κλπ. Τέλος στα κανονικά μέσα πληροφόρησης ο δημοσιογράφος και η διεύθυνση δεν ταυτίζονται στα πάντα γιατί τότε πρόκειται για προσωπικό σόου και όχι μέσο ενημέρωσης.

 

Γ.Σ.

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.