Τετάρτη, Ιούλιος 17, 2019

Οι ομιλίες του δημάρχου Θέρμου ενώπιον του Αρχιεπισκόπου

Δημοσιεύουμε την ομιλία του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα κατά την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου στο Θέρμο καθώς και την προσφώνησή του στο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

3

Κατά την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κύριε κύριε Ιερώνυμε

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τ ι μ ή και σ υ γ κ ί ν η σ η που ως Δήμαρχος του Δήμου Θέρμου Σας υποδέχομαι σήμερα στον τόπο μας!
Καλώς ορίσατε στην Αιτωλική γη…
Καλώς ορίσατε στο ιστορικό Θέρμο…..
Καλώς ορίσατε στο Μέγα Δένδρο…αυτό το ευλογημένο μικρό χωριό της Αιτωλίας, από όπου ωστόσο ένας μ ε γ ά λ ο ς Άγιος και Διδάσκαλος του Γένους, ο εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ξεκίνησε την μακρά και μαρτυρική πορεία του για να διδάξει στον κόσμο την Ορθοδοξία και την Ελευθερία….

Σας ευχαριστούμε για την ξεχωριστή τιμή της επισκέψεως Σας, και της ευλογητικής συμμετοχής Σας στις θρησκευτικές εκδηλώσεις Μνήμης του Αγίου μας.
Εκπροσωπώντας την Δημοτική Αρχή αλλά και συνολικά τους κατοίκους του Δήμου μας Σας μεταφέρω την εγκάρδια χαρά και την περηφάνεια όλων μας για την παρουσία Σας , καθώς και τα αισθήματα βαθειάς αγάπης και σεβασμού προς το σεπτό πρόσωπο Σας.
Με την βεβαιότητα πως ήδη το γνωρίζετε από τις επίσημες επισκέψεις Σας σε κάθε μέρος της πατρίδας μας – όπου ο πιστός λαός Σας υποδέχεται πάντα με πολλή χαρά, ελπίδα, ενθουσιασμό και εξαιρετική τιμή -, ας μου επιτραπεί να Σας επιβεβαιώσω και εγώ από την θέση μου πως η ευλογητική παρουσία Σας σε κάθε τόπο που τιμάτε δεν είναι για τους κατοίκους του μία μόνον επίσημη επίσκεψη υψηλού θρησκευτικού άρχοντα. Η χαρμόσυνη συνάντηση και η προσωπική επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι πάντα για τον κάθε Έλληνα και Ορθόδοξο πιστό μια στιγμή διαχρονικά ανεξίτηλη στην μνήμη του, με ουσιαστική και συμβολική αξία, μια θρησκευτική εμπειρία που μετατρέπεται σε στήριγμα ψυχής, ιδιαιτέρως δε στις ημέρες εσωτερικού αγώνα και κοινωνικής ευθύνης που διανύουμε.

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικοπολιτικής απαξίωσης και σύγχυσης που βιώνουμε, είστε πλέον ένα από τα ελάχιστα Πρόσωπα τα οποία έχουν την θεσμική ικανότητα και αξιοπιστία να ενώσουν με τον Λόγο τους, να εμπνεύσουν, να δώσουν ξανά πνευματική δύναμη, ελπίδα, ασφάλεια, νόημα και όραμα στον Ορθόδοξο Ελληνικό λαό, που δοκιμάζει τις κοινωνικές και προσωπικές αντοχές του.

Μακαριώτατε,

Σας φιλοξενούμε σήμερα στο Θέρμο…σε έναν τόπο με σπουδαία ιστορία, απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ανθρώπους που ξεχώρισαν διαχρονικά σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, του πολιτισμού, των επιστημών και της τέχνης.
…..Εδώ σε αυτήν την γη, που κατοικείται αδιάλειπτα απ’τους Θερμίους για 2.500 χρόνια, σε αυτά τα χώματα που γέννησαν την Δημοκρατία, που έζησαν αγώνες για την Ελευθερία, που ευλογήθηκαν από τα βήματα Αγίων ( όπως του Πατρο Κοσμά, του αδελφού του Χρύσανθου του Αιτωλού και του Μέγα Διδασκάλου του Γένους Ευγένιου Γιαννούλη)

