Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γ.Ταράτσης μιλάει για την ομάδα νέων του Παναιτωλικού

Ο Γ.Ταράτσης μιλάει για την ομάδα νέων του Παναιτωλικού

Η ομάδα Νέων του Παναιτωλικού πραγματοποιεί μια εξαιρετική πορεία. Κατέκτησε το κύπελλο και θα εκπροσωπήσει το νομό μας στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί στο Πρωτάθλημα Ο.Π.Α.Π. της FOOTBALL LEAGUE ΝΕΩΝ. Τα παιδιά που ανήκουν σ’ αυτή εργάζονται και βελτιώνονται καθημερινά, ονειρευόμενα τη μέρα που θα κάνουν το μεγάλο βήμα προς την μεγάλη ομάδα. Ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Ταράσης μιλάει στο Yellow Power για την προσπάθεια που γίνεται, τις δυσκολίες, τις επιτυχίες, τους στόχους της ομάδας Νέων, που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των Τμημάτων Υποδομής του Παναιτωλικού, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρώτου τίτλου.

Αν και η αγωνιστική σεζόν είναι ακόμα σε εξέλιξη, θεωρείτε την κατάκτηση του κυπέλλου ως πρώτη επιβράβευση των προσπαθειών της ομάδας;

– Περισσότερο δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Εμείς επιτυχία θα θεωρήσουμε αν παιδιά απ’ αυτή την ομάδα και γενικότερα τα Τμήματα Υποδομής, βρεθούν στο ρόστερ της πρώτης ομάδας και παίξουν.

– Δεν είναι όμως ένα ενδιάμεσο κίνητρο για τα παιδιά τέτοιοι τίτλοι;

– Σαφώς. Όταν υπάρχει διάκριση σε ομαδικό, υπάρχει και σε ατομικό επίπεδο, ξεχωρίζουν κάποια παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος μας, να πρωταγωνιστήσουμε και να φτάσουμε όσο μπορούμε πιο ψηλά. Και στο κύπελλο και στο πρωτάθλημα.

– Διαπίστωσα ότι κάθε πρόκριση στους αγώνες κυπέλλου πανηγυρίστηκε πολύ έντονα από τα παιδιά.

– Έτσι πρέπει να είναι. Σε κάθε παιχνίδι και στο κύπελλο και στο πρωτάθλημα, παίζουμε για τη νίκη. Τη ζητάμε, τη νιώθουμε, την πανηγυρίζουμε. Είναι το κίνητρό μας.

Και βέβαια, ακόμα και ο τρόπος που πανηγυρίζετε, δείχνει ότι είστε ομάδα.

– Αυτό που βγάζουμε στο γήπεδο ξεκινάει από τα αποδυτήρια. Είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από ότι είμαστε ένα κομμάτι των υποδομών του Παναιτωλικού, θέλουμε να νιώθουμε και ομάδα μέσα και έξω από το γήπεδο. Το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Το αναφέρω, γιατί λέμε ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνει οικογένεια μια ομάδα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά.

– Σ’ αυτή την ηλικία διαμορφώνονται πιο εύκολα απ’ ότι οι μεγαλύτεροι, που γινόμαστε περισσότερο δύσκαμπτοι. Είναι πιο εύκολο να φτιάξουμε όπως θέλουμε αυτά τα παιδιά.

Δουλεύοντας με τα παιδιά τι βιώνετε στην καθημερινή σας σχέση;

– Αυτό που βλέπω είναι μεγάλη διάθεση για δουλειά και διάκριση. Το όπλο του κάθε νέου ανθρώπου είναι το κίνητρο για διάκριση. Το κυνήγι της διάκρισης φέρνει την βελτίωση και στην περίπτωση των παιδιών της ομάδα μας, η ένταξή τους στη μεγάλη ομάδα είναι επιπλέον κίνητρο. Ο μεγάλος στόχος.

Το καλοκαίρι, έχοντας μια «μαγιά» παικτών και με πολλές προσθήκες άρχισε να στήνεται η ομάδα Νέων. Πόσο εύκολο ήταν το εγχείρημα;

– Η «μαγιά» ήταν 5-6 παιδιά από την περσινή ομάδα του Ελαιοφύτου, που πήραν μια σημαντική εμπειρία έχοντας μια γεμάτη χρονιά στη Δ’ Εθνική. Είχε γίνει πολύ σωστή δουλειά στη διάρκεια των δοκιμών το καλοκαίρι. Έτσι κάναμε σωστές επιλογές και άρχισε το «χτίσιμο» της ομάδας. Οι επιλογές, η φουρνιά των παικτών και η διάθεσή τους για δουλειά, φέρνει το αποτέλεσμα.

