Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Ο Γιάννος Γραμματίδης μιλάει στο agrinionews.gr

“Για να αντιστρέψουμε την αντιαναπτυξιακή πορεία που οδηγεί αναπόφευκτα σε Grexit, χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό τεχνοκράτη και με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους κι αποτελεσματικότητας στα καίρια παραγωγικά υπουργεία”

426371c7-8f44-436f-80d6-709067e239a7Κύκλο συναντήσεων στην Αιτωλοακαρνανία προγραμματίζει ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος της «Νέας Πορείας Νέας Ελλάδας». Ειδικότερα ο κ. Γραμματίδης θα επισκεφθεί το Αγρίνιο (αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου), την Αμφιλοχία και το Μεσολόγγι.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του ο διακεκριμένος νομικός και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μίλησε στο agrinionews.gr για ζητήματα της τρέχουσας οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας. “Για να αντιστρέψουμε την αντιαναπτυξιακή πορεία που οδηγεί αναπόφευκτα σε Grexit, χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό τεχνοκράτη και με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους κι αποτελεσματικότητας στα καίρια παραγωγικά υπουργεία” σημειώνει. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Aναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Πρόεδρε, ξεκινάτε μια πορεία προς τον λαό από την περιοχή μας. Ποιοι είναι οι λόγοι που επιλέξατε αυτή την περίοδο και τι επιδιώκετε να επιτύχετε με την επίσκεψή σας;
Επέλεξα αυτή την περίοδο γιατί γνωρίζω ότι ο χρόνος που διανύουμε θα είναι δυσκολότερος από τον προηγούμενο, τα προβλήματα θα πολλαπλασιασθούν δραματικά και ο διάλογος με τους πολίτες είναι αναγκαίος τόσο για λόγους έγκυρης ενημέρωσής τους όσο και για λόγους ανταλλαγής απόψεων πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Πορείας Νέας Ελλάδας. Παράλληλα, θέλω να ενημερωθώ έγκυρα από τις τοπικές Αρχές, τις παραγωγικές τάξεις, την Εκκλησία και τους πολίτες πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και την τοπική κοινωνία.

Γιατί πιστεύετε  ότι ο νέος χρόνος θα είναι δυσκολότερος από τον προηγούμενο τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα έχουμε ανάπτυξη και καλυτέρευση των δεικτών;
Είμαι σίγουρος ότι κανείς πολίτης δεν πιστεύει σε αυτή την προοπτική. Άλλωστε όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο. Αλλά δεν χρειαζόμαστε τις δημοσκοπήσεις για να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι βασικοί παράγοντες που δυστυχώς επιβεβαιώνουν την πρόβλεψή μου είναι η ίδια η κατάσταση της οικονομίας και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα. Θυμίζω ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες ήταν αρνητικοί στο τέλος του 2015, η παραγωγική μηχανή της χώρας με βαρύτατη ζημία, η ανεργία επίμονα υψηλή, συνταξιούχοι και μισθωτοί (από όπου αναμένει κανείς την αύξηση της κατανάλωσης σαν βασικού συστατικού ανάπτυξης) σε απόγνωση, άπνοια ιδιωτικών αλλά και ξένων άμεσων επενδύσεων κι ένα τραπεζικό σύστημα που υποφέρει από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κι έτσι δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με ρευστότητα την οικονομία. Σε όλα αυτά προστίθεται και το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα που επιβαρύνει τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ψηφίσει έναν ανεδαφικό κι αντιαναπτυξιακό Προϋπολογισμό βασισμένο σε συνέχεια λανθασμένων προβλέψεων, όπως και οι προηγούμενοι, συνεχίζει να επιβάλλει βαρύτατους φόρους και υποχρεώσεις σε όλους τους πολίτες και στις επιχειρήσεις κι όλα αυτά χωρίς σχέδιο αλλά και προοπτική ανάπτυξης. Τέλος, πέρα από αυτούς τους ουσιαστικούς λόγους, πώς μπορούν να πιστέψουν τις υποσχέσεις Τσίπρα οι πολίτες όταν έχουν ζήσει κυριολεκτικά στο πετσί τους από τον Γενάρη 2015 αλλά κι ακόμα νωρίτερα τις απίστευτες αλλαγές θέσεων, εξαγγελιών και πολιτικών που εμφανίζονται επικοινωνιακά σαν σωτηρία ενώ στην ουσία πρόκειται για τιμωρία.