Η αρχαία πόλη του Θέρμου υπήρξε η σημαντικότερη σε όλη την Αιτωλία, θρησκευτικό, πολιτικό και διοικητικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών, της περίφημης ιστορικά «Αιτωλικής Συμπολιτείας». Εδώ γεννάται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η άμεση δημοκρατία, εδώ απαντώνται για πρώτη φορά και καθιερώνονται θεμελιώδεις πολιτειακές αρχές όπως αυτές τις ισονομίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Την εξελικτική ιστορική πορεία του Θέρμου μέσα στους αιώνες αποτυπώνει με τον πιο ζωντανό και δυνατό τρόπο ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης μας αλλά και το πλήθος των ανασκαφικών ευρημάτων που φυλάσσονται στο τοπικό αρχαιολογικό μας μουσείο, η έναρξη λειτουργίας του οποίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της δημαρχιακής αρχής μας.
Δεν χρειάζεται ωστόσο να Σας παραθέσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την ιστορική περίοδο του περιοχής μας. Γνωρίζουμε καλά το βάθος της επιστημονικής Σας κατάρτισης στην Αρχαιολογία, και προσδοκούμε πολλά από την συνδρομή Σας και τις γνώσεις Σας ώστε να προωθηθούν οι στόχοι μας -σχετικά με την πολυδιάστατη ανάδειξη της σπουδαίας αρχαιολογικής κληρονομιάς μας- προς κάθε επίπεδο της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας.

Μακαριώτατε,

Οι κάτοικοι του Θέρμου και της περιοχής του διακρίνονται διαχρονικά μέσα στην ιστορία του για την βαθειά και ουσιαστική θρησκευτικότητα και πίστη τους…διέπονται από βαθειά ριζωμένα αισθήματα αγάπης και θυσιαστικότητας για την γενέθλια γη και την πατρίδα τους, τηρούν με ευλαβική συνέπεια –από γενιά σε γενιά- παραδόσεις και έθιμα αιώνων.. ..στο Θέρμο κρατάμε ζωντανή την ιστορία….αντιστεκόμαστε στην φθορά της λήθης, του χρόνου και της μετα-μοντέρνας εποχής μας….

…πιστοί στην μοναδικότητα της ξεχωριστής πολιτισμικής και λαογραφικής ταυτότητας που μας κληροδότησαν οι οικογένειες μας, προσπαθούμε με κάθε κόστος και παρά τις πολυάριθμες αντιξοότητες της εθνικής μας κρίσης να αντισταθούμε στην αλλοτρίωση των καιρών….όπως οι πρόγονοι μας πάντα αντιστέκονταν στην ιστορία τους….στην σκλαβιά και τον ζυγό των αλλοθρήσκων κατακτητών…στην απειλή και τον τρόμο της κατοχής…

Σήμερα είμαστε όλοι παρόντες Μακαριώτατε για την θερμή υποδοχή και το καλωσόρισμα σας….

• Εκκλησία
• Τοπικές αρχές
• και σώματα ασφαλείας
• αλλά κυρίως ο πιστός λαός ( νέοι άνθρωποι- με οικογένειες – άνθρωποι του αγώνα και του καθημερινού μόχθου, σεβάσμιοι ηλικιωμένοι, που προσέφεραν τους κόπους μιας ζωής σε αυτήν την γη)
Σας επικοινωνούμε τον Σεβασμό και την Αγάπη μας….αλλά και τον φόβο και τις αγωνίες μας για το μέλλον…..
Όλοι ενωμένοι προσπαθούμε σκληρά για την ευημερία και την ανάπτυξη της περιοχής μας…
– η κωμόπολη του Θέρμου και τα 23 Τοπικά Διαμερίσματα
– 9.500 χιλιάδες περίπου Κάτοικοι

• με έντονες κοινωνικές δράσεις…
• με Πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία
• με επαγγελματικούς και άλλους φορείς
αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να προωθήσουμε τα ζητήματα της περιοχής…να εξελίξουμε τις δομές..και κατ’επέκταση την δυναμική των ανθρώπων….
Ωστόσο οι αντιξοότητες είναι πολλές….
• συχνά η φωνή μας δεν ακούγεται στο κεντρικό αθηναϊκό κράτος
• οι συνθήκες και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής, δημιουργούν μείζονος σημασίας ζητήματα για το μέλλον και την οικονομία της περιοχής
• μας πονά η πραγματικότητα των δεκάδων εξαιρετικά μορφωμένων νέων συμπολιτών μας που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αναζητώντας εργασία και δημιουργώντας μείζονος σημασία ζήτημα για το νομό -όχι μόνο σε επίπεδο δημογραφικό-, αλλά και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού ικανού να προσφέρει ουσιαστικά και να επιστρέψει τις γνώσεις του στον τόπο του.

