Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

“Οχι” στην παρέμβαση που υποβαθμίζει την Αμβρακία

“Οχι” στην παρέμβαση που υποβαθμίζει την Αμβρακία

Η φωτό (του Στέλιου Φούντα) και το δημοσίευμα (xiromeronews) προκάλεσαν κινητοποίηση

Οι στύλοι της ΔΕΗ στη Βουλή

Να αποτραπεί η κατασκευή δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στη λίμνη Αμβρακία, ζητούν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.  

Η τοποθέτηση ξύλινων στύλων, κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της λίμνης και εντός του υδάτινου τμήματός της, επισημάνθηκε πρόσφατα από αναφορές κατοίκων και σχετικό φωτογραφικό υλικό, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και έχει προκαλέσει ανησυχία και έντονες διαμαρτυρίες στην τοπική κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν σχετικά ότι:

·         Η ακατανόητη αυτή παρέμβαση υποβαθμίζει σοβαρά την αισθητική αξία του τοπίου της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής.

·         Πέραν της αισθητικής υποβάθμισης, η λίμνη Αμβρακία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών που φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, για τον λόγο αυτόν, προστατεύονται.

·         Επιπλέον, η Αμβρακία αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει, γι’ αυτό, χαρακτηριστεί ως ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR2310007 και τόπος κοινοτικής σημασίας με κωδικό (ΤΚΣ) GR2310016.

Και με τα δεδομένα αυτά, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

1. Αν είναι ενήμεροι για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, στο πλαίσιο ποιου έργου πραγματοποιείται αυτή και ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

2. Αν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για την παρέμβαση αυτή και, αν ναι, από ποιον έχει εκδοθεί.

3. Ποια μέτρα, τέλος, προτίθενται να λάβουν προκειμένου να την αποτρέψουν.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.