Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

Οι φάροι στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας

Το agrinionews ετοίμασε ένα αφιέρωμα για ένα άγνωστο σχετικά κομμάτι  της περιοχής μας: Τους φάρους. Αξιοποιώντας πληροφορίες από την ιστοσελίδα faroi.com καταγράφει τους φάρους που υπάρχουν στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας άσχετα αν βρίσκονται τώρα σε λειτουργία:

1) Φάρος Οξιάς

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1899. Το ύψος του πέτρινου πύργου του ειναι 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 71 μέτρα. Είναι εγκατεστημένος στο μικρό νησάκι Οξειά ή Οξυά του Πατραικού κόλπου στα νοτιοδυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με σκάφος από τον Αστακό που απέχει 55 χλμ. από το Μεσολόγγι.

 Η Νήσος Οξυά ανήκει στο ενιαίο οικοσύστημα του Δέλτα του Αχελώου, διοικητικά όμως, ανήκει ατο Νομό Κεφαλληνίας. Eίναι ένα βραχώδες νησί μέσα στο Δέλτα του Aχελώου και καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και Θαμνόκεδρα (Juniperus sp.). Στο νησί αυτό υπάρχει μια αποικία από Γύπες. Eίναι ο χώρος που φωλιάζουν επίσης ο Φιδαετός, ο Πετρίτης και άλλα αρπακτικά, ενώ το χειμώνα τακτικά κάνουν την εμφάνισή τους ο Mαυρόγυπας και ο Bασιλαετός.

2) Άγιος Σώστης Μεσολόγγι

Ο Αγιος Σώστης είναι νησάκι και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Την ονομασία του οφείλει στο ομώνυμο εκκλησάκι που εορτάζει την 7η Σεπτεμβρίου.Ο Αη Σώστης έχει σημαντική ιστορία. Κατά τα Ορλωφικά (1770) ο πειρατικός στόλος των Δουλτινιωτών, ναυμάχισε με το στόλο του Μεσολογγίου και τον κατάστρεψε ολοκληρωτικά.`Ηταν ένα βαρύ πλήγμα κατά της ακμάζουσας τότε πόλης.

Στον Αη Σώστη εξ άλλου αποβιβάστηκε στις 4 Γενάρη 1824, ο λόρδος Βύρωνας που κατευθυνόταν στο Μεσολόγγι. Στις 10 Γενάρη 1826 σ’ αυτό το χώρο έγινε ναυμαχία μεταξύ του ελλινισμένου (ελληνικού) στόλου με το ναύαρχο Μιαούλη και των Τούρκων. Αυτή έληξε με νίκη των Ελλήνων.

3)Φάρος Αντιρρίου

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1880. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 15 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού πάνω σε έναν κυλινδρικό πύργο στο κάστρο του Αντιρίου ακριβώς εκεί που δένουν τα πλοία.

4) Φάρος Ναυπάκτου

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1909. Το ύψος του πέτρινου πύργου του ειναι 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 16 μέτρα. Βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Ναυπάκτου και αποτελεί τμήμα του παλιού φρουρίου της πόλης.

5) Φάρος Ακτίου

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1928. Το ύψος του πύργου του ειναι 5,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 6,5 μέτρα. Πρόκειται για φάρο ευθυγράμμισης πορείας πλοίων που σε συνδυασμό με άλλους φανούς οδηγεί τα σκάφη μέσα από τα αβαθή του Αμβρακικού κόλπου σε ασφαλή πορεία. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Ακτιο .

Το Ακτιο είναι το ακροτελεύτιο ακρωτήριο, της ομώνυμης χερσονήσου της Ακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ακριβώς απέναντι από το φρούριο ’γιος Γεώργιος της Πρέβεζας, από την οποία απέχει μόλις 725 μέτρα. Το Ακτιο σήμερα είναι γνωστό παγκοσμίως, πέραν της Ναυμαχίας του Ακτίου, από το ομώνυμο αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ (όπου σταθμεύουν εδώ τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου AWACS).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.