Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Ο αριθμός των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της Αιτωλοακαρνανίας

Ο αριθμός των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της Αιτωλοακαρνανίας

εργασίαΣτοιχεία για τον αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά στην Αιτωλοακαρνανία δραστηριοποιούνται 3.263 εγχειρήσεις , ποσοστό 1,30 % σε επίπεδο επικράτειας. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 13.257, ποσοστό 0,85% σε πανελλαδική κλίμακα.
Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα , φέτος το 2014, έφτασε τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι. «Αυτή η ετήσια αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 11,65%, οι 159.729 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης, συνιστούν το πιο αισιόδοξο και ενθαρρυντικό στοιχείο της φετινής καταγραφής, απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας», υποστηρίζει το υπουργείο.
Άνοδο της μισθωτής απασχόλησης κατά 160.000 θέσεις εργασίας και αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και της μηνιαίας δαπάνης για μισθούς δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Διαπιστώνεται επίσης, αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο, καθώς δημιουργήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο 17.714 νέες επιχειρήσεις, που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.
Κατά την περσινή καταγραφή του 2013, ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που απασχολούσαν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο ήταν 196.695. Φέτος, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 9% και έφθασε στις 214.409. Το 89,6% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους. Το 45,5%, δηλαδή περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας, δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες εστίασης.
Αυξητική τάση εμφανίζουν επίσης, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης καθώς και το ύψος των αμοιβών.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περίπου το 70% αυτών των εργαζομένων απασχολείται περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή σε θέσεις πλήρους μισθωτής εργασίας, ενώ το 30% εργάζεται λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η κατανομή των εργαζομένων ανάλογα με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το 8,95% των εργαζομένων αμείβεται στα όρια του κατώτατου μισθού, ενώ περίπου το 40% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους των 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η συνολική μηνιαία δαπάνη για μισθούς και ημερομίσθια ανέρχεται φέτος σε 1.595.727.438,73 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ (5,35%) μηνιαίως σε σχέση με πέρυσι που ήταν 1.514.645.824,22
«Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν ότι η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα “ξαναζωντανεύει”, επιδεικνύοντας ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό, συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή «επιβεβαιώνεται από τη θετική εξέλιξη των μηνιαίων ροών του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” όσο και από τις άλλες πηγές δεδομένων της αγοράς εργασίας, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΑΕΔ».
Πρόκειται για τη δεύτερη ετήσια έκθεση του πληροφοριακού συστήματος που τέθηκε σε λειτουργία πριν από ενάμιση χρόνο.Στο σύστημα αυτό υποβάλλονται οι καταστάσεις προσωπικού όλων των επιχειρήσεων της χώρας και δίνει στο υπουργείο Εργασίας τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, την εξέλιξη από χρόνο σε χρόνο, του ακριβούς αριθμού των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ωρών εργασίας και άλλων κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η «Εργάνη», συνιστά «πολύτιμο εργαλείο» το οποίο «παρέχει ουσιαστικά μια ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας και αποτελεί «μοναδική βάση δεδομένων που φώτισε κάθε πτυχή της αγοράς εργασίας με ακριβή και αντικειμενικά στοιχεία».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.