Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

«Ο θεσμός της αναδοχής και η προστασία του παιδιού»

100_3035

H Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων & Κ.Α. Αγρινίου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου συνδιοργάνωσαν με επιτυχία μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα  «Ο Θεσμός της Αναδοχής και η Προστασία του Παιδιού», την  περασμένη Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς , ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Λεωνίδας Υφαντής, η προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων & Κ.Α. Αγρινίου Ευτυχία Μανιάκη ενώ παραβρέθηκαν  ο πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου Χρήστος Θετάκης, ο Προϊστάμενος Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας Σπυρίδων Παπαθανασίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Υφαντής, εκπρόσωποι της αστυνομίας και εκπρόσωποι φορέων Αγρινίου.
Την ημερίδα παρακολούθησαν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί της Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Αγρινίου, αστυνομικοί λειτουργοί, επαγγελματίες και πολίτες της πόλης.
Η παρουσίαση του προεδρείου της και η σύνοψη των συμπερασμάτων έγιναν από την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.  Ξένιας Δημητρίου-Βασιλοπούλου.
Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίουκ. Πελοπίδας Ανδρέου με την εισήγησή του για τον ρόλο του Εισαγγελέα στις αναδοχές ανηλίκων , αναφέρθηκε στην αστική και ποινική αναδοχή.
Ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης (Ψυχίατρος , MD, MA, MSc, PhD- Κέντρο για την Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού) με την εισήγησή του  «Τεκμηριωμένη πρακτική και εργαλεία αναβάθμισης της παιδικής προστασίας στην χώρα μας στην εποχή της κρίσης»  αναφέρθηκε στον χώρο της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, ο οποίος εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά μειωμένους υλικούς και ανθρώπινους πόρους, ανυπαρξία ενιαίων κριτηρίων και εποπτικών μηχανισμών και άναρχη ανάπτυξη, αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στις επικρατούσες πρακτικές σε σχέση με τα δεδομένα στον ανεπτυγμένο κόσμο, χαμηλό ηθικό δυναμικού και φαινόμενα επαγγελματικής εξουθένωσης, αποσπασματικότητα, κατακερματισμό, χαμηλό βαθμό διατομεακής συνεργασίας, απαράδεκτές για τον 21ο αιώνα διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες και στις παροχές από υπηρεσία σε υπηρεσία, από εμπλεκόμενο τομέα σε τομέα, από γεωγραφική περιοχή σε περιοχή.
Η Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο ΔΠΘ κ. Θεανώ  Καλλινικάκη με την εισήγησή της «Γονείς  –Καταφύγιο : ο  λόγος των αναδεχομένων για την ανάδοχη φροντίδα”, ανέδειξε τις διαστάσεις της ανάδοχης φροντίδας  αντλώντας από τα επιχειρήματα – το «λόγο» δεκαπέντε ενηλίκων ατόμων (18-26 ετών), που βίωσαν τη διττή εμπειρία της ιδρυματικής (αρχικά και για 2 ως 4 έτη) και της ανάδοχης φροντίδας (από 5 ως 17 έτη).
Η κ. Δελαβέκουρα Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργός, Επιμελήτρια Ανηλίκων Αθηνών  δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην ημερίδα, αλλά έστειλε την εισήγησή της, η οποία και αναγνώσθηκε στο κοινό «Η Αναδοχή Ανηλίκων ως αναμορφωτικό μέτρο: Η εμπειρία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας» και αναφέρονταν σε δύο παραδείγματα ποινικής αναδοχής του δικαστηρίου Ανηλίκων Αθήνας.
Τέλος, η κ. Μαίρη Θεοδωροπούλου, Εκπρόσωπος του Κέντρου Ερευνών ‘ΡΙΖΕΣ’ Αμ ΚΕ www.roots-research-center.gr με την εισήγησή της «Αποτελέσματα έρευνας και προτάσεις της χαρτογράφησης ιδρυμάτων κλειστής παιδικής προστασίας» παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας έρευνας, η οποία  διενεργήθηκε από το Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και αναφέρεται στην κατάσταση των παιδιών σε ιδρυματική φροντίδα του έτους 2014. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος της Vodafone “World of Difference” και των εταίρων της καμπάνιας Opening Doors campaign – Hope and Homes for Children UK and Eurochild.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση.Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης της ημερίδας ενώ τα πρακτικά της ημερίδας θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

100_3034

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.