Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Οι εξελίξεις στον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό

Οι εξελίξεις στον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό

Οι στόχοι στο μπάσκετ και το χαντμπολ

Του Περικλή Καπούλα

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Στόχος η παραμονή στο μπάσκετ
Η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει περάσει προ πολλού για τον ελληνικό αθλητισμό. Τα νέα οικονομικά δεδομένα έχουν φέρει πολλές αλλαγές και σε αυτό το τοπίο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο Ερασιτέχνης Παναιτωλικός.
Εν όψει της έναρξης της νέας σεζόν είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο του συλλόγου Πάνο Στεργίου ο οποίος μας ανέλυσε τη νέα κατάσταση και σε ποια βάση πρόκειται να κινηθούν τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Προκύπτει λοιπόν ότι το μπάτζετ θα είναι σαφώς πιο μειωμένο σε όλα τα τμήματα ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη βάση στο ντόπιο στοιχείο.
Τα δεδομένα στο τμήμα μπάσκετ είναι απλά και συγκεκριμένα. Με μόλις δύο παίκτες να παραμένουν από την περσινή ομάδα και με προσθήκες από νέα παιδιά, αποκλειστικός στόχος για φέτος είναι η παραμονή στην κατηγορία (Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ). Θυμίσαμε στον κ. Στεργίου την «ατάκα» που μας είχε πει στην τελευταία μας κουβέντα, ότι «ο Παναιτωλικός δεν πρόκειται να γίνει ουρά κανενός» και αυτός ουσιαστικά μας την επιβεβαίωσε βάζοντας οριστικό τέλος στις όποιες σκέψεις υπήρχαν για συνεργασία με άλλες ομάδες της πόλης.
«Είχαμε κάποιες επαφές με τα άλλα σωματεία του μπάσκετ. Δε βρέθηκε η χρυσή τομή και ο καθένας θα σηκώσει το δικό του σταυρό και θα προχωρήσει. Απλώς ο Παναιτωλικός φέτος αλλάζει άρδην. Και φιλοσοφία και πολιτική. Ο Παναιτωλικός έχει φτιάξει μια ομάδα μπάσκετ η οποία κατά βάση θα απαρτίζεται από ντόπιους παίκτες, από δικά μας παιδιά, η οποία έχει σαν στόχο πάνω απ’ όλα την παραμονή και μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα. Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στις ακαδημίες, κάτι που τα άλλα χρόνια το είχαμε παραβλέψει γιατί δεν είχαμε αρκετό χρόνο να ασχοληθούμε. Αυτό ισχύει για όλα τα τμήματα, όχι μόνο το μπάσκετ».
Προπονητής της ομάδας θα είναι ο κ. Καραπιπέρης και αύριο Παρασκευή (26/08) θα είναι η «πρώτη» της. Εξάλλου δυο παίκτες μόνο έχουν μείνει ουσιαστικά από την περσινή ομάδα στο φετινό ρόστερ. Ο Δάρλας και ο Κουκουνιάς ο οποίος είναι ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας του. Το νέο πρωτάθλημα ξεκινάει στις 8 Οκτωβρίου και η χρονιά αναμένεται αν μη τι άλλο να είναι δύσκολη και σκληρή για την αγρινιώτικη ομάδα.
«Τα παιδιά που θα αγωνίζονται φέτος στην ομάδα έχουν φιλοδοξίες, αγαπούν το μπάσκετ και έγινε μια συμφωνία σε καλό κλίμα ώστε να βοηθήσουν τη νέα χρονιά την ομάδα η οποία προέρχεται από μία άσχημη χρονιά. Άσχημη από όλες τις πλευρές. Και λόγω του υποβιβασμού και λόγω του μπάτζετ που ήταν σε υψηλά επίπεδα για ένα πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής» σημειώνει ο κ.Στεργίου.

