Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Οι μεγαλύτερες εταιρίες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, Κρήτη

Οι μεγαλύτερες εταιρίες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, Κρήτη

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η προσέλκυση ενδιαφέροντος για έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας και αυτό αφορά τόσο στην Κρήτη αλλά και στην δική μας ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί να έχει τελειώσει την αξιολόγηση των εταιρειών, αλλά φαβορί για την ανάθεση πρέπει να θεωρούνται οι δύο νορβηγικές εταιρείες, η TGS και η PGS καθώς και η αμερικανική Spectrum, οι οποίες έχουν εμπειρία στη Μεσόγειο και έχουν δουλέψει στην Κύπρο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Η PGS είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις και χρόνια ζητούσε από την Ελλάδα να πραγματοποιήσει μελέτες, αλλά δεν έβρισκε μέχρι πρόσφατα ανταπόκριση, η TGS διαθέτει πολύ καλή βιβλιοθήκη σεισμικών δεδομένων για τη Μεσόγειο, διότι ήταν η εταιρεία που είχε προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες χωρίς άδεια από την Ελλάδα στην Ανατολική Κρήτη και νότια από το Καστελόριζο, ενώ η Spectrum έχει επίσης μεγάλη βιβλιοθήκη δεδομένων.

Οι εταιρίες αυτές φαίνονται διατεθειμένες να επενδύσουν περί τα 40 εκατ. δολάρια για σεισμικές έρευνες στο Iόνιο και στη N. Kρήτη εμφανίζονται οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς, στέλνοντας ένα απρόσμενο μήνυμα αισιοδοξίας για τις δυνατότητες αναστροφής της πορείας της ελληνικής οικονομίας.  Eπιτροπή του YΠEKA θα επιλέξει μία ή και δύο εταιρείες από τις 8 μέχρι το τέλος Aπριλίου. Tα πρώτα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο αναμένονται με την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών και αφού οι εταιρείες αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.

Τα ευρήματα από τις έρευνες αυτές είναι μη αποκλειστικά και διατίθενται στην αγορά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες καταρχήν καλύπτουν τα κόστη τους και στη συνέχεια μοιράζονται με το κράτος, τα υπόλοιπα έσοδα. Τα μεγαλύτερα κέρδη για το κράτος προκύπτουν στην επόμενη φάση, υπό την προϋπόθεση ότι οι έρευνες αυτές θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Mε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών θα φανεί και το κατά πόσο ευσταθούν οι εκτιμήσεις για πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Iόνιο και κυρίως στην περιοχή νοτίως της Kρήτης, που στηρίζονται σε γεωλογικά δεδομένα. H εξέλιξη του διαγωνισμού για τα σεισμικά σε Iόνιο και Kρήτη, δείχνει ότι η Eλλάδα ύστερα από 15 σχεδόν χρόνια αδράνειας και αποχής, ξαναμπαίνει δυναμικά στην αγορά των υδρογονανθράκων με υψηλές μάλιστα προσδοκίες. Θετικές σύμφωνα με πληροφορίες είναι και οι ενδείξεις για τη διαδικασία του opedoor για τις περιοχές Kατάκολο, Πατραϊκό Kόλπο και Iωάννινα.

Θα είναι το πρώτο γεωτρύπανο που θα χτυπήσει σε ελλαδικό χώρο από το 1999. Tα πρώτα έσοδα, ωστόσο, θα πρέπει να αναμένονται μετά την πάροδο επταετίας και αφού προηγουμένως επενδυθούν πολλά δισ. δολάρια.

Aρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το κοίτασμα του Πρίνου εντοπίστηκε το 1973 και το πρώτο πετρέλαιο βγήκε το 1982 και ότι η Kύπρος ξεκίνησε τις έρευνες το 2002 και βρήκε φυσικό αέριο το 2010. Oι προσδοκίες είναι υψηλές και αυτό γιατί ποτέ στην Eλλάδα δεν έγινε συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, παρά τις ισχυρές ενδείξεις για πολλές περιοχές της χώρας

Tο 1996 διεξήχθη ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων και τέσσερις περιοχές στην Hπειρο, Aιτωλοακαρνανία, BΔ Πελοπόννησο και Πατραϊκό Kόλπο ανατέθηκαν σε δύο ομίλους διεθνών εταιρειών (ENTERPRISE OIL και TRITON), που πραγματοποίησαν 6 άγονες γεωτρήσεις και απεχώρησαν το 2000 – 2001. Aπό το 2000 έως το 2010, η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων είναι κλειστή και παρατηρείται παντελής στάση εργασιών, με εξαίρεση τις περιοχές Πρίνου – Nότιας Kαβάλας

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.