Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Ο Γ.Νταλακούρας μιλάει για τις ακαδημίες και το σκάουτινγκ

Ο Γ.Νταλακούρας μιλάει για τις ακαδημίες και το σκάουτινγκ

«Να καταστήσουμε τον Παναιτωλικό μια ομάδα που θα τροφοδοτείται από τις ακαδημίες»

Για τα τμήματα υποδομών της ομάδας του Παναιτωλικού o υπεύθυνος ακαδημιών Γιάννης Νταλακούρας μίλησε στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ (και στον Περικλή Καπούλα) . Ο αγρινιώτης προπονητής ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας τους καθώς και το τι προσδοκά ο Παναιτωλικός να πάρει από αυτές ενώ η κουβέντα επεκτάθηκε και στο σκάουτινγκ της ομάδας που ξεκίνησε από φέτος με επαφές με συλλόγους του εξωτερικού. Αναλυτικά ο Γιάννης Νταλακούρας δήλωσε:

Για τις ακαδημίες της ομάδας:«Ο Παναιτωλικός εδώ και πέντε χρόνια που ασχολήθηκε με αυτό το κομμάτι έχει κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια. Θα μπορούσα να πω ότι έχει ξεκινήσει από το μηδέν αυτή η δουλειά και στήθηκαν κάποιες ομάδες με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια από όλα τα παιδιά που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα. Έχουμε κάνει επιτυχίες και έχουμε δώσει παιδιά στην πρώτη ομάδα άσχετα αν αυτά δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θα μπορούσαν να φτάσουν. Γενικά όμως νομίζω ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια έχει γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησε από το στήσιμο μιας ακαδημίας που είναι πολύ δύσκολο».

Για το αν θα έπρεπε σε αυτά τα πέντε χρόνια οι ακαδημίες να έχουν αποδώσει κάτι περισσότερο όσον αφορά σε παραγωγή παικτών για την αντρική ομάδα:

«Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα πέντε χρόνια ο Παναιτωλικός έκανε κάθε χρόνο μια προσπάθεια πρωταθλητισμού. Νομίζω δούλευε με το μαχαίρι στο λαιμό για να ξεφύγει από αυτές τις κατηγορίες που ήταν. Αυτό έκανε πολύ δύσκολη τη θέση του εκάστοτε προπονητή να ρισκάρει κάποια πράγματα. Εν ολίγοις το μυαλό ήταν στραμμένο σε κάποιους πιο ουσιαστικούς στόχους εκείνης της εποχής και γι’αυτό το λόγο ίσως δεν υπήρξαν και πολλά παιδιά που προωθήθηκαν στη μεγάλη ομάδα».
Για το αν από εδώ και πέρα το έργο αυτό θα γίνει πιο εύκολο:
«Υπάρχουν ορισμένες ευκολίες αυτή τη στιγμή στον Παναιτωλικό. Θα μπορούσα να πω η πρώτη είναι ότι ο Παναιτωλικός βρίσκεται πλέον στην Α’ Εθνική και υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία να προσελκύσει περισσότερα παιδιά κοντά του και από το νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και γενικότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Φτάνοντας σε αυτό το επίπεδο η ομάδα νομίζω ότι επειδή και η συγκυρία το επιτάσσει γενικά στο ποδόσφαιρο στις καταστάσεις που ζούμε, θέλουμε δε θέλουμε θα στρέψουμε τα βλέμματά μας προς την κατεύθυνση των ακαδημιών και θεωρώ ότι είναι και ένας λόγος που και εγώ βρίσκομαι εδώ για να κάνουμε ακόμα κάτι καλύτερο».
Για τη φετινή προσπάθεια των ακαδημιών:
«Προσπαθούμε φέτος έχοντας περισσότερα εφόδια. Έχουμε ένα γυμναστή από την πρώτη ομάδα (Λ. Παπαδάκη) και νομίζω ότι θα γίνουν και άλλες ενέργειες καθώς υπάρχει συνεργασία και με τον κ. Τεννέ. Υπάρχει περισσότερη σκέψη για βοήθεια και από την πρώτη ομάδα και από το προσωπικό της. Ο κ. Παπαδάκης ήταν η πρώτη ενέργεια που κάναμε για να ασχοληθεί με το σημαντικό κομμάτι της φυσικής κατάστασης που σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντικό».
Για την ανταπόκριση που υπάρχει από τα παιδιά:

«Προσπαθήσαμε φέτος να κάνουμε μια προεπιλογή από την προηγούμενη χρονιά. Όλοι οι προπονητές που ήταν εδώ από τον Β. Νταλαπέρα, τον κ. Ταράση, το Χρ. Ζαρκαβέλη, το Λ. Παπαχρήστο και τον Κ. Τάκο, είχαν διοργανώσει το καλοκαίρι μια μεγάλη περίοδο δοκιμών και νομίζω ότι κάναμε τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαν να γίνουν εκείνη την εποχή και με αυτή την τακτική που χρησιμοποιήσαμε. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες, η U20, η U17, η U15 και η U13 με αρκετά παιδιά στην κάθε μια. Ευελπιστούμε μ’ ένα πρόγραμμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε επιτέλους και παιδιά όπως τα ονειρεύεται όλος ο φίλαθλος κόσμος του Παναιτωλικού, στην πρώτη ομάδα. Αυτό δε νομίζω ότι είναι μόνο όνειρο αλλά και επιτακτική ανάγκη γιατί θεωρώ ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσαμε να δώσουμε στον κ. Κωστούλα, όλοι μας, είναι να καταστήσουμε τον Παναιτωλικό μια ομάδα η οποία θα τροφοδοτείται από τις ακαδημίες και δε θα χρειάζεται πάντα τα πολλά εκατομμύρια που δαπανώνται αυτή τη στιγμή».
Για το γιατί σταμάτησε η περιοχή να βγάζει παίκτες που μεγαλούργησαν όπως παλιά (Αποστολάκης, Τσάμης, Μίχος κλπ):
«Μην ξεχνάτε ότι ο Παναιτωλικός πριν την εποχή Κωστούλα είχε κατά κάποιο τρόπο σταματήσει και ο ίδιος να λειτουργεί με ένα τρόπο αντάξιο του ονόματός του. Από τη στιγμή που ήρθε ο πρόεδρος εδώ ήταν τόσα πολλά τα πράγματα που έπρεπε να γίνουν…Εμείς οι παλιότεροι που ξέραμε την προηγούμενη κατάσταση και γνωρίζουμε και την τωρινή, νοιώθουμε ότι απέχει αιώνα η διαφορά με το πριν. Φέτος στόχος του τμήματος του σκάουτινγκ είναι να οργώσει και το παραμικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας που έχει ομάδα, παιδική ή αντρική, να τη ζήσει από κοντά και να δει αν οποιοδήποτε παιδί υπάρξει και αξίζει να το φέρει εδώ χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάποιες επίπονες δοκιμές μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και άνθρωποί μας αρχίζουν και βλέπουν μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό του νομού μας».
Για την νέα προσπάθεια συνεργασίας που ξεκίνησε ο Παναιτωλικός με μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού:
«Όπως ανέφερα η ομάδα του Παναιτωλικού απείχε όλα αυτά τα -προ Κωστούλα- χρόνια από όλα τα σκηνικά που γίνονται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο επειδή δε συμμετείχε στη μεγαλύτερη τη τάξη κατηγορία (Super League). Ξεκίνησε δειλά δειλά μια προσπάθεια η οποία θεωρώ ότι έστω και γι’αυτό το πολύ μικρό διάστημα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, απέφερε κάποιους πολύ σημαντικούς καρπούς στην ομάδα. Δε θέλω να αναφερθώ σε ονόματα γιατί δεν είναι δική μου δουλειά αλλά γενικότερα θα ήθελα να πω ότι η δουλειά αυτή έχει αποφέρει μια πολύ καλή σοδειά στον Παναιτωλικό. Είναι κάποια από τα παιδιά τα οποία βλέπετε σήμερα και κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι εμφανή. Δηλαδή, το να έρθει σε επαφή ο Παναιτωλικός με πολλά μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει. Μην ξεχνάτε ότι ο Παναιτωλικός έχει μόνο τρεις μήνες στην Α’ Εθνική και αυτή η δουλειά έχει τέσσερις-πέντε μήνες που έχει ξεκινήσει. Επίσης μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα οι οποίες είναι πάρα πολλά χρόνια στην Α΄Εθνική και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δε φέρανε και τόσο αξιόλογους παίκτες όσο έφερε ο Παναιτωλικός φέτος. Δε θα ήθελα και πάλι να αναφερθώ σε παραδείγματα αν και κάποια πράγματα σε εμάς είναι πολύ εμφανή. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με το ίδιο ενδιαφέρον. Υπήρξε πολύ γνώση σε εμάς».
