Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Ομιλία του Θανάση Κατερινόπουλου στην Αμφιλοχία

Ομιλία του Θανάση Κατερινόπουλου στην Αμφιλοχία
10924756_707984605984719_9185419300853524410_nΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΜΒΡΑΚΙΑ», 15/1/2015
Φίλες και φίλοι,
Αργήσαμε αλλά βρήκαμε τη στέγη μας ξανά.
Το Κίνημα είναι η συνέχεια ενός ιστορικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, που το δημιούργησαν και το στήριξαν επί χρόνια στελέχη που σεβάστηκαν τις αρχές του και που συνεχίζουν να έχουν μέχρι και σήμερα τις ίδιες αξίες.
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν είναι ένα ιστορικό ατόπημα ή προσωπικό λάθος του Γιώργου Παπανδρέου όπως πολλοί (ακόμα και σύντροφοί μας) έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν.
Το Κίνημα είναι μια δημιουργική ρήξη.
Είναι η λύτρωση και το καταφύγιο για όλους εμάς που αρνούμαστε να υιοθετούμε τις πρακτικές που πολεμήσαμε το 2009. Για όλους εμάς που δεν αντέχουμε να είμαστε δεκανίκι της Δεξιάς. Είναι ο αγώνας για τις αρχές και τις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη , που τα τελευταία χρόνια χάθηκαν. Για αυτό αναγκαστήκαμε να ιδρύσουμε ένα νέο Κίνημα.
Και αυτό το Κίνημα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.
Το Κίνημα θα αναδειχθεί Κορμός της Κεντροαριστεράς συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις με προοδευτικό πρόσημο.
Το Κίνημα παλεύει για την πολιτική με Π κεφαλαίο, όπως είπε χθες και ο Γιώργος στη Θεσσαλονίκη.
Για την πολιτική χωρίς εξαρτήσεις, συμφέροντα, δουλείες.
Για να μην χρειαστεί ξανά, να σκύψουμε το κεφάλι και να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα κανενός κατεστημένου εσωτερικού ή εξωτερικού, μικρότερου ή μεγαλύτερου.
Φίλες και Φίλοι,
Εδώ, από την Αμφιλοχία, θέλω να ακουστούν, σήμερα, αλήθειες.
Μόνο με Καθαρές κουβέντες πορευόμαστε.
Τέρμα στους μύθους και τη συνομωσιολογία που κρύβουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
Όπου έχω πάει και έχω την ευκαιρία να κουβεντιάζω όλοι αναρωτιούνται , πως φτάσαμε ως εδώ.
Πέντε χρόνια μας κατηγορούν, ΤΟΝ κατηγορούν ότι:
1) Μας έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», ενώ ήξερε για την κατάσταση που ήταν η χώρα το 2009.
Φράση που για πέντε χρόνια απομονώνεται σκόπιμα φυσικά, από όσους θέλουν να λαϊκίζουν και να ρίχνουν το φταίξιμο αλλού.
Τί είπε στην πραγματικότητα; Ότι υπάρχει υπαρκτός πλούτος που σπαταλιέται, χαρίζεται και δεν φορολογείται. Αυτά συνόδευαν το λεφτά υπάρχουν.
2) Τον κατηγορούν ότι μας έβαλε στο μνημόνιο την άνοιξη του 2010
Θα απαντήσουμε και εδώ.
Ποια ήταν τα οικονομικά δεδομένα το 2004 όταν κέρδισε τις εκλογές ο Καραμανλής και ποια όταν μας παρέδωσε το 2009?
Ø Πρωτογενείς δαπάνες με αύξηση 96% πάνω από το 2004 ,
Ø έλλειμμα 36 δις ,δηλαδή 377% πάνω από το 2004 ,
Ø δημόσιο χρέος 299 δισεκατομμύρια, δηλαδή 129% πάνω από το 2004 .
Μια χώρα σε δημοσιονομική κατάρρευση που ήταν επίτευγμα της κυβέρνησης Καραμανλή, πετώντας την Ελλάδα εκτός αγορών. Και κανείς από αυτούς που έφταιγαν αληθινά δεν βγήκε να βοηθήσει. Το 2010 ήλθε απλά ο λογαριασμός για όλα τα ελλείμματα και τα εγκληματικά λάθη, τις στρεβλώσεις και την αδιαφορία όσων ήξεραν και δεν τους ενδιέφερε γιατί πολύ απλά είχαν βρει το εξιλαστήριο θύμα.
