Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Ο θάνατος βρέφους και ο “Γολγοθάς” των γονιών που ακολούθησε

Ο θάνατος βρέφους και ο “Γολγοθάς” των γονιών που ακολούθησε

Οι “άθλιοι” της Παραχελωϊτιδας (2)
Στις 12-11-2009 η εφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων» αναφέρθηκε σε θέμα της για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν στους κατ’ ευφημισμό καταυλισμούς των βούλγαρων εργατών που διαμένουν στον κάμπο της Παραχελωϊτιδας αποτελώντας εργατική δύναμη για την συγκομιδή της παραγωγής.
Δυο χρόνια μετά τα όσα αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα, έμελε να επιβεβαιωθούν με τον τραγικότερο τρόπο, αφού στον καταυλισμό της Κατοχής του Δήμου Μεσολογγίου, ένα βρέφος 9 μόλις μηνών δεν κατάφερε ν’ αντέξει και άφησε την τελευταία του πνοή πριν δυο μέρες στο νοσοκομείο μετά από πνευμονική ανεπάρκεια, συνέπεια της πνευμονίας από την οποία είχε προσβληθεί. Αυτό είναι το ένα σκέλος του θλιβερού περιστατικού.
“Ένιπτε τας χείρας” το κράτος

Το δεύτερο ίσως διατηρεί ακόμη μεγαλύτερη τραγικότητα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr, οι συντετριμμένοι γονείς του παιδιού απευθύνθηκαν στο ελληνικό κράτος για βοήθεια ύψους 800 ευρώ προκειμένου να μεταφέρουν τη σορό για ταφή στην Βουλγαρία. Και εδώ ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής ο πραγματικός τους Γολγοθάς. Διαπιστώθηκε περίτρανα η πλήρη απογύμνωση αλλά και κατάρρευση παράλληλα (ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο) κάθε έννοιας διαφύλαξης έστω βασικών αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με το πρόσχημα της κρίσης κορυφαίες υπηρεσίες , σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr, σήκωναν η μια μετά την άλλη τα χέρια ψηλά δηλώνοντας αναρμοδιότητα και φυσικά άγνοια. 17 τηλεφωνικοί αριθμοί σε πλήθος γραφείων δ/ντών και γραμματέων κορυφαίου υπουργείου της χώρας δεν στάθηκαν ικανά να δώσουν έστω πληροφόρηση στις συνεχείς εκκλήσεις των υπαλλήλων της Πρόνοιας του δήμου Μεσολογγίου.
Πολύ αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας η μόνη εξέλιξη που συνέβη ήταν το τηλεφώνημα στην υπηρεσία του εκπροσώπου της Βουλγαρικής Πρεσβείας, ο οποίος δήλωσε συντετριμμένος αποδίδοντας το τραγικό περιστατικό και την ακόμη τραγικότερη εξέλιξη του στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Βουλγαρία…
Το ζήτημα φυσικά έχει πολύ μεγάλη συνέχεια και πολλές απολήξεις.. Στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των βασικών αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαρκεί εδώ και 5 χρόνια στον κάμπο της Παραχελωϊτιδας, θα πρέπει να δοθούν έστω και τώρα απαντήσεις. Το τραγικό περιστατικό ίσως θα πρέπει ν’ αποτελέσει την αρχή του κουβαριού της εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων που κατά τα άλλα είναι πολίτες της Ε.Ε. οι οποίοι εισήλθαν νόμιμα στη χώρα προκειμένου να εργαστούν. Εάν και εφόσον το ελληνικό κράτος δεν είχε αυτή τη δυνατότητα (εργασία και διασφάλιση έστω τυπικών συνθηκών διαβίωσης ή ασφάλισης) το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ήταν αν τους ενημερώσει. Εκτός και αν έχει αποδεχθεί πλέον τον χαρακτηρισμό της «χωματερής» ανθρώπινων ψυχών…

Οι φωτό παλαιότερες (απο την εφ.ΠΟΛΙΤΕΙΑ)από τον καταυλισμό στην περιοχή της παραχελωίτιδας. Η κατάσταση παραμένει ίδια και αποκαλυπτική των συνθηκών διαβίωσης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.