Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Ο απολογισμός του Κατσιφάρα

Ο απολογισμός του Κατσιφάρα

Το δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας αλλά και τις πολλές προσπάθειες που κατεβλήθησαν ώστε να «ξεκολλήσουν» κρίσιμης σημασίας χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, όπως το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά την εισήγηση του στην σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Από την 13η θέση που βρισκόταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε εντάξεις έργων και πληρωμές από το ΕΣΠΑ, μέσα σε σύντομο χρόνο, ανέβηκε στην 7η θέση. Κάναμε σκληρή προσπάθεια – και συνεχίζουμε – με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα», είπε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο χρόνο εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 110 νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ξέρουμε όλοι καλά ότι ο νέος θεσμός δημιουργήθηκε σ’ ένα περιβάλλον ασταθές και αβέβαιο, με την χώρα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα», τόνισε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι «οι πολίτες βιώνουν σήμερα ένα μαρτύριο και τους λείπει η ελπίδα και η προοπτική. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες χτίσαμε τον νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, με άξονα τις αρχές της συμμετοχικότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας και με στόχο να δώσουμε ξανά ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ήταν πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε εξαιτίας και της ατολμίας της κεντρικής διοίκησης να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού».

Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας χρειάζεται αλλαγές και έπ’ αυτών των αλλαγών η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει ήδη ετοιμάσει δέσμη προτάσεων, συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας. «Παρ’ όλα αυτά έγιναν μέσα στο 2011 σημαντικά βήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της Δυτικής Ελλάδας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Περιφέρεια κατάφερε να ξαναζωντανέψει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να επιταχύνει θεαματικά τους ρυθμούς απορροφητικότητας πόρων από το ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι παρελήφθη ένα χρέος που ξεπερνούσε τα 33 εκατομμύρια ευρώ. «Μέσα στο 2013 θα έχουμε ξεπληρώσει και το τελευταίο ευρώ που χρωστάμε και στο εξής το σύνολο των διαθέσιμων από τους ΚΑΠ πόρων θα κατευθύνονται στην κάλυψη των αναγκών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά σ’ ένα σύνολο δράσεων της Περιφέρειας για έργα και παρεμβάσεις όπως οι ιδιωτικές επενδύσεις (εκταμιεύτηκαν 19 εκ. ευρώ μέσα στο 2011), τα εν εξελίξει έργα υποδομής στην Περιφέρεια (όπως το νέο λιμάνι Αιγίου αλλά και πολλά έργα οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης), η χρηματοδότηση της κατασκευής σχολικών κτιρίων (παρ’ ότι επί της ουσίας ο ΟΣΚ έχει κηρύξει στάση πληρωμών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να εξασφαλίσει την περασμένη χρονιά ποσό της τάξης των 3,6 εκ. ευρώ), η αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων (πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ διετέθησαν το 2011 στη Δυτική Ελλάδα), το Αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας (αναμένεται σύντομα η κύρωση από την Βουλή της ένταξης του έργου στον αναπτυξιακό έργο), το νέο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων (35 εκατομμύρια ευρώ), η αναθέρμανση της προοπτικής επέκτασης στην Δυτική Ελλάδα του δικτύου φυσικού αερίου (κατατέθηκε ήδη από την Περιφέρεια και το Τεχνικό Επιμελητήριο πλήρης και τεκμηριωμένη μελέτη για την βιώσιμότητα του έργου), η αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι Κατακόλου, η ετοιμότητα για την χρηματοδότηση έργων διαχείρισης των απορριμμάτων (60 εκατομμύρια ευρώ) κ.α.

Επίσης, αναφορά έγινε από τον Περιφερειάρχη και στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την απεμπλοκή των έργων της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού καθώς και για τα έργα του σιδηροδρόμου.

Κλείνοντας την εισήγηση του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο το 2012 να σταθούμε όρθιοι, δίπλα στους πολίτες και στις ανάγκες τους και να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή σε μια περίοδο που όλοι μας δοκιμαζόμαστε σκληρά».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο ανά τομέα έργου και Περιφερειακή Ενότητα απολογισμός των Αντιπεριφερειαρχών Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα και Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Αντωνόπουλου καθώς και των Αντιπεριφερειαρχών Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Αγγελόπουλου, Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Γεωργιόπουλου και Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκου Υφαντή. Επίσης, αναφορά στα πεπραγμένα του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Καρπέτας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και οι Δήμαρχοι Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος,

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.