Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Οι “συνειρμοί” του σημερινού θέματος των Πανελληνίων με την Αιτωλοακαρνανία

Οι “συνειρμοί” του σημερινού θέματος των Πανελληνίων  με την Αιτωλοακαρνανία
panepistimioagrinio
Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο

Στην ανάγνωση του σημερινού θέματος της έκθεσης νιώσαμε οικεία ως Αιτωλοακαρνάνες για τρείς λόγους και μη οικεία για έναν ακόμα.

Συνειρμοί λοιπόν με το τόπο μας έκαναν τα εξής στοιχεία:

lamprinoudakismesologgi
Η αναγόρευση του Β. Λαμπρινουδάκη ως Επίτιμου Δημότη Μεσολογγίου

1) Το κείμενο για μελέτη “Εμείς οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης” ήταν του  ομότιμου  Καθηγητή  Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  Bασίλη Λαμπρινουδάκη, ο οποίος το 2013 ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Μεσολογγίου  για τη συμβολή του στη χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Πλευρώνα και στην ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού αυτού χώρου, στο ανασκαφικό έργο που συνεχίζεται στην Παλαιομάνινα, στην ίδρυση της ΛΣΤ Εφορειας Αρχαιοτητων, καθως και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι και γενικότερα για την προσφορά του στην προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τον περασμένο δεκέμνριο ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης επσκέφτηκε  το Αγρίνιο και το Αρχαίο Θέατρο Στράτου στο πλαίσιο επίσκεψης του “Διαζώματος”, φορέας στον οποίο είναι Γενικός Γραμματέας.

lamprinoudakis
Ο Καθηγητής Λαμπρινουδάκης πίσω αριστερά με μέλη του “Διαζώματος” σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου

2) Το σημερινό κείμενο είναι από τον Συλλογικό Τόμο επίσης του Διαζώματος για την κίνηση και την ανάπτυξη των Αρχαίων Θεάτρων. Ο συγκεκριμένος δε φορέας και ο Πρόεδρος του Σταύρος Μπένος έχουν επισκεφτεί πολλές φορές την Αιτωλοακαρνανία και ανέπτυξαν δράση και ρητορική για τα αρχαία θέατρα.

3) Το  θέμα της Πολιτισμικής Κληρονομιάς και η διαχείρισης είναι το καθαρά θεματικό αντικείμενο δύο ΑΕΙ στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων έχει την τιμή να έχει έδρα στο Αγρίνιο, το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Οι μαθητές λοιπόν όλων των κατευθύνσεων έπρεπε να αναπτύξουν την προβληματική τους πάνω σε ένα θέμα, το οποίο το εν λόγω Πανεπιστημιακό Τμήμα της πόλης μας έχει άμεση συνάφεια.

Σε ότι αφορά το λόγο που δεν νιώσαμε οικεία ως Αιτωλοακαρνάνες, μάλλον πρέπει να εστιαστεί στο ότι αν και η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει τα περισσότερα αρχαία θέατρα, απέχει πολύ στο να συνδεθεί το ευρύ κοινό με αυτά και η “πολιτισμική κληρονομιά να οικειωθεί”. Αλήθεια αν εκφωνούνταν ένας λόγος από τη νέα γενιά σε ημερίδα του Δήμου (σσ κάποιου της Αιτωλοακαρνανίας)  όπως ακριβώς ζητάει το θέμα της έκθεσης, κατά πόσον θα εισακούγονταν από τους αρμόδιους φορείς;

Άγριος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.