Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Πρωτομαγιά αύριο και τα συνδικαλιστικά σωματεία είναι επί ποδός για τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις άλλες δράσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η ημέρα της εργατικής τάξης. Καθώς όμως το συνδικαλιστικό κίνημα μόνο αρραγές δεν είναι, στις μεγάλες πόλεις του νομού θα λάβουν χώρα για άλλη μία φορά ξεχωριστές συγκεντρώσεις από το ΠΑΜΕ (συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ) και την ΑΔΕΔΥ με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου.
Στο Αγρίνιο ειδικότερα, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του Δημοσίου της περιοχής Αγρινίου , η Β΄ΕΛΜΕ , οι εργαζόμενοι στις Δ.O.Y. , ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου , ο Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Αγρινίου & Θέρμου , ο Σύλλογος εργαζομένων του ΙΚΑ , οι εργαζόμενοι στον οργανισμό τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού , οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αγρινίου , ο Σύλλογος εργαζομένων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30στην Πλατεία Ειρήνης και Στοά Παπαγιάννη.Καλουν εξάλλου στις συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Το ΠΑΜΕ οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 στην Κεντρική Πλατεία, στην οποία συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο.
Στο Μεσολόγγι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου απευθύνει προσκλητήριο μαζικής συμμετοχής στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στο χώρο έξω από τα γραφεία του στις 10:30 το πρωί. Το ΠΑΜΕ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 στην κεντρική Πλατεία.
Στη Ναύπακτο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς και παράλληλα του εορτασμού 60 χρόνων από την ίδρυσή του διοργανώνει την κεντρική ομιλία στην πλατεία του Λιμανιού της Ναυπάκτου στις 10:30 π.μ. Θυμίζουμε ότι τιμώντας την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τους αγωνιστές του 1886 (Πρωτομαγιά 1886) συμμετέχει στη διοργάνωση του 5ου Λαϊκού Αγώνα Δρόμου «Ο Γύρος της Ναυπάκτου» μαζί με τον Δήμο Ναυπακτίας, το Σ.Μ.Υ. Ναυπάκτου «Lepanto» και το ΑΣΟΝ «ΕΠΑΧΤΟΣ». Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ Ναυπάκτου τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά οργάνωσε την θεατρική παράσταση «ΑΠΕΡΓΙΑ» του Γ. Σκούρτη,

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.
Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).
Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 (την Κυριακή 2 Μαίου 1893) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :
1. Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα.
2. Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
3. Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των.
Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Πλ.. Δρακούλης, Στ. Καλλέργης, Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και Δ. Γραμματικός.
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :
1. «Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν΄αναπαύωνται.
2. Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν΄ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.
3. Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας και πολλούς κλάδους.
Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Πολλά επίσης Σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν, όπως το Ε.Κ. Βόλου το 1908, η Φεντερασιόν το 1909 και το Ε.Κ.Αθήνας το 1910.
Στα 1911 η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.
Το 1911 αποφασίστηκε να ξαναγιορτασθεί η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μέτς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο”.
Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεια της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθησαν ελεύθεροι.
Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Εχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.