Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης του Θέρμου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης του Θέρμου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

logo-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ο συνδυασμός «αξιοπιστία και προοπτική για το δήμο Θέρμου» με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Φεβρουαρίου 2015 ανακοινώνει:

Αρχικά έγινε ενημέρωση όλων των Μελών του Δημοτικού  Συμβουλίου από τον Πρόεδρο κ. Μαραγιάννη Κων/νο για τρέχοντα θέματα τα οποία ήταν εκτός της ημερήσιας διάταξης.

Στη συνέχεια προτάθηκε από τον Συνδυασμό μας να  διοργανωθεί  εκδήλωση προς τιμήν του συντοπίτη μας  Πετροχωρίτη   συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ (ΑΝΘΗ ΒΕΡΓΗ ) με την συμπλήρωση 10 χρόνων από την θάνατό του. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο και όλα τα μέλη. Ανατέθηκε το θέμα της εν λόγω εκδήλωσης να πραγματοποιηθεί από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας σε απώτερο χρόνο ακόμα και να ενταχθεί μέσα στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού. (ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ}.

Ακολούθως ζητήσαμε πληροφόρηση για το αν έχουν γίνει ενέργειες και ποιές είναι αυτές, για την συντήρηση του Εθνικού δρόμου Θέρμου – Αγρινίου. Το θέμα αυτό τέθηκε διότι, ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας Απόστολος, την τελευταία φορά που  επισκέφτηκε το Θέρμο, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θέρμου, δεσμεύτηκε για την συντήρηση των δρόμων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του.

Η απάντηση του Δημάρχου είναι ότι για το συγκεκριμένο θέμα στάλθηκε έγγραφο στον αρμόδιο Αντι-Περιφερειάρχη κ. Λύτρα Ιωάννη.

Τα κυριότερα  θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

  • Αποστολή ευχών στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.κ. Παυλόπουλο Προκόπη & πρόσκλησή του να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μας «ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ». Συμφωνήθηκε από όλους να σταλεί ευχετήρια επιστολή μαζί με την απόφαση ανακήρυξής του ως επίτιμο δημότη ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ.
  • Αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που έγιναν στις περιοχές του Δήμου μας το μήνα Φεβρουάριο. Το θέμα αυτό  τέθηκε από τον Συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία ζήτησε τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων που είναι επικίνδυνα να δημιουργήσουν προβλήματα στους συμπολίτες μας και στις περιουσίες τους.

Ο Συνδυασμός μας για το συγκεκριμένο θέμα και σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Θέρμου με υπηρεσιακούς παράγοντες έθεσε όλο το προσωπικό του στην διάθεση του Δήμου για κάθε είδους παροχής βοήθειας.  Από το μέλος του Συνδυασμού μας κ. Αναγνωστάκη Κων/νο τέθηκε το θέμα της μη σύγκλησης της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, όργανο το οποίο είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Αναγνωστάκης είναι μέλος της εν λόγω Επιτροπής. Επιπλέον τέθηκε από τον Συνδυασμό μας το θέμα συνεργασιών του Δήμου μας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, που είναι ο επίσημος τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας. Οι συνεργασίες αυτές λειτουργούν σε άλλους Δήμους της Χώρας, και συμβάλλουν στην εκτέλεση τεχνικών έργων  λαμβάνοντας υπόψη τα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

  • Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα τριών έργων, που έγιναν με τη διαδικασία της     ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Πρόκειται για τα έργα:

ü  Κατασκευή παροχών τμημάτων δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Θέρμου

ü  Οδοποιϊα στην Τοπική Κοινότητα Σιταραλώνων,

ü  Αποκατάσταση βατότητας δρόμων στον οικισμό Αμβρακιάς.

Ο Συνδυασμός μας ζήτησε διευκρινίσεις για να διαπιστωθεί αν με τον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα κάθε έργου, καλύπτονται  τα φυσικά αντικείμενα,  όπως αυτά περιγράφονται στις Τεχνικές εκθέσεις των έργων.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαραγιάννης Κων/νος διάβασε τις  εισηγήσεις  της επιβλέπουσας Υπηρεσίας για τα συγκεκριμένα έργα και έτσι καλύφθηκε το θέμα.

