Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών μιλάει για τα θέματα του κλάδου

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών μιλάει για τα θέματα του κλάδου

“Δεν θέλουμε να αποφασίζουν συνταξιούχοι”

Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή

Από το 296ο φύλλο της Agrenda

Σταράτες απαντήσεις στα χρόνια προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας δίνει ο Αιτωλοακαρνάνας αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Γιάννης Ζαφείρης, δίνοντας μαθήματα απλής λογικής στους ιθύνοντες. Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ προτείνει να τις αναλάβουν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι Διευθύνσεις Γεωργίας αξιοποιώντας πλεονάζον και εποχιακό προσωπικό, για τις ελληνοποιήσεις στο γάλα και στο κρέας ζητά να μπει η Πληροφορική στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να εφαρμοστούν πλήρως η ηλεκτρονική σήμανση και τα ισοζύγια γάλακτος και κρέατος, για τους συνεταιρισμούς η λύση είναι να απαλλαγούν από το κυνήγι των ψήφων και τον συνδικαλισμό, όπως και από το ΟΣΔΕ, ενώ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων είναι μονόδρομος η μεγαλύτερη κρατική δαπάνη, η οποία θα επιστραφεί πολλαπλάσια από την ανάπτυξη του τομέα: Μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας, μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και σπόρους, αφορολόγητο πετρέλαιο.

Έχετε ενταχθεί σε πρόγραμμα για Σχέδιο Βελτίωσης. Πόσο σας βοήθησε στην αλλαγή δραστηριότητας;

Στραφήκαμε εξ ολοκλήρου στην κτηνοτροφία, πιστεύοντας ότι το γάλα και το τυρί είναι σημαντικά διατροφικά προϊόντα με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ το 2007. Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ένα εργαλείο, αλλά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία. Από τη στιγμή που κερδίσαμε τη φέτα, θα έπρεπε να δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα στην αιγοπροβατοτροφία. Δεν αρπάξαμε την ευκαιρία όταν έπρεπε και να καλυφθεί το κενό των 600.000 τόνων τυριού, οι οποίοι αντιστοιχούν στο έλλειμμα της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης.

Τι πρέπει να γίνει;

Με δύο κινήσεις θα αντιμετωπιστεί η ελληνοποίηση σε όλο το ζωικό κεφάλαιο, είτε είναι για κρέας, είτε για γάλα: Ηλεκτρονική σήμανση και ισοζύγια… και γάλακτος και κρέατος. Σύνδεση online των σφαγείων και των κρεοπωλείων με τον ΕΛΟΓΑΚ, από το στάβλο στο κατάστημα. Αν τη θέλουμε πραγματικά, η Πληροφορική πρέπει να μπει σήμερα και σε μας στους αγρότες.

Η εκμετάλλευσή σας είναι βιολογική. Έχει λήξει η πενταετία;

Έχει λήξει το πρόγραμμα από τον Οκτώβριο, αλλά συνεχίζω να εκτρέφω βιολογικά.

Αν δεν είχα την αγορά να πουλάω το κρέας, θα είχα σταματήσει. Η επιδότηση δεν φτάνει για πραγματική στήριξη. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν συμμετέχει το κράτος στις δαπάνες, είμαστε κοντόφθαλμοι. Θα μπορούσαμε να βάλουμε λίγα λεφτά να γίνει όλη η Ελλάδα πράσινη. Αν πιστεύει ο Γ. Παπανδρέου ότι η ανάκαμψη θα έλθει από τη γεωργία, καλό είναι να ακούσει την ΠΕΝΑ και όχι τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΔΕ και ΓΕΣΑΣΕ.

Φτάνοντας στους συνεταιρισμούς, ποια είναι η άποψή σας για το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη;

Η πρότασή μας για το νομοσχέδιο των συνεταιρισμών είναι να μην αποφασίζουν οι συνταξιούχοι ποια άτομα θα μας εκπροσωπούν. Ας ψηφίζουν, αλλά όχι όπως γίνεται τώρα. Ο συνεταιρισμός είναι πιο πολύ μία ομάδα παραγωγών για ένα ή περισσότερα προϊόντα και να βάζουμε το χέρι στην τσέπη και να παίρνουμε μετά τα κέρδη μας. Όχι για ψηφοθηρικούς λόγους. Να υπάρχουν οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί για την παραγωγή και μεταποίηση, όχι για ψήφους.

