Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Οι φοιτητές διεκδικούν, τα Ιωάννινα εποφθαλμιούν

Οι φοιτητές διεκδικούν, τα Ιωάννινα εποφθαλμιούν

Κινητοποίησεις των φοιτητών στο Αγρίνιο. Ζητούν την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Με αρνητικό μάτι παράγοντες του νομού αντιμετώπισαν την απόφαση του Τμήματος ΔΠΦΠ. Αίτημα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για τη Διοικούσα Επιτροπή με αρκετούς στο Πανεπιστήμιο να της χρεώνουν  αδράνεια αλλα και με πολλές εκτιμήσεις ότι η δραστηριότητα της για την ουσιαστική στήριξη της  αυτονομίας ενοχλεί κάποιους που δεν επιθυμούν την απεξάρτηση από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Εικόνα θολής κατάστασης διαμορφώνεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας του Αγρινίου με τους φοιτητές να πραγματοποιούν σήμερα κινητοποιήσεις, ένα τμήμα (ΔΠΦΠ) να έχει αναστείλει τη λειτουργία του για μία εβδομάδα, τη Διοικούσα Επιτροπή να βάλλεται και πολλοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανία να εκτιμούν ότι κάποιοι σε αυτή τη συγκυρία προτιμούν θολή εικόνα για να δημιουργηθεί η αιτιολογική βάση που θα οδηγήσει σε κατάργηση του ιδρύματος και επιστροφή στο καθεστώς κατά το οποίο ήταν παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (στα πλαίσια του πανεπιστημιακού «Καλλικράτη».
Στον αντίλογο των απόψεων (διαβάστε εδώ) του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (πρόεδρος του ο Π.Δημόπουλος) που επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Διοικούσα Επιτροπή διακινούνται άλλες απόψεις ότι ακριβώς αυτή η δραστηριότητα της Διοικούσας είναι που (παρά τις καθυστερήσεις και την επιμέρους κριτική που μπορεί να γίνει) είναι που ενοχλεί όσους «νοσταλγούν» το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαίο ότι κάποια γεγονότα λαμβάνουν χώρα την ώρα που το υπουργείο είναι έτοιμο να υπογράψει την απόφαση για αυτόνομη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με 1,5 εκ.ευρώ και ο ειδικός γραμματέας Β.Παπαζογλου θα επισκεφθεί το ΑΕΙ την Μεγάλη Δευτέρα και θα παραστεί σε ευρεία σύσκεψη παρουσία και των βουλευτών του Νομού ενώ αύριο θα συναντηθεί με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής

Ο Μωραΐτης μιλάει για “Δούρειους Ίππους”

Ακριβώς αυτή η εκτίμηση (σε συνδυασμό με την απόφαση του τμήματος ΔΠΦΠ) ώθησε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης να στείλει «μήνυμα» σε όσους «ενοχλούνται» με την πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και να δηλώσει καυστικά: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει την δική του αυτόνομη πορεία. Με το δικό του Οργανισμό. Με το δικό του τακτικό προϋπολογισμό κάτι το οποίο καταφέραμε φέτος για πρώτη φορά. Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από αυτή την σημαντική εξέλιξη. Δυστυχώς δεν ενοχλήθηκαν μόνο κάποιοι που βρίσκονται εκτός του Πανεπιστημίου αλλά και κάποιοι που έχουν αναλάβει εργολαβικά ρόλο «Δούρειου Ίππου» εις βάρος του πανεπιστημίου».

Αίτημα Σταμάτη για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Παράλληλα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αρχηγός της Μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτρης Σταμάτης με ανοικτή Επιστολή – Αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει τον ορισμό έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, οι πρόσφατες εξελίξεις, οι κίνδυνοι συγχώνευσης ή κατάργησης του και η λήψη απόφασης για συντονισμένη δράση, που θα ανατρέψει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας ή ακόμα και τρίτων προς τούτο».

