Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Οι ιδιαιτερότητες του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, τα νέα προβλήματα και η πίστη κάποιων για καλή έκβαση.

Οι ιδιαιτερότητες του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, τα νέα προβλήματα και η πίστη κάποιων για καλή έκβαση.

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Ένα…ιδιαίτερο Πανεπιστήμιο

Οι ιδιαιτερότητες του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, τα νέα προβλήματα και η πίστη κάποιων για καλή έκβαση. Που πάει το όλο ζήτημα.

Λοιπόν ας αρχίσουμε από τα βασικά. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο Πανεπιστήμιο στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού κράτους που να έχει αυτονομηθεί, να έχει αποκτήσει όνομα και προσωρινό χώρο, να υπάρχει έτοιμος χώρος να το υποδεχτεί και να μην έχει ούτε δικό του προϋπολογισμό ούτε διοίκηση! Πρύτανης και Σύγκλητος είναι δυο άγνωστες λέξεις για ένα Πανεπιστήμιο που περιέργως πως είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι πρόκειται να πατήσει στα πόδια του.

Τα μυστήρια όμως δεν σταματούν εκεί. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο βουλευτής του νομού εξέφρασε την απορία τι κάνει η διοικούσα επιτροπή που έχει οριστεί για το Πανεπιστήμιο ενώ αναρωτήθηκε αν αυτή αποτελείται από άτομα που αμείβονται για την παρουσία τους σε αυτή. Πέραν της εντύπωσης που κάνει το γεγονός ότι δεν γνωρίζει ένας βουλευτής της περιοχής ένα τέτοιο θέμα, εντύπωση κάνει και η βεβαιότητα πολλών ότι το Π.Δ.Ε θα πέσει θύμα ενός σαρωτικού Πανεπιστημιακού Καλλικράτη. Και αφορμές γι’ αυτό υπάρχουν. Η περίφημη ιστορία του… campus στο αεροδρόμιο έχει ατονήσει όσο δεν εντάσσεται το όλο έργο σε κανένα Περιφερειακό σχεδιασμό. Το καλύτερο όμως το διαπιστώσαμε ως αυτήκοοι μάρτυρες πρόσφατα όταν ακούσαμε φοιτητές να μην γνωρίζουν που ακριβώς είναι διάσπαρτες οι καινούριες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου καθώς δεν έχει χρειαστεί να πάνε ποτέ(μιλάμε για τις εγκαταστάσεις του 3ου τμήματος)!

 

Τι δεν έχει το Πανεπιστήμιο

Εκτός από προϋπολογισμό δικό του και οργανωτική δομή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δεν έχει αρχικά εδώ και ένα χρόνο περίπου φύλακα. Το βράδυ ο τελευταίος κλείνει την πόρτα κατά το κοινώς λεγόμενον. Το αποτέλεσμα είναι το κεντρικό κτήριο να είναι κλειδωμένο, όσο κλειδωμένο μπορεί να είναι ένα τέτοιο κτήριο που είναι διάτρητη η είσοδος από παντού. Ο χώρος κοσμείται από διάφορα συνθήματα ακόμη και στα τζάμια μερικά από τα οποία καθαρίστηκαν πρόσφατα αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ασφαλώς δεν είναι το πιο βρώμικο Πανεπιστήμιο της χώρας αλλά η έλλειψη έστω και υποτυπώδους φύλαξης και το κλείδωμα δημιουργούν θέμα από μόνα τους.

Στη συνέχεια δεν έχει εδώ και πολύ καιρό την επικεφαλής του διοικητικού προσωπικού, δηλαδή της Γραμματείας. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από το υπάρχον δυναμικό αλλά μεταξύ τους οι φοιτητές το λένε διαρκώς ότι η…ακέφαλη Γραμματεία είναι μεγάλο πρόβλημα για τις σχολές. Προοπτική για αντικατάσταση; Άγνωστη.

Τέλος υπάρχει εδώ και μήνες η έλλειψη Καθηγητή Μαθηματικών με αποτέλεσμα το μάθημα να μην γίνεται σε συγκεκριμένο εξάμηνο που είναι απολύτως απαραίτητο για δυο από τα υπάρχοντα τμήματα. Ειδικά η έλλειψη μαθηματικού τον τελευταίο καρό έχει δημιουργήσει απογοήτευση στους φοιτητές καθώς θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για ένα αυτόνομο Πανεπιστήμιο και τις δομές του.

Οι απαντήσεις

Έχει γραφτεί επανειλημμένως για το σοκ που θα προκαλέσει στην τοπική κοινωνία το ενδεχόμενο να φύγουν οι σχολές από το Αγρίνιο. Οι ειρωνίες για τα πάρτυ, τα ενοίκια και τα… σουβλατζίδικα που κατά κόρον χρησιμοποιούνται πλέον από διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες για να καταδείξουν ότι τέτοιες σχολές δεν είναι αναγκαίες είναι για γέλια.