Ο συνδικαλισμός θέλει χρήματα και χρόνο, όχι από την παραγωγική διαδικασία, αλλά από εισφορές των μελών. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη αμαρτία: Εκμεταλλευτήκανε το ΟΣΔΕ και τις καρέκλες τους, για να κάνουν αλχημείες, διπλοδηλώματα και να τρώει πρόστιμα η Ελλάδα, να γίνεται διπλή σε στρέμματα. Οι πραγματικοί αγρότες με τα πραγματικά τους στρέμματα δεν αμείβονται για χάριν μερικών λαμόγιων από τις Ενώσεις. Αν δηλώνονταν τα πραγματικά στρέμματα, θα είχαμε δύο καλά: Δεν θα τρώγαμε πρόστιμα και θα αμείβονταν οι πραγματικοί αγρότες.

Προσωπική μου γνώμη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι και πάλι έχει κοπεί στα μέτρα του κομματικού μηχανισμού. Και πάλι θα ελέγχεται ποιος θα ανέβει στην ιεραρχία, με βάση τις διασυνδέσεις του. Αν υπήρχαν πραγματικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, δεν θα χρειαζόταν το νομοσχέδιο αυτό. Όπου υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει πρόβλημα εξουσίας, όπου υπάρχει έλλειμμα παραγωγής, υπάρχει πρόβλημα εξουσίας και επιβίωσης. Παίρνουμε την εξουσία για να επιβιώνουμε στις πλάτες των άλλων.

Τι προτείνετε για το ΟΣΔΕ;

Θα μπορούσαν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι Διευθύνσεις Γεωργίας να αναλάβουν το ΟΣΔΕ και να εξοικονομηθούν χρήματα, να μην γίνονται τόσα λάθη και να μην υπάρχουν τόσα προβλήματα και διπλοδηλώματα. Με πρόσληψη εποχιακών τοπογράφων από τις διευθύνσεις. Δόθηκαν οι δηλώσεις από το κράτος στις Ενώσεις, για να κάνουν πολιτικές και να ελέγχονται από την εξουσία. Κι από τις υπερβολικές προσλήψεις προσωπικού, οι Ενώσεις καταχρεώθηκαν.

Μπορούν να παίξουν παρεμβατικό ρόλο οι ΕΑΣ;

Θα σας πω ένα παράδειγμα για τη δική μου περιοχή: Η ΕΑΣ Αγρινίου έχει αποθήκες που χωράνε 10 εκατ. κιλά σιτηρά. Θα μπορούσε να παρέμβει στην αγορά των ζωοτροφών, αφού το καλαμπόκι έχει φτάσει τα 37 με 40 λεπτά το κιλό, αλλά αφήνει τις αποθήκες αναξιοποίητες. Αντίθετα, η Δωδώνη είναι ένα συνεταιριστικό αντίβαρο που συγκρατεί τις τιμές αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, αλλά μερικοί, που δεν θέλουν να υπάρχει παραγωγή στην Ελλάδα, προσπαθούν να την εξευτελίσουν.

Και η τιμή στο γάλα;

Όλα τα εφόδια έχουν τραβήξει την ανηφόρα και το γάλα δίνει 1-2 λεπτά το κιλό λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Πώς θα μπορούσαμε να παράξουμε φθηνά; Με μείωση των τιμών σε λιπάσματα και σπόρους μέσω χαμηλότερου ΦΠΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο με κάρτα αγροτών. Να μη γίνονται επιστροφές πετρελαίου με πολιτικά παιχνίδια. Στην κάρτα θα μπαίνουν τα λίτρα που δικαιούται ο καθένας. Δεν θέλουμε ούτε να βγαίνουμε στους δρόμους, ούτε να ζητάμε ελεημοσύνες από το υπουργείο.

WHO IS WHO

Ο Γιάννης Ζαφείρης είναι 39 ετών, αγρότης από τον Άγ. Στέφανο Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτος Γενικού Λυκείου, έχει απασχοληθεί στον τουριστικό τομέα, στη μαζική εστίαση και υπήρξε παραγωγός καπνών Βιρτζίνια για πολλά χρόνια μέχρι που το 2006 στράφηκε εξ ολοκλήρου στην κτηνοτροφία και στην ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Παράγει αιγοπρόβειο γάλα, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Από το 1997 ασχολείται με το συνδικαλισμό ως μέλος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας, όπου διετέλεσε και πρόεδρος το 2000-2006. Εδώ και 4 χρόνια είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

Πηγή agronews

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.