Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Οι υπουργοί της Κυβέρνησης προτείνουν “όχι”

laf_533_355Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμα του ανακοίνωσε ότι η χώρα στις 5 Ιουλίου θα προχωρήσει σε Δημοψήφισμα για το αν θέλει να αποδεχτεί τη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές. Η απάντηση θα δοθεί με ένα “ναι” ή “όχι”. Οι Υπουργοί διαδοχικά, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το το υπουργικό συμβούλιο, πρότειναν στον κόσμο να αρνηθεί τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: “Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Όλοι θα ψηφίσουμε όχι. Όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει όχι. Θα στηρίξει μια υπερήφανη εθνική κοινωνική προσπάθεια”.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε στο “Mega”: “Θετική και αναγκαία εξέλιξη ήταν αυτό. Η Ελλάδα βρέθηκε σε έναν σκληρότατο εκβιασμό. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δώσει μία απάντηση. Μία αναγκαία απάντηση ότι όποιο εκβιασμό κάνουν απέναντι σε μία κυβέρνηση, ένας λαός δεν μπορεί να εκβιάζεται”.

Ερωτηθείς για το αν επικρατήσει το όχι ανέφερε: “Θεωρώ ότι το όχι είναι η αναγκαία απάντηση. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την εντολή που θα πάρει από τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημα δεν είναι το όχι το πρόβλημα είναι το ναι δηλαδή η υποταγή”.

Η δήλωση του Νίκου Παππά για το διάγγελμα

Ο ελληνικός λαός θα πει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, ανέφερε απόψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών στο τραπέζι η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και με το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα στην οποία ο ελληνικός λαός, σε λίγες ημέρες θα μπορέσει να αποφασίσει με ψυχραιμία για το αν αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιοι ακραίοι κύκλοι στη Γερμανία οι οποίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ, θέλουν να ταυτίσουν την εφαρμογή των μνημονίων με την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι απαράδεκτο, ως μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς».
«Καλώ αυτούς τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος. Είναι ανώφελο τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ας συζητήσουμε για την ουσία της πολιτικής. Έχω δε την αίσθηση ότι αυτοί που επαναφέρουν τέτοια ερωτήματα είναι φανατικοί των μνημονίων που απλώς δεν θέλουν να το πουν», είπε ο κ. Παππάς ερωτηθείς αν οι πολίτες θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.
Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι. Θα το δείτε, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο. Όποιος αυτή τη στιγμή, θεσμικός ή πολιτικός παράγοντας, παίζει με σενάρια ακραία αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη. Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά τους επιχειρήματα στο τραπέζι, να μην παίζουν ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών ούτε με την ψυχραιμία τους και καλούμε βέβαια και κάθε θεσμικό παράγοντα και του τραπεζικού συστήματος να παίξει το ρόλο που απορρέει από τη δική του ιδιότητα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αληθεύει ότι η κ. Μέρκελ είπε το δημοψήφισμα να είναι ευρώ ή δραχμή, ο κ. Παππάς είπε: «Επαναλαμβάνω, όποιος ταυτίζει αυτή τη στιγμή το κοινό νόμισμα με την διαρκή φτώχεια και τα μνημόνια κάνει πολύ κακή υπηρεσία στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει και το θεσμικό εκτόπισμα και την πολιτική δυνατότητα να χειραφετηθεί και να βρει λύσεις που υπερβαίνουν την κρίση χωρίς το ΔΝΤ».

newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.