 Στην επιστολή του αναφέρει: “Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, τις ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τις κινητοποιήσεις όλων των συλλόγων των φοιτητών, επιβάλλεται ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ με μοναδικό θέμα συζήτησης το παρακάτω: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, οι πρόσφατες εξελίξεις, οι κίνδυνοι συγχώνευσης ή κατάργησης του και η λήψη απόφασης για συντονισμένη δράση, που θα ανατρέψει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας ή ακόμα και τρίτων προς τούτο».Επειδή κ. Πρόεδρε, όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και σοβαρό, παρακαλώ για τον όσο το δυνατόν πιο σύντομο ορισμό αυτής της συνεδρίασης, στην οποία εκτός των άλλων, θα πρέπει να προσκληθούν τα μέλη της διοικούσας, οι καθηγητές και εκπρόσωποί τους, οι Φοιτητικές Παρατάξεις, και οι εκπρόσωποί τους, ο Σύλλογος των Φίλων του Πανεπιστημίου και φυσικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και οι βουλευτές του νομού».

Προσθέτει η παράταξη ότι η επιστολή-αίτημα θα βρίσκεται στο Γραφείο της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας στο Δημοτικό Κατάστημα (Χαρ. Τρικούπη αρ. 10 – 1ος Όροφος), από αύριο μέχρι και την Δευτέρα από τις 11:00 – 13:00, έτσι ώστε να το συνυπογράψει, όποιος Δημοτικός Σύμβουλος το επιθυμεί και ανεξαρτήτως παρατάξεων .

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών
Παράλληλα σήμερα οι φοιτητές των τριών τμημάτων έκλεισαν για μία ώρα την εθνική οδό (με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παρακαμπτήριο δρόμο) και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Αγρινίου απαιτώντας « την άμεση επίλυση των προβλημάτων προκειμένου το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει εύρυθμα την λειτουργία του».
«Εδώ και δέκα μήνες που η Διοικούσα Επιτροπή έχει διοριστεί ως η αρμόδια Διοικητική Αρχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει επιλύσει πρακτικά κανένα από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα.
Το τελευταίο διάστημα που τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, η Διοικούσα Επιτροπή παραμένει αδρανής, ‘’διοικώντας’’ στην ουσία από απόσταση, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου. Η δεδομένη όμως κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα τμήματά μας δεν αποτελεί μόνο ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής αλλά συντελούν σε αυτήν προηγούμενες ηγεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και οι δωδεκαετείς ΄΄απουσία΄΄ της μέριμνας που θα έπρεπε να έχει το Υπουργείο Παιδείας» αναφέρουν οι φοιτητές των τριών τμημάτων ΔΕΑΠΤ-ΔΠΦΠ-ΔΠΠΝΤ.
Σημειώνουν ακόμη: »Η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων ,η αδυναμία ολοκλήρωσης της Μετονομασίας του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος, η έλλειψη μεταπτυχιακών προγραμμάτων, υλικοτεχνικών υποδομών και εστιών, η έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, η ελλιπής χρηματοδότηση, η ανυπαρξία υπηρεσιών και επιτροπών (οικονομική, τεχνική, ερευνών, τμήμα προμηθειών κτλ) και η παντελής απουσία της οποιασδήποτε φοιτητικής μέριμνας από όλους τους υπεύθυνους, μας οδήγησε σε συνελεύσεις φοιτητών για να παρθούν άμεσα μέτρα.Απαιτούμε την άμεση επίλυση των παραπάνω προβλημάτων προκειμένου το Πανεπιστήμιο να συνεχίσει εύρυθμα την λειτουργία του».
Δηλώνουν με νόημα πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποτελέσουμε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Διοικούσας Επιτροπής, Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Υπουργείου Παιδείας» και διεκδικούν εξάλλου «από όλους τους αρμόδιους να επιδείξουν την δέουσα υπευθυνότητα και να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια που κάνουμε από κοινού όλοι, για ένα βιώσιμο και ΄΄ανταγωνιστικό΄΄ δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που να παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου».

Οι φωτό από τις σημερινές κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Αγρίνιο

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.