Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Οι πρόσφυγες, η αγορά και η σκληρή διαπραγμάτευση

ÓÕÍÏÄÏÓ ÊÏÑÕÖÇÓ ÃÉÁ ÔÏ ÐÑÏÓÖÕÃÉÊÏ ÈÅÌÁ ÌÅ ÓÕÌÌÅÔÏ×Ç ÔÇÓ ÅËËÁÄÁÓ, ÃÅÑÌÁÍÉÁÓ, ÏÕÃÃÁÑÉÁÓ,ÁÕÓÔÑÉÁÓ, ÑÏÕÌÁÍÉÁÓ,ÂÏÕËÃÁÑÉÁÓ, ÓËÏÂÅÍÉÁÓ, ÊÑÏÁÔÉÁÓ ÊÁÉ ÔÙÍ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÙÍ ÔÇÓ ÓÅÑÂÉÁÓ ÊÁÉ ÐÃÄÌ

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε τόσο σκληρά. Όχι άλλο, φτάνει. Κάθε φορά που το κάνουμε φορτωνόμαστε έξοδα και μη διαχειρίσιμες κρίσεις. Φαίνεται και στην φωτογραφία.

Πρέπει να  πάψουμε να τραβάμε την Ευρώπη προς τις μεγάλες αλλαγές. Ας την αφήσουμε να αλλάξει μόνη μας. Ας μην προσπαθούμε άλλο να αλλάξουμε και τον κόσμο, κάτι που θα συμβεί έτσι κι αλλιώς από μας, φυσικά, αλλά μόνο αν ωριμάσει κάποτε. Ο κόσμος. Αφού το είπε κι ο γνωστός κωμικός/κομισάριος (και τηλε-ευαγγελιστής στον Alpha)στο κρατικό περιοδικό του κρατικού ΑΜΕ-ΑΠΕ, εκεί που δεν μετράνε οι ισολογισμοί και δεν κλείνουν τα ΜΜΕ με 130 χιλιάδες έσοδα και 800 χιλιάδες έλλειμμα όπως σε κάτι επαναστατικά άλλα μέσα.

Πήγαμε σε αυτή τη σύνοδο για το προσφυγικό, εννοείται για να τους μεταδώσουμε έναν άλλο αέρα σχετικά με αυτά τα θέματα, στα οποία έχουμε τεχνογνωσία λόγω της κατάστασης των πανεπιστημίων μας που μοιάζουν με προσφυγικά. Θα τους εξηγούσαμε ότι εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς τους ανατολικοευρωπαίους που από τον πολύ τον ολοκληρωτισμό δεν θέλουν να βλέπουν ξένο. Θα τους δείχναμε.

Τελικά φύγαμε με τη δέσμευση ότι θα συνεργαστούμε με τον Τουρκία, ότι αφού δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας με ΠΓΔΜ, Αλβανία και ίσως Βουλγαρία θα μας τα φυλάει η Frontex, καθώς κι ότι θα φτιάξουμε κανα δυο πόλεις των 30 χιλιάδων κατοίκων με πρόσφυγες σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα και άλλους 20 χιλιάδες θα τους βάλουμε σε σπίτια με επιδοτούμενο ενοίκιο. Γιατί; Γιατί έτσι, λέει, θα κινηθεί και η αγορά! Ναι, εμείς αριστεροί άνθρωποι λέμε τέτοια όταν είναι να δικαιολογηθούμε για τις ήττες μας. Και τα λέμε για δεύτερη φορά, μετά από εκείνη την κυρία Τασία, τώρα επισήμως για να χρυσώσουμε το χάπι. Αλλά μια στιγμή: εμείς δεν λέγαμε ότι δεν θέλουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να μείνουν εδώ; Εμείς δεν τους δίναμε χαρτιά-πολλές φορές πολύ πλαστά-για να πάνε «στον τόπο επιθυμίας τους»; Τώρα;

Γι’ αυτό σας λέω. Πρέπει να πάψουμε να διαπραγματευόμαστε τόσο σκληρά. Θα πάθουμε κανα κακό στο τέλος…

Κατά τα λοιπά, έτσι για να ευθυμήσουμε μάθετε ότι αυτή την Κυριακή ξεκινά η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος. Θα είναι 1η Νοεμβρίου και συγκεκριμένα τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά αυτή  την Κυριακή… Δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι αυτό. Όχι; Το περίμενα. Μάλιστα το υπουργείο λέει ότι τα καταστήματα άμα θέλουν μπορούν να είναι ανοιχτά  «από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00». Ναι, μα την αλήθεια έτσι το λέει.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.