Βραχνάς οι οικονομικές εκκρεμότητες
Οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν από πέρυσι είναι ένας επιπλέον βραχνάς στη νέα προσπάθεια που ξεκινάει το μπάσκετ του συλλόγου. Ο Π. Στεργίου αναφέρει: «Όντως υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες από πέρυσι προς τους παίκτες που αγωνίζονταν στην ομάδα. Ήδη γίνεται μια προσπάθεια επαφής με τους συγκεκριμένους παίκτες ώστε να πάρουν τα οφειλόμενά τους. Βέβαια και εκεί υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις και προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να είναι ικανοποιημένοι και αυτοί και εμείς».

Χάντμπολ γυναικών: με Μιχάλη Ζαραβίνα
αλλά χωρίς ξένες παίκτριες

Το τμήμα του γυναικείου χάντμπολ αναμένεται να έχει φέτος μια χρονιά με αυξημένες υποχρεώσεις καθώς εκτός από την εγχώρια δράση η ομάδα θα αγωνιστεί για πρώτη φορά και στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Για τους στόχους του τμήματος και για τις διεργασίες που γίνονται στο τμήμα ο κ. Στεργίου μας είπε: «Έχει αλλάξει το ρόστερ της ομάδας φέτος. Όλες οι ξένες παίκτριες που είχαμε έχουν φύγει και έχει προσληφθεί προπονητής ο κ. Μιχάλης Ζαραβίνας. Προτάθηκε στην κ. Ταταράκη (παίκτρια-προπονητής πέρυσι) να παραμείνει στην ομάδα με ένα ρόστερ το οποίο θα έκρινε η διοίκηση. Η κ. Ταταράκη δεν θέλησε να μείνει και ο Παναιτωλικός δεν θέλει να κλείνει το δρόμο σε κανένα. Αυτό κάναμε και με όλες τις άλλες ξένες παίκτριες. Η «Γκάμπι» όντως προσέφερε πολλά στον Παναιτωλικό και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα της ομάδα. Στις προσθήκες ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με ξένες τρεις παίκτριες που έχουν παραστάσεις από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αναμένουμε να είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδος στο Αγρίνιο να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Το χάντμπολ γυναικών είναι ένα κομμάτι που δεν πρέπει να το αφήσουμε αστήρικτο. Είναι το μόνο τμήμα που έχει ο Παναιτωλικός σε εθνική κατηγορία και είμαστε υποχρεωμένοι από τις περιστάσεις να το στηρίξουμε και να το πάμε όσο μπορούμε καλύτερα. Έχει κάνει ήδη κάποιες επαφές ο κ. Ζαραβίνας για να επαναφέρει παλιές παίκτριες αγρινιώτισες στην ομάδα οι οποίες για κάποιους λόγους ήταν εκτός ομάδος τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα για να διεκδικήσει την παραμονή. Η ευρώπη θα είναι μια εμπειρία για εμάς. Ας μην είμαστε ουτοπικοί ότι θα πάμε για κάποια ευρωπαϊκή διάκριση. Σίγουρα θα παλαίψουμε όλα τα παιχνίδια και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αυτό που θα αποκομμίσουμε θα είναι εμπειρία που θα μας βοηθήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα».
Από το περσινό ρόστερ του συλλόγου έχουν παραμείνει όλες οι Ελληνίδες παίκτριες ενώ η μέχρι πρότινος γεν. αρχηγός της ομάδας Αλέκα Παπανίκου αποχώρησε από το τμήμα λόγω προσωπικών λόγων με τον κ. Στεργίου να είναι σε επαφές με άτομα για να αναλάβουν αυτό το υπεύθυνο πόστο.
Οικονομικοί ήταν οι λόγοι που ανάγκασαν το τμήμα του συλλόγου να αποδεσμεύσει και τις έξι ξένες αθλήτριες που είχε πέρυσι στο ρόστερ. Ήδη οι Οσμάν, Ρίμπου, Άτσκαρ, Στάνκοβιτς, Τσιομπάνου ,Ταταράκη αποτελούν παρελθόν.
Ο Π. Στεργίου αναφέρει σχετικά:«Ο Παναιτωλικός έβαλε ένα πλάνο. Συμφώνησε όλη η διοίκηση ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε το οικονομικό βάρος το περσινό. Αναγκαστικά θα πηγαίναμε σε μείωση. Ειδικά όμως στην Γκαμπριέλα Ταταράκη της προτάθηκε, ή να παραμείνει ως παίκτρια ή ως προπονητής στην ομάδα. Εκεί είχαμε κάποιες διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ρόστερ της ομάδας και η «Γκάμπι» επέλεξε να αποχωρήσει από την ομάδα. Αλλιώς έβλεπε την ομάδα η Ταταράκη και αλλιώς η διοίκηση».
Για το χάντμπολ ανδρών που φέτος θα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα, το καλό-όπως τόνισε ο κ. Στεργίου- είναι ότι υπάρχει έμψυχο υλικό στην ομάδα. «Δε χρειάζονται κάποιες προσθήκες» ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.
Σημειώτεον θα διεξαχθεί τουρνουά μπιτς χάντμπολ στο Εμιλέον στις 22, 23, 24 Αυγούστου όπου οι βαθμοί μετράνε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ήδη μεγάλες ομάδες όπως η Hemo Profili του Ζάγκρεμπ έχουν δηλώσει συμμετοχή. «Θα είναι ένα καλό τουρνουά μιας και όλες οι ομάδες και ο Παναιτωλικός χρειάζονται βαθμούς ώστε να διεκδικήσουν την έξοδό τους στην Ευρώπη», εξήγησε ο Π. Στεργίου.

