Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Οι εκδηλώσεις του συλλόγου Σχινιωτών Αγρινίου κατά το 2013

2013-11-16-495Ο Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Απανταχού Σχινιωτών Αγρινίου ευχαριστεί θερμά τα μέλη του και όλους τους φίλους του, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε κατά τη διάρκεια του έτους 2013:

• Τον Ιανουάριο 2013 έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχίνου (πρώην Δημοτικό Σχολείο Σχίνου).

• Στις εξορμήσεις «Καθαριότητας» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέλη του Συλλό-γου ανέλαβαν και εκτέλεσαν καθαρισμούς – ευπρεπισμούς των περίβολων χώρων της εκκλησίας, της πλατείας, του Πολιτιστικού Κέντρου και του Κοιμητηρίου.

• Μετά από παρεμβάσεις του Συλλόγου, ο Δήμος εγκατέστησε στην άκρη της πλατείας προστατευτικό πλέγμα, για την ασφάλεια των παιδιών. Μέλη του Συλλόγου βοήθησαν στην τοποθέτηση και στη βαφή. Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο Αγρινίου για την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής.

• Άκρως επιτυχημένος χαρακτηρίστηκε απ’ όλους ο ετήσιος χορός και συνεστίαση του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου στην όμορφη πλατεία του Σχίνου, και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο Αντιδήμαρχος κ. Ευθύμιος Ράπτης, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού κα. Ευαγγελία Κραβαρίτη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλ-λόγων και λοιπών φορέων, και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου. Η πολυμε-λής ορχήστρα και το χορευτικό συγκρότημα «Οι Ρίζες» παρουσίασαν παραδοσια-κούς χορούς και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα. Ευχάριστη έκπληξη και συγκίνηση προκάλεσε η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Χει-νόπωρο, για την καθιέρωση από το μέλος του Συλλόγου μας, Μαρία Αμπατζόγλου – Κολαζά, ετήσιου βραβείου στη μνήμη της αδελφής της, Ευαγγελίας Κολαζά, το οποίο θα απονέμεται στον απόφοιτο Λυκείου που συγκέντρωσε το περασμένο έτος την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μεταξύ των μελών του Συλλόγου που έλκουν την καταγωγή τους από το Σχίνο, και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο τριακοσίων (300) ευρώ. Ο κ. Πρόεδρος, αφού για πρώτη φορά εφέτος απονέμεται το βραβείο, έδωσε το λόγο στον κ. Ιάσονα Αμπατζόγλου, που φιλοτέχνησε και το δίπλωμα του βραβείου, να πει λίγα λόγια για την Ευαγγελία Κολαζά.

Ευαγγελία Κολαζά
Όπως ανέφερε, η Ευαγγελία Κολαζά γεννήθηκε στη Μυρίκη Ευρυτανίας το 1942. Ήταν το τρίτο από τα εννέα παιδιά του Δημητρίου (Τζίμη) Κολαζά και της Ειρήνης, κόρης του Γεωργίου Τσώνη και της Παρασκευής Καρρά. Η οικογένειά της μετακινή-θηκε μετά τον Εμφύλιο στον Σχίνο Αγρινίου. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της Καμαρούλας, αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχε σχολείο στον Σχίνο. Σε ηλικία μόλις 13 ετών, διδάσκεται την τέχνη της μοδιστρικής στη γνωστή τότε μοδίστρα Αγρινίου Παπαθανάση. Συνεχίζει στην Πάτρα, στο αξιόλογο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Κοπτικής-Ραπτικής «Βάσως Λάγαρη», αποφοιτά το 1957 με «άριστα» σε ηλικία 15 ετών και εργάζεται ως μοδίστρα στο Αγρίνιο, όπου ανοίγει και δικό της ραφείο. Σε ηλικία 22 ετών, της προτείνουν να εργαστεί στη Γερμανία. Αρνείται, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ εργάτρια στη Γερμανία δεν πηγαίνω». Το 1967 ξαναπηγαίνει στο Εργαστήριο Λάγαρη στην Πάτρα, όπου ενημερώνεται για τις σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας του επαγγέλματος της μοδιστρικής και επιστρέφο-ντας στο Αγρίνιο, ιδρύει το δικό της Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Κοπτικής Ραπτικής – το δεύτερο της πόλης, μετά το γνωστό Εργαστήριο Ιωάννας Κούφιου. Η ανεξάρτητη αυτή εργασία, της αποφέρει εξαιρετικό για την εποχή εισόδημα, με το οποίο στηρίζει οικονομικά την πολυμελή οικογένειά της, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και τις σπουδές της αδελφής της, Μαρίας. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα του 1968, παντρεύεται τον Αγρινιώτη έμπορο Θεοδόσιο Κανδύλη, στον νεόκτιστο τότε ναό του Ευαγγελιστή Ματθαίου, στον Σχίνο. Δυστυχώς, στις 9 Ιουλίου του 1968, λίγους μήνες μετά τον γάμο, ο αιφνίδιος θάνατός της από επιπλοκές της εγκυμοσύ-νης, διακόπτει την ανοδική επαγγελματική της πορεία και ανάδειξη στην κοινωνία. Ήταν μόλις 26 ετών.
Η Ευαγγελία Κολαζά, στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και σε μία εποχή που η κοινωνική θέση της γυναίκας ήταν ακόμα ιδιαίτερα δυσχερής, αγωνίστηκε και κατά-φερε να προοδεύσει και να σταθεί μόνη στα πόδια της, εργασιακά και οικονομικά. Ελπίζουμε η θέλησή της για σπουδές και προκοπή να αποτελέσει παράδειγμα για τους νέους του Σχίνου.

