Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Ο νέος ποδοσφαιρικός χάρτης στην Α’ ΕΠΣΝΑ

 Ανισοβαρής κατανομή ομάδων υπέρ του νότου (12) έναντι του βορρά (2)

Να λοιπόν που επιστρέφουμε στο παρελθόν. Η κατανομή τω ν ομάδων σε Α1 και Α2 κατηγορία, είχε περιορισμένη χρονική διάρκεια. Όπως έγινε γνωστό από πέρσι με σχετική απόφαση της διοργανώτριας, από την περίοδο 2012-2013 θα υπάρχει μόνο Α’ κατηγορία στο τοπικό μας πρωτάθλημα. Καταργείται η Α2, παραμένουν φυσικά η Β’ και η Γ’.

Η ύπαρξη μιας επιπλέον κατηγορίας (Α2) τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε ένα κίνητρο για τις ομάδες. Από την άλλη, η διεξαγωγή δύο πρωταθλημάτων (Α1 και Α2) σε ένα όμιλο, επιβάρυνε οικονομικά τις ομάδες, που ήταν υποχρεωμένες να μετακινούνται από τη μια άκρη ως την άλλη σ’ ένα πολύ μεγάλο σε έκταση νομό. Για παράδειγμα, ο ΑΟ Πλαγιάς, ο Ακαρνανικός Θυρίου, ο Αμβρακικός Λουτρού, αγωνίζονταν στον ίδιο πρωτάθλημα (Α1) πέρσι, με αντιπάλους τον Ναυπακτιακό, τον Ακράτητο Δάφνης, τον Ατρόμητο Αντιρρίου, την ΑΕ Τρικόρφου και χρειάζονταν δίωρο ταξίδι για να φτάσουν στο γήπεδο. Και το αντίστροφο, φυσικά. Και βέβαια, αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση.

Ανάλογες περιπτώσεις είχαμε και στην Α2. Μεγάλες αποστάσεις, μακρινά ταξίδια, επιβάρυνση του προϋπολογισμού των ομάδων. Άντεχαν 32 ομάδες την ταλαιπωρία αυτή και τα οικονομικά βάρη; Ήταν πολύ δύσκολο και έτσι η κατάργηση της Α2, μάλλον τις ανακουφίζει. Όσες δεν ανέβηκαν φέτος, υποβιβάστηκαν στη Β’. Αυτό το πρωτάθλημα, όμως, θα γίνει από το Σεπτέμβρη σε τρεις ομίλους. Με σαφώς λιγότερες μετακινήσεις και έξοδα.

Αδύναμοι βορράς και δύση!

Στο νέο ποδοσφαιρικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας, το βόρειο τμήμα του νομού έχει τη μικρότερη εκπροσώπηση. Μόλις μία ομάδα! Τον Αμφίλοχο, που έχει έδρα στο Δήμο Αμφιλοχίας και επιστρέφει σε τοπικό πρωτάθλημα μετά την περσινή του παρουσία στη Δ’ Εθνική.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τη Δυτική Αιτωλοακαρνανία. Μόλις μία ομάδα και εκεί. Ο Ηρακλής Αστακού (Δήμος Ξηρομέρου), ο οποίος ανανέωσε την παρουσία του πρωτεύοντας στα Play-out. Κοιτάζοντας τον χάρτη, διαπιστώνουμε ότι ο μισός νομός (πάνω από τη νοητή ευθεία από Αγρίνιο ως Πλατυγιάλι) διαθέτει δύο ομάδες και ο άλλος μισός (νότια της γραμμής αυτής) δώδεκα!!!

Ισχυρή η περιφέρεια του Αγρινίου

Για μια ακόμα περίοδο δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Αγρινίου στην μεγαλύτερη κατηγορία του τοπικού μας ποδοσφαίρου! Και αναφερόμαστε, φυσικά, στον παλιό Δήμο, που έχει μόνο τον Παναιτωλικό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όμως, με τη διεύρυνσή του, κάτι γίνεται.

Ο πρώην Δήμος Θεστιέων συμβάλλει σ’ αυτό, με ΠΑΟ – Δόξα Καινούργιου και Ολυμπιακό Παναιτωλίου, που ήταν στη μεγάλη κατηγορία και πέρσι. Όπως ο Κεραυνός Γαβαλούς, ως μοναδικός εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου της Μακρυνείας. Φέτος προστέθηκαν ο Αχελώος Αγγελοκάστρου και ο Απόλλων Δοκιμίου, αυξάνοντας σε πέντε τον αριθμό των ομάδων του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.

Τρεις το Μεσολόγγι, τέσσερις η Ναυπακτία

Ο διευρυμένος Δήμος Μεσολογγίου είναι ο μοναδικός Δήμος της Αιτωλοακαρνανίας που εκπροσωπείται στη Δ’ Εθνική. Με δύο ομάδες (ΑΕ Μεσολογγίου και Άρης Αιτωλικού) μάλιστα. Πλέον αυτών, διαθέτει στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΝΑ, τον Όμηρο Νεοχωρίου, τον Εθνικό Γουριάς και τον επανακάμψαντα στην κατηγορία Αετό Σταμνάς.

Τέλος, ο διευρυμένος Δήμος Ναυπάκτου, έχει τον Ναυπακτικακό Αστέρα, τον Ατρόμητο Αντιρρίου, την ΑΕ Τρικόρφου και τον Προμηθέα Γαβρολίμνης που ανέβηκε πριν λίγο καιρό.

Δύο δήμοι χωρίς ομάδα

Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας (πέρσι είχε δύο ομάδες στην Α1), όπως και ο Δήμος Θέρμου, είναι οι δύο από τους επτά Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, που δεν θα έχουν εκπρόσωπο στο επόμενο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας ΕΠΣΝΑ.

Όλα αυτά, με την προϋπόθεση να αγωνιστούν τελικά στο πρωτάθλημα όσες ομάδες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό. Γιατί, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τουλάχιστον από μία που αποχώρησε οικιοθελώς, λόγω οικονομικών ή διοικητικών προβλημάτων.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει δείγμα ότι θα επαναληφθεί και φέτος ανάλογο φαινόμενο. Οι δεκατέσσερις ομάδες της Α’ κατηγορίας θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου. Τότε θα ξέρουμε οριστικά.

ΟΙ 14 ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Α’ ΕΠΣΝΑ

Αμφίλοχος

Ναυπακτιακός Αστέρας

Εθνικός Γουριάς

Ατρόμητος Αντιρρίου

Όμηρος Νεοχωρίου

Κεραυνός Γαβαλούς

Ολυμπιακός Παναιτωλίου

Ηρακλής Αστακού

ΑΕ Τρικόρφου

ΠΑΟ Δόξα Καινούργιου

Αχελώος Αγγελοκάστρου

Απόλλων Δοκιμίου

Προμηθέας Γαβρολίμνης

Αετός Σταμνάς

Eφημεριδα ΣΥΝΕΙΔΗ-sinidisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.