Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου στη γεωργία

ap-zeolithos

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και έτσι μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριοζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμπλουτίζει το έδαφος με ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στο ζεόλιθο. Είναι 100% φυσικό προϊόν και χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία αλλά μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και με τα χημικά λιπάσματα.

Έχει την βασική ιδιότητα να δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά των λιπασμάτων και να τα απελευθερώνει μακροπρόθεσμα. Δεσμεύει την υγτασία αυξάνοντας το διάστημα μεταξύ ποτισμάτων και βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους.
– Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει  και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά και όποτε απαιτείται.
– Αυξάνει την αποδοτικότητα των λιπασμάτων, δεσμεύοντας μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που θα απομακρύνοντας από τις βροχές και τα ποτίσματα, μειώνοντας το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
– Η ανάμειξη του φυσικού ζεολίθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
– Με τη χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρα ορίζοντα.
Επιπλέον ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει από κάμπιες, δάκος, μελίγκρα, ακάρεα, τετράνυχο, περονόσπορο, ωίδιο, μαρσόνια, βατρύτιδα.

ΜΙΧΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
MSC ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
ZEOPROFIT HELLAS
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 2310534606

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.