Οφείλαμε να βρούμε λύση και όχι να υποχωρήσουμε σε άτακτη πτώχευση, όταν μάθαμε πια ότι η χώρα είχε να καλύψει τις ταμειακές της υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις μόνο για δυο μήνες.
Τί να λέγε στο κόσμο ότι από αύριο θα πληρωνόσαστε το μισό μισθό; Ή θα έσερνε στα ειδικά δικαστήρια αυτούς που έφταιγαν, με μια χώρα χρεωκοπημένη και εκτεθειμένη επικίνδυνα σε εθνικό επίπεδο;
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε. Τους τον υπέδειξε ο Γιώργος και έγινε εξαιτίας του Παπανδρέου.
3) Κατηγορήθηκε ότι Επί πρωθυπουργίας του μειώθηκαν μισθοί, συντάξεις, κ.λπ.
Ναι, έγινε αυτό. Όμως η μείωση ήταν ασήμαντη και μηδενική την περίοδο των δυο χρόνων που κυβέρνησε ο Παπανδρέου. Στον ιδιωτικό τομέα δεν κόπηκαν δώρα και ούτε μειωθήκαν μισθοί, στο δε δημόσιο τομέα, οι ασήμαντες περικοπές που έγιναν, επιστράφηκαν μέσω των φορολογικών απαλλαγών, ενώ οι συντάξεις μέχρι 1000 ευρώ ουδέποτε πειράχτηκαν. Αυτοί που πλήγησαν ήταν τα ΜΜΕ και φυσικά μας το ανταπέδωσαν …
4) Για κάποιους ο Παπανδρέου έγινε «Γιωργάκης» και δεν είναι ικανός πολιτικός.
Ενδεικτικά θυμίζω σε όλους τι νομοθετήματα πέρασε που αποδεικνύουν το αντίθετο.
– Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων
– Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος
– Άρση του Τραπεζικού Απορρήτου
– ΔΙΑΥΓΕΙΑ
– Open Gov
– Φορολόγηση των Offshore
– Νόμος για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος
– «Καλλικράτης»
– Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
– Ηλεκτρονική συνταγογράφιση φαρμάκων
Τόλμησε να «χαλάσει την πιάτσα» και να μη συνηγορήσει στα εκδοτικά Θαλασσοδάνεια.
Οι λίστες με παράνομες εξαγωγές χρήματος, που εμφανίστηκαν και οι συλλήψεις «επώνυμων», που οδηγούνταν στις φυλακές δεν προέκυψαν εκ του μηδενός.
Ήταν φαινόμενα που θορύβησαν πολλούς. Υπάρχει κάποιος που δεν καταλαβαίνει ακόμα γιατί το Εκδοτικό Οικονομικό Πολιτικό Κατεστημένο λύσσαξε εναντίον του και ακόμα και τώρα βγάζει σπυράκια και απαξιώνει με κάθε τρόπο, κάθε υποψία επανεμφάνισής του στο πολιτικό προσκήνιο;
5) Τον κατηγορούν ότι έκανε μεγάλο λάθος με την πρότασή του για δημοψήφισμα
Όλοι ξέρουμε πια, ότι φοβούνται την απόφαση του λαού. Δεν την θέλουν. Υποτιμούν την νοημοσύνη μας και την κρίση μας, αλλά τολμούν να μιλούν για δημοκρατία.
6) Τον κατηγόρησαν ότι είναι καλός για ένα κράτος σαν τη Σουηδία, αλλά όχι για την Ελλάδα, που χρειάζεται ηγέτη!
Το μόνο που έχω να απαντήσω είναι ότι αν θέλουμε να παραμείνουμε ένα τριτοκοσμικό, πελατειακό κράτος, τότε ναι, είναι ένα επιχείρημα, που δύσκολα μπορώ να αντικρούσω. Μας αρκούν τότε οι πολιτικοί που έχουμε ήδη στην κυβέρνηση.
Για όλα τα προηγούμενα που σας είπα, ήδη ο Γιώργος έχει δώσει ο ίδιος τις εξηγήσεις αν και λίγοι τις δημοσιεύσανε, διότι ως γνωστόν κανείς από αυτούς που θίγονταν δεν επέτρεπαν να ακουστεί μέχρι και σήμερα.
Όμως ό,τι και να λέμε εμείς, για την ικανότητα ενός πολιτικού αποφαίνεται συνήθως η ιστορία…
Φίλες και φίλοι, 
 
Η αλήθεια είναι ότι αν είχαμε φτιάξει το κράτος, δε θα χρειαζόμασταν μνημόνια.
