Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο πλάτανος-τόπος εκτελέσεων των Οθωμανών στην πόλη του Αγρινίου

Ο πλάτανος-τόπος εκτελέσεων των Οθωμανών στην πόλη του Αγρινίου

Εικόνα1038
Βρίσκεται στην περίβολο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στη δεξιά πλευρά κατά την είσοδο μας στην αυλή του Ιερού Ναού. Κατά τη διάρκεια ενός μυστηρίου είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα στο σημείο αυτό. Το πηγάδι μας τράβηξε την προσοχή και θεωρήσαμε ότι ήταν ένα από τα πολλά που υπήρχαν στο Αγρίνιο αλλά ελάχιστα σώζονται-όπως και το αντίστοιχο στον Άγιο Χριστόφορο.

Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον ήταν ο γέρικος πλάτανος πίσω ακριβώς από αυτο με το στεφάνι, την επιγραφή και την εικόνα του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη. Όνομα γνωστό από το κοινωνικό φροντιστήριο που λειτουργεί στο Ναό.

Ανατρέχοντας όμως σε πληροφορίες ανακαλύψαμε ότι ο πλάτανος αυτός ήταν ο τόπος εκτελέσεων των Οθωμανών όταν οι Έλληνες δεν είχαν απελευθερωθεί ακόμα από τον τούρκικο ζυγό. Σύμφωνα με το βιβλίο του π.Καντάνη Κωνσταντίνου “Ο βίος του Νεομάρτυρα Ιωάννου”  στον πλάτανο αυτό είχαν εκτελεσθεί με μαρτυρικό θάνατο πολλοί Έλληνες τόσο στα Ορλωφικά το 1770 όπως τους  Ξηρομερίτες Ανδρέα Παπαντώνη, τον Γεώργιο Φαταούλα και Αναστάση Παπασταμάτη από Φυτείες, καθώς και τον Πάνο και Γεωργάκη Μαυρομάτη προϋχοντες της Κατούνας. Ο κύκλος αίματος δεν σταματά μόνο εδώ: Ακολούθησαν το 1786 ο απαγχονισμός τριών Νεομάρτυρων Πελοποννήσιων εμπόρων, του Θεόδωρου, Λάμπρου και τρίτου αγνώστων στοιχείων .

Ο κύκλος των καταγεγραμμένων εκτελέσεων κορυφώνονται με εκείνη του Νεομάρτυρα Ιωάννη του Βραχωρίτη, ακριβώς 200 χρόνια πριν, στις 23 Σεπτεμβρίου 1814.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ένα φυσικό μνημείο μέσα στην πόλη του Αγρινίου μεγάλης ιστορικής σημασίας κρατιέται ακόμα όρθιο τουλάχιστον δύο αιώνες. Το στοίχημα είναι η περαιτέρω ανάδειξη του.
 
Εικόνα1037 Εικόνα1039 Εικόνα1040

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.