Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Οι παρακαταθήκες, το έργο και οι στόχοι του «Ορφέα»

Οι παρακαταθήκες, το έργο και οι στόχοι του «Ορφέα»

“Οι νέοι να γνωρίσουν το χορωδιακό τραγούδι»

Οι παρακαταθήκες, το έργο και οι στόχοι του «Ορφέα» όπως περιγράφονται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Θεμιστοκλή Γαμβρούλη.

Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου Ορφέα, του αρχαιότερου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης, μίλησε στο «Γεγονός» ο πρόεδρός του Θεμιστοκλής Γαμβρούλης. Ο κ.Γαμβρούλης αναφέρεται στις παρακαταθήκες που άφησε ο αείμνηστος Θανάσης Ροντήρης, στο έργο αλλά και στους στόχους του συλλόγου. Καλεί μάλιστα τους νέους της πόλης «να γνωρίσουν το χορωδιακό τραγούδι» εκτιμώντας πως αν το πράξουν «θα μείνουν ευχαριστημένοι και δεν θα φύγουν ποτέ».

Του Μάκη Γουβέλη

 Πως νοιώθετε ως πρόεδρος του «ΟΡΦΕΑ» του αρχαιότερου Πολιτιστικού Συλλόγου της πόλης μας;

Ο «Ορφέας» είναι ένας Σύλλογος που έχει μία ιδιαιτερότητα, ένας Σύλλογος με εκατό χρόνια ιστορία και αυτό έχει μια μεγάλη βαρύτητα και ένα ειδικό βάρος. Αφενός για το πολιτιστικό μας επίπεδο και αφετέρου το μεγαλύτερο βάρος είναι ότι σε αυτόν τον Σύλλογο πενήντα χρόνια μέχρι το 2005, πρόεδρος ήταν ο γνωστός σε όλη την επικράτεια, ο Θανάσης Ροντήρης μεγάλος καπνέμπορος της πόλης μας, αλλά για μας ήταν ένας κορυφαίος άνθρωπος του Πολιτισμού, ο οποίος έδωσε τα πάντα για τον Σύλλογο, κοινωνικά, καλλιτεχνικά ηθικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Ήταν ο στυλοβάτης που δάκρυζε όταν άκουγε την πρώτη χορωδιακή συγχορδία μιας παράστασης. Τόση μεγάλη αγάπη είχε στο χορωδιακό τραγούδι. Ήταν βέβαια και εξαίρετος Χορωδός. Αυτός άφησε τις κατευθύνσεις και τις παρακαταθήκες που και εμείς ακολουθούμε αναλλοίωτες.

Να αρχίσουμε με την δραστηριότητα του Συλλόγου στην εφετινή Πολιτιστική περίοδο. Ποια ήταν αυτή;

Ο πρόεδρος του Ορφέα Θεμιστοκλής Γαμβρούλης

Κάθε περίοδο προσπαθούμε και τα καταφέρνουμε να παρουσιάσουμε και στην πόλη μας Χορωδιακές εκδηλώσεις, στον Ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό, πάντα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Τη σεζόν που πέρασε όπως κάθε χρόνο κάναμε αρκετές εκδηλώσεις. Τον Οκτώβριο μετά το μεγάλο ταξίδι που κάναμε πέρυσι στην Αγία Πετρούπολη, όπου πήραμε το τρίτο βραβείο στο θρησκευτικό τραγούδι και ήταν ένα ταξίδι όνειρο για όλους τους Χορωδούς μας, κάναμε εφέτος ένα ακόμη ταξίδι στο Εξωτερικό. Πήγαμε στη Βουλγαρία στην πόλη Γκάμπροβο με ιδιαίτερο χρώμα και πολιτισμό, που είναι και πατρίδα του Μαέστρου μας, του Βαλεντίν Στεφάνωφ. Διευθυντής του φεστιβάλ εκεί ήταν ο κ. Ξενάκης , παλαιός μαέστρος μας. Εκεί πήραμε το δεύτερο βραβείο στη γενική κατηγορία.

