Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Οι εξελίξεις για το νερό σε χωριά της ενότητας Παναιτωλικού

Οι εξελίξεις για το νερό σε χωριά της ενότητας Παναιτωλικού

Κατάλληλο πλέον το νερό. Διαπιστώθηκε μη λήψη μέτρων συντήρησης και ασφαλούς διαχείρισης των δικτύων.

skoutera-650x330Mε έγγραφό της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας- Τμήμα Υγείας Αγρινίου , γνωστοποιεί στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τους προέδρους των Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής, Σιτόμενων , Σκουτεράς και Αγίας Βαρβάρας, πως η ποιότητα του νερού στα χωριά είναι διασφαλισμένη, μετά και από τις σχετικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον δήμο Αγρινίου και πως το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, με απλή χλωρίσωση των δεξαμενών, όπως προβλέπεται.
Παρομοίως , από την πλευρά της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου, σε έγγραφο της γνωστοποιεί πως ότι επιτρέπεται η χρήση του νερού των δικτύων της περιοχής , εκτός αυτού που ήταν συνδεδεμένο με την δεξαμενή πυρόσβεσης η οποία έχει απομονωθεί από το δίκτυο.
Στο έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας ωστόσο αναφέρεται πως “η μικροβιακή επιβάρυνση που διαπιστώθηκε με την αναγνώριση των δικτύων από την Υπηρεσία μας το Φθινόπωρο του 2015, αποτελούσε ατυχηματική κατάσταση και οφείλονταν στη μη λήψη μέτρων συντήρησης και ασφαλούς διαχείρισης των δικτύων. Το νερό των πηγών υδροληψίας βρίσκεται σε καλή μικροβιακή κατάσταση και η θέση των πηγών (εντός δασικής μη κατοικημένης περιοχής) καθώς και της γεώτρησης (παρά ρέματος συνεχούς ροής που διασχίζει ορεινή-ημειορεινή περιοχή) ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μολύνσεων. Η ποιότητά του, μας επιτρέπει την διάθεσή του για ανθρώπινη κατανάλωση, με απλή χλωρίωση στις δεξαμενές διανομής. Οι τεχνικές και διορθωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις βελτίωσαν την κατάσταση του δικτύου».
Κατά συνέπεια επιτρέπεται η χρήση του νερού των δικτύων των προαναφερόμενων περιοχών για ανθρώπινη κατανάλωση (πόσιμο), με την προϋπόθεση ότι θα υπόκεινται σε μόνιμη και συνεχή απολύμανση με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου. Αυτή θα γίνεται μέσω αυτόματων αντηλιών παροχής απολυμαντικής ουσίας σε δόση ώστε να εντοπίζεται στα άκρα δικτύων υπολειμματικό χλώριο 0,2 ppm με αδιάλειπτη λειτουργίας. Η χλωρίωση θα ελέγχεται υπευθύνως και τηρείται αρχείο μετρήσεων υπολειμματικού χλωρίου.
Ως απαραίτητη υπογραμμίζεται η συνεχής παρακολούθηση των δικτύων συλλογής και διανομής με λήψη άμεσων διορθωτικών ενεργειών.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εφιστά την προσοχή ώστε να μην επαναληφθούν τα αιτία διακοπής πόσης του νερού και να εφαρμόζεται από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου συνεχώς και αδιαλείπτως , η απαιτούμενη απολύμανση και παρακολούθηση του περιβάλλοντα χώρου της υδροληψίας και συνεχή προστασία της αλλά και να αυξάνονται οι δειγματοληψίες ετησίως
Η αρμόδια Υπηρεσία (Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Αγρινίου)καλείται να βρίσκεται σε μόνιμη εγρήγορση και δραστηριοποίηση για την παρακολούθηση όλων των δικτύων πόσιμου νερού. Η εντατικοποίηση των ελέγχων των πηγών υδροληψίας και του νερού των δικτύων και ιδιαίτερα με τις εναλλαγές των καιρικών συνθηκών και ο συνεχής έλεγχος του υπολειμματικού χλωρίου σε όλα τα δίκτυα ευθύνης της, αποτελούν σημαντικές δράσεις στις προστασία του αγαθού “πόσιμο νερό”, αναφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας προς την οποία υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως αποκλείστηκε η δεξαμενή πυρόσβεσης Δασαρχείου από το δίκτυο πόσιμου νερού Αγίας Παρασκευής.

κατάλογος 2 3

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.