  • Έγκριση της υπ. αριθμ 5/2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΚΠΑΠΔΗΘ με θέμα : «έγκριση διενέργειας της ανάθεσης για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης». Αφορά προμήθεια πετρελαίου για το Δημοτικό Σχολείο Θέρμου και τον Παιδικό Σταθμό Θέρμου. Ο Συνδυασμός μας σημείωσε την έλλειψη στον τίτλο του θέματος. Δηλαδή το θέμα θα έπρεπε να ήταν καταγεγραμμένο ως εξής: «έγκριση διενέργειας της ανάθεσης για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης με απευθείας ανάθεση, ή ανάθεση με διερεύνηση,  ή ανάθεση με δημοπρασία». Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συμφώνησε με την διόρθωση του θέματος σύμφωνα με την πρότασή μας. Μετά  από αυτό ζητήσαμε να δούμε αν υπάρχει ανάθεση για προμήθεια πετρελαίου. Τόσο ο  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ο Δήμαρχος απάντησαν ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ανάθεσης προμήθειας πετρελαίου. Τότε ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας παρουσίασε απόφαση του Δημάρχου με αριθμό πρωτοκόλλου  246/2.1.2015 σύμφωνα με την οποία ο Δήμος έκανε απευθείας ανάθεση προμήθειας πετρελαίου, αμόλυβδης βενζίνης  & λιπαντικών συνολικού ποσού 14.393,01 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σε βενζινοπώλη της περιοχής μας. Στο σημείο αυτό τονίσαμε ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ότι:  «η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αποτελεί εξαιρετική διαδικασία. Ειδική αρμοδιότητα Δημάρχου για την συντέλεση της απευθείας ανάθεσης προμήθειας, μετά από γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής».  Μετά την τοποθέτησή μας αυτή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε να γίνει δημοπρασία για την προμήθεια πετρελαίου και στην πρόταση αυτή δεν διαφώνησε κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού έτους 2015

Συζητήσαμε τις προτεινόμενες αναμορφώσεις. Αρχικά η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισε όλες τις προτεινόμενες αναμορφώσεις. Ο Συνδυασμός μας τοποθετήθηκε επί των αναμορφώσεων και εστίασε στις αναμορφώσεις που υπάρχει πρόβλημα. Αυτές ήταν:

  1. 1.      Στο ποσό των 12.600 ευρώ για την περαιτέρω εσωτερική διαμόρφωση των χώρων του κτιρίου στο  Δημαρχείο. Το καταψηφίσαμε σε δυο προηγούμενα συμβούλια, γιατί δεν υπήρχε προμέτρηση και προϋπολογισμός και προβλέψαμε από το πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο που ήρθε σαν θέμα, ότι θα ακολουθήσουν αναμορφώσεις. Η πράξη μας δικαίωσε και γι΄ αυτό συνεχίζουμε να το καταψηφίζουμε.
  2. 2.      Η επιβάρυνση του Δήμου με ποσό 3.600 ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει  δικαστικά έξοδα  & τόκους για κάλυψη λαθών της Οικονομικής Υπηρεσίας, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου (απόφαση 45/2015). Ο συμβιβασμός που έγινε στο εν λόγω δικαστήριο από την πλειοψηφία (συνομολόγηση της ευθύνης στο δικαστήριο) ήταν σε βάρος του Δήμου μας καθότι στην εν λόγω διαπραγμάτευση ο Δήμος δέχθηκε την πληρωμή τόκων  και δικαστικών δαπανών, γεγονός το οποίο μπορούσε να αποφύγει. Είναι γνωστό στα δικαστικά δρώμενα ότι ο κάθε συμβιβασμός γίνεται επ ωφελεία και των δύο μερών.   Στην περίπτωση του Δήμου μας ο συμβιβασμός ήταν σε βάρος του.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.