Ακολούθησε η συμμετοχή μας στο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Άργους. Τον Δεκέμβριο διοργανώσαμε στην πόλη μας την ένατη χορωδιακή συνάντηση με τέσσερες πολύ καλές Χορωδίες, που ήδη έχει γίνει θεσμός πανελληνίως. Σε συνεργασία με την Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου και φιλοξενήσαμε στις 30 Μαρτίου, δύο Χορωδίες, την ιστορική Χορωδία του Δήμου Νικαίας και την Δημοτική Χορωδία του Περάματος που παρουσίασαν δύο θαυμάσια έργα του φημισμένου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη και Μαέστρου, του Μιχάλη Κοκκίνη. Αυτά ήταν το λυρικό δοξαστικό «Άρμα του Πελάου» και το « Ελλάδα μέσα μου εσύ». Κάναμε και μια εμφάνιση στο Παπαστράτειο Μέγαρο, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη στην εορτή των ΑΜΕΑ για το «Εργαστήρι Παναγία Ελεούσα για Άτομα με Νοητική Υστέρηση». Στις 26 Μαΐου θα πάμε ένα διήμερο στο Φεστιβάλ Αιγίου μία από τις πολύ καλές χορωδιακές εκδηλώσεις. Στις 28 Ιουνίου θα πάμε στο μεγάλο Χορωδιακό Φεστιβάλ της Κέρκυρας με την τεράστια Χορωδιακή παράδοση. Έχουμε προσκλήσεις και για άλλα Φεστιβάλ, αλλά δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει σε ποιες μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Πόσα άτομα έχει σήμερα η Χορωδία;

Η χορωδία μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια καλή συγκυρία και αριθμεί πενήντα μόνιμους χορωδούς. Είναι ένας σημαντικός αριθμός, που βέβαια εναλλάσσεται κατά καιρούς γιατί κάποιοι φεύγουν και άλλοι έρχονται.

Πού στεγάζεστε;

Εδώ και μια πενταετία στεγαζόμαστε στον παλιό σταθμό του τραίνου που παραχώρησε ο Δήμος και αυτή η στέγαση ήταν μια διακαής επιθυμία του Συλλόγου μας για πολλά χρόνια. Φυσικά αυτός ο χώρος δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες της χορωδίας αλλά είναι μια καλή λύση ανάγκης.

Ποιο είναι το ρεπερτόριο της Χορωδίας;

Το ρεπερτόριό μας, καλύπτει τα βέργα της Αναγέννησης, τα έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών, τα παραδοσιακά τραγούδια, τα μελοποιημένα ποιήματα σύγχρονων μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Δηλαδή ένα μεγάλο φάσμα που καλύπτει όλο σχεδόν το Χορωδιακό τραγούδι.

Ποιος οργανώνει και Διευθύνει την Χορωδία σας;

Τα τελευταία 15 χρόνια, Μαέστρος της Χορωδίας μας είναι ο καταξιωμένος Μουσικός και Διευθυντής Χορωδίας ο Βαλεντίν Στεφάνωφ, Βούλγαρος στην καταγωγή αλλά Έλληνας υπήκοος, με σημαντικές πανεπιστημιακές μουσικές σπουδές, που ήρθε στην Ελλάδα το 1970 και μένει μόνιμα εδώ. Παράλληλα με το σύλλογό μας, εργάζεται και στην Χορωδία της Πρέβεζας και εκεί με μαγάλη επιτυχία για πολλά χρόνια. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία στο εξωτερικό με τις δύο Χορωδίες, Επίσης έχει μεγάλο κύρος στο εξωτερικό και συμμετέχει στην κριτική επιτροπή πολλών μεγάλων Φεστιβάλ της Ευρώπης.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ο Σύλλογος;

Αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουμε κυρίως οικονομικά προβλήματα, όπως όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Χώρας. Από πουθενά δεν υπάρχει καμιά οικονομική βοήθεια, όπως γινότανε παλιότερα από το Δήμο, την Νομαρχία και το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς καλύπτουμε τα έξοδα με προσωπικές θυσίες των Χορωδών μας και από μια παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος πρόεδρός μας, ο Θανάσης Ροντήρης, προς την σύζυγό του, να κρατάει ζωντανό το Σύλλογο όσο υπάρχει και αυτή στη ζωή. Και φυσικά η σύζυγός του που είναι και Χορωδός μας, ανταποκρίνεται πολύ καλά σε αυτήν την θέληση του προέδρου μας.

