Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Οι προτάσεις Μωραΐτη για Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Οι προτάσεις Μωραΐτη για Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Παρεμβαση στις  πολιτικές διεργασίες  και στα κομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ κάνει ο Αιτωλοακαρνάνας υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης από κοινού με άλλους έξι υφυπουργούς (ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ
, ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ,  ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ). Τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που από οτι φαίνεται έχουν επιλέξει κοινο βηματισμό σε αυτή τη συγκυρία προτείνουν  η χώρα να προχωρήσει με την Κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών . Προτείνουν μάλιστα ορίζοντα  της Κυβέρνηση Παπαδήμου (στον οποίο αναγνωριζουν το δικαιωμα ανασχηματισμού) έως ακόμη και τον Οκτώβριο του 2013 και ρόλο θεματοφύλακα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά ευκολα συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι οι υφυπουργοί προτείνουν ακόμη και το σενάριο η κυβέρνηση αυτή να στηριχθεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που αποχωρήσει η ΝΔ. Για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ (μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλιο) υποστηρίζουν ότι “πρέπει να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό του Κινήματος, χωρίς διευθετήσεις, οι οποίες ναρκοθετούν το μέλλον της παράταξης”. Θα μπορούσε καποιος να συμπεράνει από αυτή την αναφορά πως οι υφυπουργοί δεν προκρίνουν το σενάριο της δυαρχίας που πρότεινε ο Γ.Παπανδρέου.

Αναλυτικά η παρέμβαση των υφυπουργών

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ…
Σήμερα, η χώρα βιώνει τις συνέπειες των στρεβλώσεων στη δομή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος και ενός σαθρού παραγωγικού προτύπου. Εδώ και δύο χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αδιέξοδης αυτής πορείας, που συσσώρευσε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, δημιουργώντας ελλείμματα για πολλές δεκαετίες. Προσπάθεια που γίνεται δυσχερέστερη, αφού ο δημόσιος τομέας σε καίριες και κρίσιμες λειτουργίες του, εμφανίζει χαρακτηριστικά λειτουργίας «μη κράτους».
Το κεντρικό πολιτικό προσωπικό που έχει ιστορικές ευθύνες για την κατάρρευση, ανασκουμπώνεται και ισχυρίζεται ότι έχει ξανά τη λύση στα διογκωμένα προβλήματα που το ίδιο προκάλεσε. Την ίδια στιγμή οι πολίτες, που υφίστανται μεγάλες θυσίες, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες, απορημένοι διαπιστώνουν ότι ελάχιστοι ασχολούνται με το μείζον πρόβλημα της χώρας που είναι το έλλειμμα πολιτικής, το έλλειμμα κατεύθυνσης για το αύριο.
Γι’ αυτό θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση είναι ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με την Κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για να μπει η χώρα σε πορεία ανάκαμψης. Στην πορεία αυτή ρόλο θεματοφύλακα μπορεί και έχει χρέος να επιτελέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αποτρέποντας τις μικροκομματικές στρατηγικές. Έχοντας ως ορίζοντα ακόμη και τον Οκτώβριο του 2013, εφόσον χρειαστεί. Ο Πρωθυπουργός έχει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα να προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την άσκηση των καθηκόντων του, φυσικά και σε ανασχηματισμό.
Η ψυχραιμία είναι η κύρια προϋπόθεση για την σταθερότητα της πορείας της χώρας. Πιστεύουμε πως όποιοι επιμένουν στην επίσπευση οποιουδήποτε είδους εκλογικής διαδικασίας αυτή τη στιγμή, προτάσσουν τις προσωπικές τους αγωνίες και στρατηγικές, πάνω από τα συμφέροντα του τόπου.
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό του Κινήματος, χωρίς διευθετήσεις, οι οποίες ναρκοθετούν το μέλλον της παράταξης. Απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί ,σε επαρκές χρονικό περιθώριο, ένας ευρύς, ειλικρινής, επώδυνος, δημοκρατικός διάλογος για την Πολιτική, την πορεία της χώρας και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.