Τα θέματα της περιοχής που χρήζουν συντονισμένης δράσης μεταξύ των τοπικών και εθνικών αρχών είναι πολλά και θα Σας τα αναπτύξουμε διεξοδικά κατά την διήμερη επίσκεψη Σας. Ωστόσο διατηρούμε την αισιοδοξία μας και έχουμε την βεβαιότητα πως με σκληρή δουλειά θα πετύχουμε τους στόχους μας. Έχουμε την δυναμική….
Και μεταξύ άλλων νιώθουμε τυχεροί για την ευλογία να ποιμαίνει την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ένας ιεράρχης με τα ηγετικά και πνευματικά χαρίσματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Κοσμά, ο οποίος –με την συνεργασία των άξιων κληρικών μας- μεταμορφώνει με τις δράσεις του τις τοπικές ενορίες, παράγει πολύτιμο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο και πρεσβεύει με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας στην κεντρική εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία. Η ειλικρινής και σταθερή αγάπη Του προς το σεπτό πρόσωπο σας διαποτίζει κάθε Λόγο Του προς τον πιστό λαό μας.

Μακαριώτατε,

Βρίσκεστε σήμερα στα μέρη που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας….

Εμείς οι κάτοικοι του Θέρμου
τιμώντας Σας σήμερα ως τον θρησκευτικό ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
• Σας βεβαιώνουμε πως ενδυναμούμενοι από την αγάπη για τον Χριστό και την Ορθοδοξία που φύτεψε στις καρδιές μας ο Άγιος μας Κοσμάς ο Αιτωλός, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα μείνουμε πιστοί θεματοφύλακες των αξιών και των ιδανικών που μας δίδαξε…γνήσιοι φιλοπάτριδες…

Και Σας ευχαριστούμε…. τώρα και πάντα….
• για το Παράδειγμα Σας
• για την ποιμαντική φροντίδα Σας
• για τις αφανείς θυσίες και τους κόπους Σας στην διοίκηση της Εκκλησίας μας
• για τον παραινετικό και παρηγορητικό Σας Λόγο που δίνει ελπίδα και φως στους Ορθοδόξους Έλληνες
• για το Παράδειγμα της ταπεινοσύνης και των αγαθών Σας έργων
Μέσα στην εποχή της προβολής, του εγωκεντρισμού, της εικόνας, της ναρκισσιστικής δημοσιότητας και της ανέξοδης θεωρίας αποτελείται ως πρόσωπο «όαση» ανθρωπισμού…μας επιστρέφεται με το Παράδειγμα Σας σε αυτό που στ’αλήθεια είναι Ζωή και Πίστη…..στο πραγματικό Νόημα της Ορθοδοξίας…στον Σταυρό, στην Θυσιαστική αγάπη, στην Ασκητική σιωπή, στην Πράξη…
Μας θυμίζετε – σε μια εποχή που έχει ξεχαστεί- πώς ασκείται η πραγματική Ηγεσία….αυτή στην οποία ο πρώτος γίνεται εκούσια έσχατος όλων…και ακατάπαυστα διακονεί…για να απαλύνει τον πόνο του συνανθρώπου…για να του δώσει δύναμη και πίστη και ζωή……
Σας ευχαριστούμε για αυτό που είστε…..για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία μας!
Ζητούμε τις προσευχές και την ευλογία Σας για το Θέρμο και τους κατοίκους του…

Δήμαρχος Θέρμου
Σπυρίδων Κωνσταντάρας

6

Προσφώνησή στο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κύριε κύριε Ιερώνυμε

Μεταβαίνοντας από την πρόγευση των επουρανίων αγαθών – πλήρεις αισθημάτων ψυχικής ευφροσύνης και ευγνωμοσύνης- στην γιορτή και την απόλαυση των επιγείων
θερμά Σας υποδεχόμαστε
– πάντες οι συμμετέχοντες και διοργανωτές –
ως τον εξαιρετικά τιμώμενο προσκεκλημένο μας σε τούτο το κοινό τραπέζι,
σε αυτό το εόρτιο γεύμα της πόλης μας, που σήμερα με λαμπρότητα τιμά την Μνήμη του Αγίου της,
όπου θα μεταλάβουμε τον άρτο, τον οίνο και όλα τα αγαθά της ευλογημένης Αιτωλικής Γης.

Μιας γης που στους καρπούς και στις γεύσεις της κουβαλά μνήμες και ιστορία και ζωντανή παράδοση…

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από τον αγαθό Θεό, μια τέτοια ημέρα γιορτής, όταν έχει την ευτυχία και την ευλογία να περιστοιχίζεται σε ένα γεύμα αγάπης, ειρήνης, ενότητος, από τόσο εκλεκτούς καλεσμένους, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας του, από την πνευματική και πολιτική ηγεσία του τόπου του, από συνοδοιπόρους και αδελφούς….ατενίζοντας την ομορφότερη και μεγαλύτερη λίμνη της πατρίδας μας!