Οι Χορωδίες και το χορωδιακό τραγούδι έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Φυσικά και έχει μέλλον το χορωδιακό τραγούδι και οι χορωδίες, αν σκεφτούμε ότι λειτουργούν κανονικά πάνω από πεντακόσιες χορωδίες, επίσημα καταγεγραμμένες και μεγάλος άγνωστος αριθμός ανεπίσημων χορωδιών. Το σημαντικό στις χορωδίες δεν είναι μόνο η μουσική ευχαρίστηση της ψυχής. Χορωδία σημαίνει τέχνη στο να συνυπάρχουμε και να ομονοούμε που αναδεικνύει το εμείς και όχι το εγώ. Φυσικά πάντα σύμφωνα με την δική μου άποψη.

Υπάρχει απροθυμία ή ένας δισταγμός στους νέους ανθρώπους να πλαισιώσουν μια Χορωδία; Συμβαίνει αυτό στην πόλη μας;

Είναι γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν καμιά εμπειρία χορωδιακής μουσικής, όταν όμως νέοι άνθρωποι έρχονται και μυούνται σε αυτό το μουσικό είδος, πολύ δύσκολα φεύγουν. Γι αυτό καλώ τους νέους της πόλης μας να έρθουν να γνωρίσουν το χορωδιακό τραγούδι και πιστεύω ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι και δεν θα φύγουν ποτέ.

Με το Μουσικό Σχολείο της πόλης έχετε συνεργασία;

Έχουμε άριστη συνεργασία με πολλούς καθηγητές του σχολείου, που συνεργάζονται μαζί μας ως Χορωδοί και μουσικοί (πιανίστες κ.α) καθώς και με όλους τους καθηγητές μουσικής που εργάζονται σε όλα τα σχολεία της πόλης μας. Έχουμε παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις μαζί και γενικά είμαστε σε μία άμεση αλληλεξάρτηση.

Ποιο θα ήταν το πρώτο όνειρό σας, που πραγματοποιούσατε, αν είχατε την οικονομική δυνατότητα;

Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε μια Παιδική αλλά και μία Εφηβική Χορωδία, που δεν θα ήταν μόνο κάτι εξαιρετικό για την πόλη μας, αλλά και ο προθάλαμος για τη συνεχή στελέχωση της κεντρικής Χορωδίας μας. Σε όσες πόλεις υπάρχουν τέτοιες Χορωδίες ,όπως π.χ. στην Πρέβεζα, η κεντρική Χορωδία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιο νεαρό ή και μεγαλύτερο άτομο, για να ενταχθεί στην Χορωδία σας;

Προσωπικά σε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αλλά πιο εύκολα κάθε Πέμπτη από οκτώ το βράδυ μέχρι τις δώδεκα περίπου, στον παλαιό σταθμό του τρένου, στον όροφο, που κάνουμε τις πρόβες μας. Θα τον δεχθούμε με μεγάλη χαρά…

Είστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κοινού της πόλης μας;

Βεβαίως είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το κοινό της πόλης μας, που πάντα είναι κοντά μας σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε με μεγάλη συμμετοχή. Και θέλω πολύ να το ευχαριστήσω εκ μέρους του Συλλόγου μας, γι αυτήν την συμπαράστασή του. Κλείνοντας, θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα από καρδιάς και τους συμπολίτες μας Χορηγούς, που μας βοηθάνε στην υλοποίηση των εκδηλώσεών μας, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.