Για το τι γνώσεις και ιδέες αποκόμισαν από τα ταξίδια αυτά:
«Το ποδόσφαιρο έχει γίνει ανεξάντλητο πλέον. Θα μπορούσα να σας πω ότι η γνωριμία με κάποιους ανθρώπους μέσα σε αυτά τα κλαμπ, μόνο και μόνο αυτή αποτελεί μια μεγάλη εμπειρία για τους ανθρώπους του Παναιτωλικού. Η συνεργασία που μπορεί να υπάρξει για ένα μεταγραφικό θέμα αποτελεί επίσης μια μεγάλη εμπειρία για όλους μας. Μπορώ να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο Παναιτωλικός είναι μεν γνωστός σε εμάς. Όταν όμως ταξιδεύεις στην Ευρώπη και σε αυτά τα μεγάλα κλαμπ και λες Παναιτωλικός ή Αγρίνιο σου λένε όλοι, τι είναι αυτό; Και εκεί πρέπει να εξηγήσεις πολλά πράγματα από την αρχή για να τους δώσεις να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται».
Για το αν κάποιοι μεταγραφικοί στόχοι (Κορομίνας, Μπαρμπόσα) ήταν πολύ υψηλοί και πέραν των ορίων της ομάδας και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που υπήρξαν τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν οι μεταγραφές:
«Εγώ νομίζω ότι το ποιον το δικό μας, όλων μας, μας οδηγεί να ασχολούμαστε με περιπτώσεις οι οποίες θα είναι πραγματικά αξιόλογες για την ομάδα μας και τον κόσμο που στηρίζει την ομάδα. Ποτέ δε θα θέλαμε να φέρουμε κάτι το οποίο θα ήταν αμφιβόλου αξίας. Πάντα όμως σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις ενέχει και ο κίνδυνος της μη πραγματοποίησης της μεταγραφής».
Για την περίπτωση Μπαρμπόσα ο οποίος διαπρέπει φέτος στη Μπράγκα και το κατά πόσο ήταν κοντά στον Παναιτωλικό:
«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ακούγεται παράξενο που όντως ήμασταν πολύ κοντά στην απόκτησή του. Όχι μόνο με αυτόν αλλά και με άλλους παρόμοιου βεληνεκούς παίκτες ήμασταν πολύ κοντά αλλά για διάφορους λόγους της τελευταίας στιγμής μεγαλουργούν σε κάποιες άλλες ομάδες».
Για το γιατί αποκτήθηκε ο Άντι την τελευταία στιγμή αν και είχε γίνει κουβέντα με τον παίκτη αρκετό καιρό πριν:
«Σε όλα αυτά τα παιδιά- μην ξεχνάτε το επίπεδο που παίζουν -απευθύνονται όλες οι ομάδες της Ευρώπης. Είναι εφικτό για αυτά τα παιδιά να μεταγραφούν σε πολλές και καλές ομάδες. Το συγκεκριμένο παιδί ήθελε απλά να σκεφτεί κάποια πράγματα, ήθελε να μελετήσει πράγματα με τον τρόπο που θέλει και σκέφτεται για να καταλήξει σε μια θετική για εμάς απόφαση».
Για την αντρική ομάδα που ξεκίνησε της υποχρεώσεις της στη Super League:
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ξεκίνησε μια πολύ θαυμάσια χρονιά για εμάς με τους καλύτερους οιωνούς. Πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να το συνεχίσουμε αυτό το σκηνικό και με αυτό εννοώ ότι δεν είναι μόνο στο χέρι της ομάδας, του προπονητή, των συνεργατών του αλλά θεωρώ ότι είναι και στο χέρι του κόσμου ακόμα περισσότερο να συνεχιστεί αυτό το πανηγύρι, αυτή η θαυμάσια εικόνα του Παναιτωλικού. Παίρνοντας αφορμή από το εντός έδρας ματς με την Τρίπολη με τη χαρά και τη στήριξη που έδωσε ο κόσμος στην ομάδα, αυτό νομίζω και σε μια δύσκολη στιγμή θα συνεχιστεί».
Για το ποιο πιστεύει ότι θα είναι το δυνατό όπλο του φετινού Παναιτωλικού:
«Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα, ο καθένας από τη μεριά του, αποτελεί και ένα όπλο για την ίδια την ομάδα. Από τον κάθε ποδοσφαιριστή, περσινούς και νέους παίκτες που κάνουν όλοι μια αξιόλογη προσπάθεια, από τον προπονητή της ομάδας, τους γυμναστές, από όλους εμάς. Ο καθένας μας είναι και από ένα όπλο».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.