Η προτροπή: «Η τοπική κοινωνία να στηρίξει τον ερασιτέχνη Παναιτωλικό»
Ο Π. Στεργίου απευθύνει την εξής προτροπή για τον κόσμο:«Πρέπει ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια του ερασιτέχνη Παναιτωλικού. Ο ερασιτέχνης Παναιτωλικός είναι η μήτρα του Παναιτωλικού. Χωρίς τον ερασιτέχνη δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει λοιπόν να τον δούμε με διαφορετικό μάτι και να τον στηρίξουμε. Ξέρω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά η δύναμη του Παναιτωλικού είναι ο λαός του, τα μέλη του. Δε μπορούμε να μιλάμε για Παναιτωλικό με 250 μέλη.. Θα πρέπει να κάνουμε όσα πιο πολλά μέλη μπορούμε για να είναι ο Παναιτωλικός αυτοσυντήρητος και μαζί με τη βοήθεια που μας παρέχει η ΠΑΕ όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε μια ομαλή λειτουργία σαν σωματείο. Τονίζω ξανά: Ο Παναιτωλικός θα ξανακάνει την υπέρβαση όταν θα είναι έτοιμος. Εύκολα μπορείς να πάρεις κατηγορίες, πρωταθλήματα. Το θέμα είναι το μετά. Το να ανέβεις κατηγορία, να ξαναπέσεις και μετά να ψάχνεις να δεις αν έχεις ένα δελτίο στην ομάδα… ε, αυτό δεν είναι άθλος! Το τωρινό συμβούλιο έκανε αρκετά: Δημιούργησε νέα τμήματα. Έφερε το χάνμπολ στην ομάδα που έφερε ευρωπαϊκές διακρίσεις μέσω του μπιτς χάντμπολ, έφερε το βόλεϊ, έφερε την πάλη… Άρα μιλάμε για αρκετά τμήματα. Όλα αυτά όμως για να τρέξουν χρειάζεται και βοήθεια. Δεν αρκούν μόνο τα εννιά άτομα που είμαστε στο δ.σ. του συλλόγου. Πρέπει και η τοπική κοινωνία να στηρίξει τον ερασιτέχνη Παναιτωλικό και ο πιο απλός τρόπος είναι να γραφτεί κάποιος μέλος».
Όσον αφορά για το πού βρίσκει ο ίδιος την όρεξη και το χρόνο και ασχολείται με όλο αυτό το μεγάλο εγχείρημα, η απάντησή του Π.Στεργίου ήταν αφοπλιστική: «Αφού αναλάβαμε μια υποχρέωση πρέπει να τη φέρουμε σε πέρας. Υπήρξαν βέβαια προστριβές και παραιτήσεις σε όλα τα συμβούλια που κάναμε αλλά αυτοί που μείναμε δώσαμε ένα λόγο: Να βγάλουμε όλη τη χρονιά μέχρι τον Ιούνιο που είναι και οι εκλογές και από εκεί και πέρα θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και θα σταθμίσουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις».