Η αλήθεια είναι ότι αν είχαμε κάνει όλες τις δημοκρατικές αλλαγές και τομές που έχει ανάγκη το κράτος, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία της χώρας προς το χάος την περίοδο 2004 – 2009, το μνημόνιο δε θα υπήρχε. Αν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς δεν είχαν αφήσει τη χώρα ήδη χρεοκοπημένη, με ένα δημόσιο διαλυμένο, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, παραδομένη στην ανομία, την ατιμωρησία, το «στρατηγό άνεμο», δεν θα είχαμε σαν χώρα φτάσει σε αποφάσεις και μέτρα που μάτωσαν τους πολίτες.
Και κάτι ακόμα, φίλες και φίλοι.
Επειδή όλοι σήμερα μιλούν για συνεργασίες και για την ανάγκη να στηρίξουμε όλοι μαζί τις δύσκολες αποφάσεις της χώρας…
Αν οι πατριωτικές δυνάμεις αυτού του τόπου είχαν στηρίξει τις προοδευτικές αλλαγές που χαράξαμε την περίοδο 2009 – 2011 η χώρα δε θα οδηγούνταν στα βράχια.
Και σα να μην έφτανε αυτό, οι προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου υποδομήθηκαν από τα ίδια τα μέλη της παράταξης. Όλοι θυμόμαστε στελέχη να κουνούν κοροϊδευτικά το δάχτυλο και να ταυτίζονται με τη συντηρητική δεξιά ηγεσία.
Σήμερα όλοι αυτοί, αντιλαμβανόμενοι τα λάθη τους και την αδυναμία τους να διαχειριστούν την πορεία της χώρας, αφήνουν για την όποια επόμενη κυβέρνηση , να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Ο πλούτος της ελληνικής φύσης, το δαιμόνιο μυαλό του Έλληνα και οι λαμπρές δυνατότητες βιομηχανικής, τουριστικής, αγροτικής ανάπτυξης είναι τα «λεφτά που υπάρχουν».
Είναι η περιουσία μας.
Αλλά θα μένουν αναξιοποίητα και θα κατατρώγονται όσο επικρατεί η μίζα , τα φακελάκια , ο ανύπαρκτος έλεγχος και η λατρεία για την εξουσία και την καρέκλα.
Στοιχεία που ανέτρεψαν όλες τις προοπτικές ανάπτυξης όλης της Ελλάδα… ΚΑΙ του Νομού μας. Η Αιτωλοακαρνανία ανήκει στους νομούς που επί χρόνια αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δυστυχώς δεν έτυχε της προσοχής που της αξίζει από τους κυβερνώντες.
Για το Κίνημα των πραγματικών Δημοκρατών Σοσιαλιστών , η ανάπτυξη ταυτίζεται με τη σύνδεση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, του τουρισμού, των μεταφορών, των μεγάλων οδικών αξόνων, των μορφών ενέργειας, της αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων.
Είμαι και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία μας, τα Κέντρα υγείας του νομού μας, τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης που έχει η Αμφιλοχία, τα απαξιωμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την αδιαφορία για την ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου μας.
Είμαι και είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανεργία, που στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αγγίζει το 30%.
Για να περιορίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της γραφειοκρατίας και όχι μόνο.
Για να προστατευτούμε από τις τράπεζες και τις κατασχέσεις των σπιτιών μας.
Υπενθυμίζω ότι το 50% των Αιτωλοακαρνάνων έχει δανειστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και υπάγεται στην κατηγορία των κόκκινων δανείων.
Για όλα αυτά έχουμε θέσεις και άποψη.
Για να παλέψουμε για όλα αυτά, έχουμε όρεξη και θέληση.
Αλλά θέλουμε και τη στήριξη τη δική σας.
Τα πάντα κρίνονται στην κάλπη.
Στόχος, όπως λέει και ο Πρόεδρος , είναι να σηκωθεί το Κίνημά μας όσο ψηλότερα γίνεται!
Για να μη μεταφέρουμε για μια ακόμη φορά ακάλυπτες επιταγές στα παιδιά μας και στα παιδιά τους.
Γιατί θέλουμε καθαρά πρόσωπα που δεν χειραγωγούνται και δεν βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το τόπο τους.
Εμπρός για μια Νέα Αλλαγή!

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.