Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Οργή στον Βάλτο και ερωτηματικά για την απώλεια μιας ζωής

Εξαιτίας των ελλείψεων στο Κέντρο Υγείας Χαλκιόπουλου

XALKIOPOYLOΟργισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βάλτου εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή λόγω των σοβαρών ελλείψεων του Κέντρου Υγείας Χαλκιόπουλου και της ανικανότητας της Πολιτείας να τις αντιμετωπίσει.
Το περασμένο Σάββατο, γύρω στις 22.10, μια 75χρονη γυναίκα από τον Σταθά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με δύσπνοια αλλά εκεί γιατρός δεν εφημέρευε (φαινόμενο πλέον επαναλαμβανόμενο στο εν λόγω όπως και σε άλλα Κέντρα Υγείας) .
Προσφέρθηκαν στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες ενόσω κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το Αγρίνιο για να μεταφέρει τη γυναίκα στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς η γυναίκα δεν τα κατάφερε να φθάσει ποτέ στο Αγρίνιο καθώς εξέπνευσε στη διαδρομή.
Ευλόγως λοιπόν διάχυτη είναι η εκτίμηση πως εάν εφημέρευε γιατρός η κατάληξη θα ήταν διαφορετική. Ενδεχομένως διαφορετική θα ήταν κι αν υπήρχε ασθενοφόρο με οδηγό του Κέντρου Υγείας ώστε να την μεταφέρει κατευθείαν στο Αγρίνιο για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ευλόγως επίσης προκύπτουν πολλά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης. Όπως το αν είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι της ΥΠΕ και του ΕΚΕΠΥ για την απουσία εφημερίας αλλά και γιατί δεν προβλέφθηκε να βρίσκεται έστω ασθενοφόρο με οδηγό. Ελήφθησαν άραγε υπόψιν οι κατα καιρούς καταγγελίες στελεχών του Κ.Υ. που υπογράμμιζαν τους κινδύνους λόγω των ελείψεων; Στην τελική, το ερώτημα είναι: ποιος ο λόγος να είναι ανοιχτό ένα Κέντρο Υγείας όταν σε αυτό βρίσκεται μόνο η καθαρίστρια και ο φύλακας και όχι γιατρός.
Αυτά και άλλα είναι τα ερωτήματα των Βαλτινών που ζητούν απαντήσεις και προφανώς θα είναι και το αντικείμενο της έρευνας της 6ης ΥΠΕ.
Η κατάσταση στη δημόσια Υγεία της Αιτωλοακαρνανίας είναι γνωστή και ζοφερή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αδράνεια πρέπει να στοιχίσει και άλλες ζωές…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.