Διεργασίες για το γηπεδικό, σενάριο για emileon
Κινητικότητα επικρατεί στον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό και για το γηπεδικό καθώς ήδη η διοίκηση του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να κατοχυρώσει με συμβολαιογραφική πράξη το οικόπεδο που της έχει παραχωρήσει ο δήμος, στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου. Στόχος της διοίκησης είναι ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει είτε γήπεδο είτε προπονητικό κέντρο όπου θα στεγάζονται όλα τα τμήματα του συλλόγου. «Αν δεν καταφέρει ο Παναιτωλικός να φτιάξει ένα δικό του γήπεδο, δε μπορούμε να μιλάμε για υποδομές και ακαδημίες» τονίζει ο πρόεδρος του Π.Στεργίου.
Από την άλλη υπήρξε και μια πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Φ. Κωστούλα με αντικείμενο το αν μπορεί να γίνει προπονητικό κέντρο και στις εγκαταστάσεις του Εμιλέον με τον κ. Κωστούλα να εμφανίζεται θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι δυο πλευρές έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για το εγγύς μέλλον ώστε να ξανακουβεντιάσουν το ζήτημα..

Καθοριστικό διοικητικό συμβούλιο
Καθοριστικό αναμένεται να είναι το διοικητικό συμβούλιο που επρόκειτο να διεξαχθεί την περασμένη Τετάρτη καθώς εκεί θα συζητούνταν η πορεία των τμημάτων αλλά και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της νέας περιόδου. Ήδη ο σύλλογος έχει περσινές οικονομικές οφειλές και το ζήτημα αυτό επρόκειτο να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την κουβέντα να περιλαμβάνει εξεύρεση τρόπων για διακανονισμό και αποπληρωμή των συγκεκριμένων οφειλών. Επίσης επρόκειτο να οριστούν κάποιες επιτροπές σε όλα τα τμήματα του συλλόγου (και σε βόλεϊ, πάλη). Όλα αυτά σε μια προσπάθεια της διοίκησης του ερασιτέχνη να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία όλων των τμημάτων και των ακαδημιών του συλλόγου σε μια χρονιά πολύ επίπονη και δύσκολη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ερασιτέχνης Παναιτωλικός όπως επεσήμανε στην «Π» ο πρόεδρός του Πάνος Στεργίου «έχει αλλάξει νοοτροπία και θα δώσει πιο πολύ βάση στο ντόπιο στοιχείο σε μια προσπάθεια να βγάλει δικά του παιδιά».

Κωστούλας ο «μέγας χορηγός»
Σε ερώτηση για το από που θα προκύψουν οι οικονομικοί πόροι για τη νέα σεζόν ο Π. Στεργίου ήταν ξεκάθαρος «φωτογραφίζοντας» τον Φ. Κωστούλα:«Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλα τα σωματεία, όχι μόνο για τον Παναιτωλικό. Ήδη οι χορηγίες έχουν πέσει 50 %κάτω. Σίγουρα η μεγάλη βοήθεια θα προέλθει και πάλι από την ΠΑΕ και από τα χρήματα που θα βάλουν τα μέλη του συλλόγου. Φυσικά μιλώντας για ΠΑΕ εννοώ τον πρόεδρο κ. Κωστούλα ο οποίος κάθε χρόνο συνδράμει οικονομικά για το σύλλογο και πιστεύω ότι και φέτος θα πράξει το ίδιο».
Ζητήσαμε από τον κ. Στεργίου να μας σχολιάσει το γεγονός ότι φέτος ο Παναιτωλικός θα είναι αντίπαλος με τον ΑΟ Αγρινίου, την άλλη ομάδα της πόλης η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μας τόνισε:
«Ο Α.Ο έχει στόχους ανόδου. Ο Παναιτωλικός έχει ξεφύγει πλέον από αυτούς τους στόχους. Λάθη κάναμε όλοι και ο Παναιτωλικός από τα λάθη του έμαθε και θα ξανακάνει την υπέρβαση όταν θα είναι έτοιμος από όλες τις πλευρές».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.