Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο Κ.Καραγκούνης ζητάει ενέργειες και χρήματα για το κάκιστο οδικό δίκτυο

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νος Καραγκούνης προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι η ακόλουθη:

Είναι σε όλους γνωστό ότι ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι εγκαταλελειμμένο και κακοσυντηρημένο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι δρόμοι σε παγίδες θανάτου για τους οδηγούς.
Στην πλειονότητά τους οι δρόμοι αυτοί έχουν χαραχθεί τη δεκαετία τού ΄60, γεμάτοι λακκούβες, η σήμανση είναι ελλιπής, ο φωτισμός ανεπαρκής και δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις σημερινές κυκλοφοριακές απαιτήσεις. Όλοι οι «υπεύθυνοι» για τη συντήρηση των δρόμων καταλογίζουν ευθύνες στην έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων. Στο μεταξύ, τα τροχαία αυξάνονται και το ερώτημα πότε θα κλείσουν οι λακκούβες στους δρόμους εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο. Στο σύνολό του, εξαιτίας της παλιάς χάραξης, το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού αποτελείται από δρόμους που διαθέτουν μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό, η είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό λόγο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Όσο η συντήρηση των δρόμων είναι ο φτωχός συγγενής στη χρηματοδότηση, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί,.
Σε σχετικό ερώτημα που έκανα Κύριε Υπουργέ προς τη ΔΕΣΕ Δυτικής Ελλάδος σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έλαβα ως απάντηση τα εξής στοιχεία.
Η ΔΕΣΕ έχει ζητήσει για την εκτέλεση νέων έργων συντήρησης, πρασίνου σήμανσης, ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης στη ΝΕΟ Αντιρρίου- Ιωαννίνων και στην Ε.Ο Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Λευκάδα, Αγ Νικολάου-Ακτίου & Βόνιτσα-Ακτίου την έγκριση πιστώσεων ποσού 34.010.000 Ευρώ και 11.215.000 Ευρώ, αντίστοιχα.
Επίσης ζητήθηκαν από το Υπουργείο σας την έγκριση πιστώσεων για:
α) «Εκτέλεση επειγουσών εργασιών αποκατάστασης φθορών ασφαλτοτάπητα και κατασκευής αντιολισθηρών ταπήτων για την άρση της επικινδυνότητας στο Εθνικό και Διευρωπαϊκό Οδικό δίκτυο συνολικής δαπάνης 26.500.000 € από τα οποία το ποσό των 8.000.000. € αφορούν τη ΝΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων και το ποσό των 2.500.000 € αφορούν την Ε.Ο. Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Λευκάδα, Αγ. Νικολάου- Ακτίου & Βόνιτσα-Ακτίου.
β) «Εκτέλεση επειγουσών εργασιών αποκατάστασης φθορών ασφαλτοτάπητα του Διευρωπαϊκού Οδικού άξονα ΝΕΟ Αντίρριου- Ιωαννίνων: αρμοδιότητας ΔΕΣΕ Δυτικής Ελλάδος , απολογιστικά, για την άρση της επικινδυνότητας και για τη διασφάλιση της κυκλοφορίας και της οδικής ασφάλειας από πιστώσεις ΤΕΟ Α.Ε. ποσού 600.000 Ευρώ.
Μέχρι σήμερα η μόνη έγκριση ποσού που έχει γίνει από το Υπουργείο σας σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΣΕ είναι για ποσό 200.000 Ευρώ (Δ3β/282/4-Π/04-01-2011 απόφαση του Υπ. ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ) για την κατασκευή του έργου Συντήρηση – βελτίωση Ε. Ο. Αμφιλοχίας- Ακτίου-Πρέβεζας, στο τμήμα αρμοδιότητας ΔΕΣΕ Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας».
Επισημαίνεται μάλιστα Κύριε Υπουργέ από τη ΔΕΣΕ ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χρηματοδότηση νέων έργων για τις εν λόγω οδούς αλλά και για το λοιπό Εθνικό Οδικό Δίκτυο.
Κύριε Υπουργέ τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν μπορούν να υπερκαλύψουν τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες που έχουμε κάθε χρόνο στο οδικό δίκτυο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ήρθε η ώρα για έργα και μάλιστα άμεσα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές και μάλιστα νεαρής ηλικίας που χάνονται συνεχώς. Αναβολή στη χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει, αδράνεια στην εκτέλεση των έργων δεν δύναται να συνεχισθεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι φάση βρίσκεται η πρόοδος και η χρηματοδότηση των έργων και αν προτίθεται να δεσμευθεί ότι θα ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Ο ερωτών Βουλευτής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.