Στο Θέρμο Μακαριώτατε…
..σε κάθε γωνιά από τα 334 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα (που είναι η συνολική έκταση του Δήμου μας)…παντού μέσα σε αυτό το γοητευτικό και καταπράσινο οροπέδιο….υπάρχει μια Υπόμνηση της Μεγαλοσύνης του Θεού…που μας ενδυναμώνει, μας διδάσκει, μας εμπνέει…….μας υπενθυμίζει το χρέος, την ευθύνη και την αποστολή μας…να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε όσα παραλάβαμε…να προστατέψουμε όσα από τον Μεγαλόδυναμο ευλογηθήκαμε να ζούμε…στη φύση και στην σπουδαία ιστορία του τόπου……

Και Σας διαβεβαιούμε, όπως και εχθές ανέφερα κατά την Υποδοχή Σας, στην ιστορική τούτη στιγμή για τον τόπο, της κοινής μας Τράπεζας με την Μακαριότητα Σας,
όλοι εμείς, που λίγο ή πολύ – λόγω της θέσης και των κοινωνικών ευθυνών που αναλάβαμε- κατέχουμε ακόμη μεγαλύτερο χρέος από τους συμπολίτες μας
πως θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες μας για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την διαφύλαξη της μοναδικής πολιτισμικής παράδοσης του τόπου που γεννηθήκαμε….υπερβαίνοντας δυσχέρειες και ανθρώπινες αδυναμίες..επιδιώκοντας μόνον την ενότητα…όπως το έπραξαν και οι σπουδαίοι πρόγονοι μας κατά την περιπετειώδη ιστορική διαδρομή του….

Η ενότητα του Ορθοδόξου Κλήρου και του Πιστού Λαού
Η δύναμη της Πίστης, της αστείρευτης ελληνικής ψυχής..που κατορθώνει θαύματα…
Πάντα στην ιστορία της πατρίδας μας…αυτή μας έσωζε!

Είμαστε περήφανοι σε τούτα τα μέρη Μακαριώτατε….
Και έχουμε ανθρώπους που διατηρούν ακόμη αυθεντική και αλώβητη την ελληνική Ψυχή,,,ανθρώπους ωραίους…όπως είναι και οι Έλληνες παντού στην υφήλιο…
και θα αντέξουμε τις δυσκολίες…
όπως πάντα αντέχαμε, και δυσκολότερα από αυτά που σήμερα ζούμε στην χώρα μας….
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη προσωπικά…εμείς θα γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα…κάθε ένας και κάθε μία από έμας έχει προσωπική ευθύνη…κάθε οικογένεια, κάθε τόπος, κάθε Δήμος, κάθε Νομός και Περιφέρεια…αλλά κυρίως κάθε ενορία..κάθε Μητρόπολη…και πάνω από όλα οι πιστοί, το εκκλησιαστικό σώμα…οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα…..έτσι θα μείνει η πατρίδα μας δυνατή!

Μακαριώτατε,
Γνωρίζουμε καλά την αγάπη Σας για τους ανθρώπους και την Ελλάδα μας…την καταμαρτυρά το σπουδαίο κοινωνικό, φιλανθρωπικό, προνοιακό και περιβαλλοντικό Σας έργο….

Από σήμερα και μετά την πρώτη Σας επίσκεψη και γνωριμία με το Θέρμο και τους Θερμίους θα θέλαμε να Σας θεωρούμε σύμμαχο μας σε κάθε προσπάθεια…να Σας λογίζουμε, με την άδεια Σας, ως φίλο και αδελφό και συμπολίτη μας….

…ο Θεός να σας δίνει Δύναμη και Φώτιση Μακαριώτατε, να σταθείτε δίπλα σε όλους τους Έλληνες….
…εμείς από τα τις θέσεις που κατέχουμε δεν θα φοβηθούμε και δεν θα σταματήσουμε να οραματιζόμαστε και να σχεδιάζουμε ακόμη πιο σπουδαία για τον τόπο μας…
…την επιβίωση και τις ζωές μας τις εμπιστευόμαστε στον Θεό…

«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού»

—————————————————————————-
Με αυτόν τον χαιρετισμό και προς Τιμήν Σας
εγείρω ευλαβώς το ποτήρι μου
ευχόμενος υπερ Υγείας και Ευημερίας της Υμετέρας Μακαριότητος
παντών των Συνεργατών Σας
και δοξάζοντας πάντοτε τον Άγιο Θεό και τον Άγιο μας Κοσμά τον Αιτωλό
για την ευλογία Αυτής της Συνάντησης!

Σ.Κ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.