Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ για το Πανεπιστήμιο

Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ για το Πανεπιστήμιο

Προσεγγίζουν το θέμα διαφορετικά από τη Δημοτική  Οργάνωση του κόμματος

“Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας μπορεί να είναι αυτόνομο όταν δε θα αμφισβητείται η ικανότητα του να παράξει  γνώση και έρευνα  που θα συμβάλλουν στην πρόοδο της τοπικής  κοινωνίας και της κοινωνίας γενικότερα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της ακαδημαικής κοινότητας που του δίνει ζωή και το κάνει να λειτουργεί”. Η φράση αυτή αποτελεί το κεντρικό μήνυμα της ανακοίνωσης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου για τα σενάρια που αφορούν το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου.

“Κάθε σενάριο μεταφοράς, υπαγωγής σε άλλο πανεπιστήμιο ή διακοπής λειτουργίας μας βρίσκει αντίθετους αν δεν λαμβάνει υπόψιν τα ακαδημαικά κριτήρια που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία ενός πανεπιστημίου” αναφέρουν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσέγγιση σαφώς διαφοροποιημένη από την αντίστοιχη της Δημοτικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου που καλούσε σε επαγρύπνηση για το Πανεπιστήμιο.

“Τα προηγούμενα μοντέλα ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και η διασπορά υποχρηματοδοτούμενων πανεπιστημίων που οδηγούνται σε υπολειτουργία είναι εκτός απο εν γένει λάθος, δοκιμασμένα και αποτυχημένα” είναι άλλη μια ενδεικτική αναφορά της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εδώ και καιρό τα σενάρια που ακούγονται για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας είναι πολλά, και κάθε μέρα προστίθενται και άλλα. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις και πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέσω του διαδικτύου, όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν  διοικητική υπαγωγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι όροι και οι προυποθέσεις κάτω απο τις οποίες θα πραγματοποιηθεί αυτή η υπαγωγή δεν έχουν γίνει γνωστές.  Κάθε σενάριο μεταφοράς, υπαγωγής σε άλλο πανεπιστήμιο ή διακοπής λειτουργίας μας βρίσκει αντίθετους αν δεν λαμβάνει υπόψιν τα ακαδημαικά κριτήρια που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία ενός πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή φοίτησή τους εδώ και χρόνια. Φοιτητική εστία δεν υπάρχει και το πρόβλημα της στέγασης έχει ενταθεί εν μέσω κρίσης. Η σίτιση είναι προβληματική καθώς η φοιτητική λέσχη κλείνει κατά διαστήματα και κατά  καιρούς έχουν παρατηρηθεί ποιοτικές παρατυπίες. Στο πεδίο της έρευνας,όπου ειδικά το τμήμα Διαχείρησης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο, η έλλειψη επιστημονικού βοηθητικού προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών δεν βοηθάει την περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας μπορεί να είναι αυτόνομο όταν δε θα αμφισβητείται η ικανότητα του να παράξει  γνώση και έρευνα  που θα συμβάλλουν στην πρόοδο της τοπικής  κοινωνίας και της κοινωνίας γενικότερα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της ακαδημαικής κοινότητας που του δίνει ζωή και το κάνει να λειτουργεί. Αυτά είναι τα πραγματικά κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψιν και είναι απαραίτητη η άμεση ικανοποίησή τους. Τα χρήματα για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν αλλά χάνονται ανάμεσα στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, στις χαμένες λίστες και στους κρατικοδίαιτους μεγαλοφοροφυγάδες.Για τις μνημονιακές δυνάμεις αυτά φαίνεται να είναι «δευτερεύοντα» ζητήματα και γι’ αυτό θα μας βρουν αντιμέτωπους.

Τα προηγούμενα μοντέλα ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και η διασπορά υποχρηματοδοτούμενων πανεπιστημίων που οδηγούνται σε υπολειτουργία είναι εκτός απο εν γένει λάθος, δοκιμασμένα και αποτυχημένα.Τα πάγια αιτήματά μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία με επαρκή χρηματοδότηση είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η ποιοτική και προσβάσιμη τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας είναι προαπαιτούμενη για τη αυριανή μετάβαση σε μία κοινωνία ισότητας, αλληλοσεβασμού, δικαιοσύνης και επιστημονικής προόδου.

Νέοι & Νέες ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου                                                                                           26/1/2013

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.