Και μόνο τα ανοιχτά μαθήματα που κάνει το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο στην αίθουσα εκδηλώσεων του τελευταίου σχετικά με τον πολιτισμό και την τέχνη είναι για την πόλη σημείο αναφοράς. Βρεθήκαμε πρόσφατα στη ομιλία του Χρήστου Μποκόρου και αυτό που αναλογιζόμασταν ήταν που θα επιστρέφαμε αν όλα αυτά μια μέρα εξέλιπαν. Πρόσφατα, πολιτική νεολαία έκανε διήμερο εκδηλώσεων για το μεταναστευτικό και για την κρίση της διαχείρισης του νερού παγκοσμίως. Παράλληλα σε λίγες μέρες ξεκινά ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας τριήμερο πολιτισμικών εκδηλώσεων στις 18-19-20 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις στόχο έχουν να αναδείξουν τόσο την τοπική πολιτιστική κληρονομιά όσο και τον πολιτισμικό πλούτο άλλων περιοχών της Ελλάδος παράλληλα με την λειτουργία του τμήματος και τη δράση του, καθώς και  να παρουσιάσουν στο κοινό ορισμένα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα που ασχολείται με την διαχείριση πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω των νέων τεχνολογιών αλλά και των νέων τεχνολογιών ξεχωριστά. Σαν αποτέλεσμα η Ελληνική και όχι μόνο η Αγρινιώτικη κοινωνία θα μάθει τι κάνει το τμήμα αλλά θα κερδίσει και από τις δράσεις του.

Σε κουβέντα μας όμως με μέλος της διοικούσας επιτροπής(που θέλησε να μιλήσει ανεπίσημα) τα πράγματα δεν μας παρουσιάστηκαν καθόλου απαισιόδοξα. Περιμένουν την οικονομική αυτοτέλεια, με το να βγάλει χρήματα το υπουργείο. Ομοίως αναμένουν και το υπουργικό διάταγμα για το Οργανόγραμμα που θα σημάνει την αμετάκλητη αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου. Όταν λέμε περιμένουν, εννοούμε ότι ξέρουν την υπουργική απόφαση που κατά τη γνώμη όλων θα έρθει μέσα στην Άνοιξη το πολύ μέχρι το Μάιο, όταν θα κατατεθεί και το καινούριο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Η αλήθεια είναι ότι έχει το ίδρυμα  μεγάλο πρόβλημα γιατί χρειάζεται διοικητικό προσωπικό και δεν έχουν εγκριθεί οι μετατάξεις που ήταν απαραίτητες, με αποτέλεσμα να εξυπηρετείται από τα Γιάννενα. Έχουν γίνει 12 συναντήσεις με τους φοιτητικούς συλλόγους από το Μάιο, τη στιγμή που άλλα ιδρύματα κάνουν μια το εξάμηνο. Έχουν μάλιστα γίνει σε εξαιρετικό κλίμα για τις ανάγκες των φοιτητών και εκείνοι ήδη έχουν αρχίσει να νιώθουν ασφάλεια για τις σχολές τους. Προχωρά το ίντερνετ, την βιβλιοθήκη και έχουν ενεργοποιήσει διαγωνισμό για το έμβλημά του ιδρύματος. Γιατί τότε υπάρχει η εικόνα της αδράνειας, ρωτήσαμε αναπόφευκτα. «Μα γιατί αποφασίσαμε να πάμε με χαμηλό προφίλ και αυτό μας έκανε να μην είναι πρώτη προτεραιότητα οι βουλευτές. Θα γίνει κι αυτό». Κι όλα αυτά για τον Καλλικράτη που θα μας πάρει τις σχολές; «Το Πανεπιστήμιό μας έχει σαν πλεονέκτημα το ότι η διοικούσα του δεν είναι από τον στενό ακαδημαϊκό κύκλο, δεν έχει πατερναλιστική δομή, ούτε έχει σαν βάση το καθηγητικό δυναμικό που είναι πια κανόνας. Αν θέλετε όπως σκέφτεται το υπουργείο κάποιες αλλαγές μάλλον είμαστε πρότυπο δομής κι ας φαίνεται το αντίθετο. Θεωρώ ότι είμαστε πιλότος για λιγότερη οικογενειοκρατία και πιο πολύ σύνδεση με την κοινωνία. Η βασική αρχή είναι να μην υπάρχουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα μέσα στην ίδια Περιφέρεια. Ενότητες σαν το περιβάλλον, το αγροτικό μάνατζμεντ, τον συνδυασμό ιστορίας και τεχνολογίας δεν υπάρχουν αλλού και οι προοπτικές για το μέλλον είναι καλές. Το αν θα γίνει οικονομικός Καλλικράτης και τα Οικονομικά μας θα υπάγονται στην Πάτρα, μπορεί, σε τελική ανάλυση, να είναι και το σωστότερο. Τα υπόλοιπα είναι φοβίες ενός παλιού συστήματος και καταστροφολογία. Ακόμη και τα ΤΕΙ δεν θα καταργηθούν απλά θα μείνουν π.χ. δυο δυνατές σχολές υδατοκαλλιεργειών για παράδειγμα. Πίστη χρειάζεται και δουλειά, όχι κινδυνολογία»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.