Η μέχρι τώρα πορεία ήδη καταξιώνει τη φετινή προσπάθεια, άσχετα από τη θέση που θα τερματίσει;

– Για να είμαι ειλικρινής, εγώ και τα παιδιά θα είμαστε ευχαριστημένοι αν βγούμε πρώτοι. Με βάση τη δική μας απόδοση και με αυτά που έχουμε δει από τις άλλες ομάδες, νομίζω δικαιούμαστε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα Νέων. Θα το επιδιώξουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Αυτό που θέλουμε είναι ο εξ’ αναβολής αγώνας του Πανθρακικού να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην κορυφή. Δεν είναι καλό ένα παιχνίδι που αναβλήθηκε τις πρώτες αγωνιστικές να είναι σε εκκρεμότητα στο τέλος του πρωταθλήματος. Και στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος που συνεχίζουμε, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό έως το τέλος.

Ποια είναι η φιλοσοφία που υπάρχει και στην ομάδα Νέων και στο σύνολο των Τμημάτων Υποδομής;

– Έχουμε τέσσερα αγωνιστικά τμήματα, που λειτουργούν ανά ηλικία. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί το τμήμα σκάουτινγκ και βλέπουμε και επιλέγουμε παιδιά απ’ όλες τις ηλικίες. Γίνεται οργανωμένη δουλειά, με πλάνο και διάρκεια. Χρειάζεται υπομονή και εμπιστοσύνη στην προσπάθεια. Υπήρχαν και θα υπάρχουν παιδιά. Εξαρτάται από εμάς να τα βοηθήσουμε όχι μόνο να παίξουν στα αγωνιστικά τμήματα του Παναιτωλικού αλλά να φτάσουν και στην μεγάλη ομάδα.

Η άνοδος του Παναιτωλικού στη Superleague, που όλοι ευχόμαστε, θα συμπαρασύρει και τα μικρότερα τμήματα;

– Πιστεύω ότι ο Παναιτωλικός θα πάρει την άνοδο. Αυτό αναγκάζει και εμάς να δουλέψουμε πιο μεθοδικά, γιατί τα παιδιά μας πρέπει να συναγωνιστούν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου. Πρέπει να τα προετοιμάσουμε να ανταποκριθούν σε υψηλότερο επίπεδο.

Ταυτόχρονα δεν δυσκολεύει και η αποστολή αυτών των παιδιών;

– Θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και απ’ την μεριά τους να δουλέψουν ακόμα περισσότερο. Γίνεται πιο δύσκολο, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ακατόρθωτο. Παιδιά άλλων ομάδων που αντιμετωπίσαμε τα είδαμε στις πρώτες ομάδες ή πήγαν σε μεγαλύτερους συλλόγους. Κάνοντας τη σύγκριση και βλέποντας ότι δεν υστερούμε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε και καλύτεροι, διαπιστώνουμε ότι ο στόχος είναι εφικτός.

Είστε ικανοποιημένος από τη «ροή» παικτών από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα αγωνιστικά τμήματα;

– Μπορεί να μην είμαστε εκατό τοις εκατό, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα Τμήματα Υποδομών έχουν μακροπρόθεσμο πλάνο. Θα αναφερθώ σε μια ομάδα πρότυπο όπως η Μπαρτσελόνα, που είχε ένα πλάνο δεκαετίας που αποδίδει τώρα. Η δική μας προσπάθεια άρχισε πριν λίγα χρόνια και έχουμε κάνει αρκετά. Αρχίσαμε στη Γ’ Εθνική και τώρα ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα της Superleague. Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουμε αλλά θέλουμε και λίγο χρόνο για να γίνουμε καλύτεροι και στα επόμενα δύο-τρία χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο εμφανή.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντάτε στη στελέχωση των τμημάτων;

– Είμαστε μια επαρχιακή ομάδα σε ένα γεωγραφικό χώρο όπου οι επιλογές μας δεν είναι πολλές. Παίρνουμε παιδιά σε ηλικία 15-16 ετών και καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν απ’ τις ομάδες τους, αφού ο νομός δεν λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο στον τομέα των τμημάτων υποδομής. Γι’ αυτό οργανώνουμε τα δικά μας τμήματα σε πολύ μικρότερες ηλικίες. Νομίζω, ότι η προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, με την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την απόκτηση παικτών, οι υλικοτεχνικές υποδομές και η οργάνωση που υπάρχει στον Παναιτωλικό, σε συνδυασμό με την καθημερινή δουλειά που γίνεται, θα φέρει αποτελέσματα, τα οποία θα φανούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια.-

Πηγή: www.panaitolikos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.