Φωτογραφία Βραβείου 2013 a
Το πρώτο βραβείο «Ευαγγελία Δημητρίου Κολαζά», απονεμήθηκε φέτος στον Νι-κόλαο Κολαζά του Βενεδίκτου και της Γεωργίας, ο οποίος συγκέντρωσε στις Πανελ-λαδικές Εξετάσεις του 2012, 19.242 μόρια, περνώντας τρίτος στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγχαρητήρια στο Νίκο και του ευχόμαστε όλοι «καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία». Επ’ ευκαιρία, ειδοποιούμε τους εισαχθέντες κατά το 2013 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μεταξύ των μελών του Συλλόγου που έλκουν την καταγωγή τους από τον Σχίνο, να αποστείλουν το δελτίο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 90% ΕΤΟΥΣ 2013» (υπάρχει στο Λύκειο αποφοίτησης, απ’ όπου το παραλαμβάνετε) ηλεκτρονικά στη διεύθυνση (email) του Συλλόγου: Syllogos.Sxinioton@gmail.com, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιλογή για το βραβείο.

• Στις 9 Νοεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, έγινε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου του Κοιμητηρίου Σχίνου, με τη συμμετοχή πολλών συγχωριανών, μελών και φίλων του Συλλόγου.

2013-11-16-499N

• Στις 16 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, από τις 07:30 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Ματθαίου Σχίνου Αγρινίου τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκαν από τον Σύλλογο καφές – αναψυκτικά και εορταστικά εδέσματα στο Πολιτιστικό Κέντρο. Μαζική ήταν η συμμετοχή όχι μόνον των συγχωριανών, αλλά και των μελών και φίλων του Συλλόγου, που κατέφθασαν όχι μόνο από το Αγρίνιο και τα γύρω χωριά, αλλά και από τα πιο απόμακρα μέρη της χώρας για τη γιορτή. Στον εορταστικό λόγο, που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος στον Ιερό Ναό αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της ιεράς συγγραφής του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου για τους χριστιανούς, και στη συνέχεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο (που ως γνωστό, στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο Σχίνου, μέχρι που έπαυσε να λειτουργεί ελλείψει μαθητών), αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο χώρο και στον καίριο ρόλο της εκπαίδευσης και της μόρφωσης που παρέχουν τα σχολεία. 2013-11-16-495Συγκινητική υπήρξε και η παρέμβαση μέλους του Συλλόγου μας, που μας θύμισε σκηνές της εποχής πριν τη λειτουργία του Σχολείου και του Ιερού Ναού, που σημειωτέον χτίστηκε και με προσωπική εργασία και χρήματα από το πενιχρότατο εισόδημα των Σχινιωτών, οπότε οι μαθητές έπρεπε να πηγαινοέρχονται καθημερινά στην Καμαρούλα όπου υπήρχε Σχολείο, σε απόσταση 3 χλμ. με τα πόδια, για την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, ενώ η τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών γίνονταν στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στο ομώνυμο χωριό, σε απόσταση 40 λεπτών με τα πόδια, μετά τη διάβαση του ποταμού Ερημίτσα, που δεν ήταν καθόλου εύκολη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Επίσης μας θύμισε μορφές, σαν του μπαρμπα-Βαγγέλη του Τσώνη, που είχε πάρει πάνω του όλη τη μέριμνα για τη συντήρηση και λειτουργία του Ιερού Ναού, εφόρου ζωής του, και του αγαπητού σε όλους παπα-Αντώνη Βαζούρα, που λειτουργούσε στο Ναό, τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

• Εκτυπώθηκε και διατίθεται το ημερολόγιο 2014 του Συλλόγου, με φωτογραφίες από τις θαυμάσιες αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων του χωριού και τις ανα-παλαιώσεις παραδοσιακών σπιτιών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.