Στις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης περιλαμβάνετε και το ασφαλιστικό και το αγροτικό;
Ασφαλώς. Η πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι πρόχειρη, ατελής, κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί ενώ παράλληλα είναι άδικη γιατί μειώνει τις αποδοχές των συνταξιούχων και δεν εκτιμά ούτε σέβεται τα χρήματα που έχουν αυτοί καταβάλλει μέχρι σήμερα υπέρ του συστήματος και προς εξασφάλιση μιας ανθρώπινης σύνταξης. Είναι και αντιαναπτυξιακή γιατί βασίζεται σε αύξηση των εισφορών εργαζομένων κι εργοδοτών επιβαρύνοντας τα οικονομικά αδιέξοδα των ελληνικών επιχειρήσεων και οδηγώντας τους αγρότες μας στην απόγνωση. Σε όλα αυτά προστίθενται και τα φορολογικά μέτρα που αποτελούν ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Μα πιστεύετε ειλικρινά ότι η κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να κάνει κάτι διαφορετικό όταν τα ταμεία είναι άδεια και εξαρτόμαστε από τις αξιολογήσεις αλλά και τις εκταμιεύσεις των δανειστών μας;
Για να αντιστρέψουμε την αντιαναπτυξιακή πορεία που οδηγεί αναπόφευκτα σε Grexit, χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό τεχνοκράτη και με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους κι αποτελεσματικότητας στα καίρια παραγωγικά υπουργεία. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει την εντολή αλλά και την απόλυτη κοινοβουλευτική στήριξη να σχεδιάσει την αντιμετώπιση της κατάστασης και να επαναδιαπραγματευθεί με τους δανειστές πάνω σε βάση αξιοπιστίας, επιχειρημάτων και ολοκληρωμένου σχεδίου. Θα πρέπει να προτάξει την αναδιάρθρωση του χρέους σαν πρώτη προτεραιότητα γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις κι ανάπτυξη. Και βέβαια να λάβει γενναία μέτρα αναπτυξιακού σόκ για να ξεκινήσει ξανά να δουλεύει η παραγωγική μας μηχανή. Αν όμως αυτό δεν αποτελέσει επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα, τότε ο λόγος θα πρέπει να δοθεί στον λαό να εκλέξει εκείνους που μπορούν, εκείνους που δεν τον κοροϊδεύουν, για να αναλάβουν τις τύχες της χώρας και να τον βοηθήσουν να ξανακερδίσει τη ζωή του.

Ποιος είναι ο Γιάννος Γραμματίδης
Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 12 Μαϊου 1952.΄Εχει δύο παιδιά.
Σπούδασε στο Νοµικό Τµήµα της Νοµικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθήνας, στην Ακαδηµία ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Χάγης, στο ∆ιεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Στρασβούργο.
Ειδικεύεται σε Συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύσταση διεθνών εταιρικών σχηµάτων, κοινοπραξίες (µε έµφαση σε δηµόσια έργα), franchising.
Είναι συγγραφέας μακράς σειρά άρθρων, σχολίων και µελετών που δηµοσιεύτηκαν στον ελληνικό και ξένο οικονοµικό και νοµικό τύπο.
Είναι συντάκτης του Ελληνικού Κώδικα ∆εοντολογίας για το Franchising και της Ελληνικής Ορολογίας για το Franchising.
Είναι μέλος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου (Πρόεδρος), του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, της ∆ιεθνούς ΄Ενωσης ∆ικηγορικών Συλλόγων, της΄Ενωσης ∆ικηγορικών Συλλόγων Αµερικής, του Οµίλου Ευρωπαίων ∆ικηγόρων Franchise, της Νοµικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Franchise.
Τον Ιούλιο του 2015 ίδρυσε το νέο πολιτικό φορέα «Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα».

9b9073cd-e244-44cb-a8cb-2ec0b8c74278

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.