Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Ο Καραγκιόζης του Πατρινού την Κυριακή στο Παπαστράτειο

Ο καραγκιοζοπαίκτης Χρ. Πατρινός στην ERT SAT

Ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Πατρινός για τη διατήρηση και συνέχιση της λαϊκής μας παράδοσης αναβιώνει το Θέατρο Σκιών παρουσιάζοντας τη νέα ξεκαρδιστική περιβαλλοντική κωμωδία “Το καμένο δέντρο και η περιπέτεια του Καραγκιόζη” τη Κυριακή (20 Οκτωβρίου) στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Μόνο για δυο παραστάσεις στις 11:30 το πρωί και στις 6:30 μ.μ. το απόγευμα για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι την λαϊκή μας τέχνη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Απέναντι από την παράγκα του Καραγκιόζη υπήρχε ένα δέντρο που έχει φυτευτεί από τον ίδιο εδώ και πενήντα χρόνια. Το φρόντιζε, το πότιζε και το περιποιούνταν τακτικά μαζί με τα Κολλητήρια. Κάποιος ασυνείδητος όμως μια μέρα το έκαψε και παράλληλα κάηκε όλο το δάσος του χωριού. Η φύση εκδικείται και το καμένο δέντρο του Καραγκιόζη παρουσίασε ένα παράξενο φαινόμενο. Όποιος πέρναγε από εκεί μεταμορφωνόταν και όλη η παρέα του Καραγκιόζη (Μορφονιός, Μπάρμπα-Γιώργος, Χατζηαβάτης, Νιόνιος κ.α.) μαζί και ο ίδιος μεταμορφώθηκαν σε είδη του ζωικού βασιλείου. Η φανταστική ξεκαρδιστική κωμωδία τελειώνει με τα λόγια που θυμάται ο Χατζηαβάτης από την γιαγιά του, όπου προφέροντάς τα ξαναγίνονται όλοι πάλι άνθρωποι.

Η παράσταση έχει έντονο οικολογικό ενδιαφέρον με στόχο να περάσει περιβαλλοντικά μηνύματα και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Θεάτρου Σκιών για την αξία της φύσης και του περιβάλλοντος προς τον άνθρωπο.

Οι Αγρινιώτες έχουν μεγαλώσει με τον παραδοσιακό Καραγκιόζη

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌπως σημειώνει ο κ. Πατρινός «η Αιτωλοκαρνανία και το Αγρίνιο υπήρξε χώρος πολιτισμού του λαϊκού αυτού θεάματος.  Οι Αγρινιώτες έχουν μεγαλώσει με τον παραδοσιακό Καραγκιόζη. Στη πόλη υπήρχαν μάλιστα δυο θεατράκια μόνιμα. Από εκεί πέρασαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Καραγκιοζοπαίχτες όπου κάθε βράδυ γέμιζαν από κόσμο παρουσιάζοντας έργα πατριωτικά, δραματικά και πολλές κωμωδίες.

Στη πλατεία της Κατούνας κάθε βράδυ, στα καφενεία γινόταν μεγάλο γλέντι με την εμφάνιση του Μπάρμπα Γιώργου. Ο Γιώργος Μπλατσάρας όπως υποστηρίζεται είναι πρόσωπο υπαρκτό. Όλοι οι Κατουνιώτες γελούσαν με τα αστεία του, τα καλαμπούρια του και τη ιδιαίτερη προφορά του. Εκεί τον γνώρισε ο Μίμαρος (μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης) και άρχισε να τον μιμείται. Εντυπωσιάστηκε με την προσωπικότητα του και αμέσως τον παρουσίασε στο θέατρο σκιών αφελή, άκακο, αμαθή, καβγατζή πέφτοντας πάντα θύμα του Καραγκιόζη. Αργότερα ο μαθητής του Μίμαρου ο Ρούλιας (καραγκιοζοπαίχτης από την Αμφιλοχία) τον παρουσίασε στον μπερντέ του. Ο μεγαλοτσέλιγκας Μπαρμπαγιώργος κατέβαινε στα χειμαδιά στο Ξηρόμερο, στην Κατούνα με τα αιγοπρόβατά του. Είναι ο τύπος του γνήσιου Έλληνα που έμεινε εντελώς αδιάφθορος μέσα στο πέρασμα των χρόνων.»

Ο Πατρινός

Ο Πατρινός αυτοδίδακτος καραγκιοζοπαίχτης πραγματοποίησε την πρώτη του ημιεπαγγελματική παράσταση το 1985 στο 2θέσιο δημοτικό σχολείο Σιταραλώνων Αιτ/νίας. Μέχρι τότε εργαζόταν ως μηχανικός καυστήρων κι αυτό ήταν το βιοποριστικό του επάγγελμα. Όλοι τον γνωρίζανε με το όνομα Χρήστος Μαμάσης. Οι Αγρινιώτες όμως του έδωσαν την επωνυμία του θεάτρου λόγω καταγωγής κι έτσι έμεινε από τότε. Το 1986 έδωσε την πρώτη παράσταση με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο Άνεσις. Από τη δεκαετία, λοιπόν, του ’80 πραγματοποιεί παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, από το Ορμένιο του Έβρου, την Κομοτηνή, την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες τόσο στα σχολεία, σε φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις όσο και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών περιοδειών. Έχει γνωρίσει όλα τα μέρη της Ελλάδας και τους ανθρώπους της, την έχει πραγματικά «οργώσει». Το επάγγελμα του τεχνικού καυστήρα το εγκατέλειψε οριστικά το 1987. Έχει τέσσερα παιδία που πάντα ακολουθούν τον ξυπόλητο ήρωα, τον Καραγκιόζη.

Ο καραγκιοζοπαίκτης κ. Πατρινός κατά την διάρκεια της παράστασης
Ο καραγκιοζοπαίκτης κ. Πατρινός κατά την διάρκεια της παράστασης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.