Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Ο πολιτικός ρομαντισμός, ο αυριανισμός και το ξεκατίνιασμα

Ο πολιτικός ρομαντισμός, ο αυριανισμός και το ξεκατίνιασμα

tsipras

Πολιτικός Ρομαντισμός, αυριανισμός και ξεκατίνιασμα: Το τρίπτυχο του τίτλου μπορεί ως αφετηρία να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το τι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Αρκεί να τοποθετηθούν στη σωστή διάσταση.

Πολιτικός Ρομαντισμός: Το ένα χαρακτηριστικό που καταλογίζεται στην τωρινή κυβέρνηση. Με όπλο τα ιδεολογήματα της εποχής προσπαθεί να αντλήσει ψυχικό σθένος για να κάμψει την αδιαλλαξία τραπεζιτών.  Πολύ περισσότερο δεν θέλει να αντιληφθεί ότι είναι τόσο σκληρό αλλά αληθινό ο ρόλος του “καλού” και του “κακού” ανακριτή που αρμόζει σε Μέρκελ και Σόιμπλε αντίστοιχα, οπότε πρέπει να βρει μια φαντασιακή έξοδο απεγκλωβισμού. Δυστυχώς όμως οι υψηλές πιέσεις αφήνουν μικρά χρονικά περιθώρια.

Αυριανισμός: Όρος που ξεθάφτηκε σήμερα από τον Μηλιό, υιοθετείται όμως με σημάδια ρεαλιστικής πολιτικής. Μέχρι τώρα δείγματα γραφής υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση που χαρακτηρίζεται από φοβικότητα και όχι καινοτομίες στα πρώτα νομοσχέδια. Η φοβικότητα μεταφράζεται σε σίγουρες λύσεις που μεταφράζονται είτε στην επιλογή στελεχών εξαντλώντας την στενή κομματική δεξαμενή, είτε ορίζοντας κριτήρια που προωθούν μιας μορφής επετηρίδας σε πτυχές της  δημόσιας  διοίκησης με παραμέληση επαγγελματικών προσόντων.  Στο σημείο αυτό μια φαντασιακή προσέγγιση δεν θα κόστιζε στην κυβέρνηση, που θέλοντας να τηρήσει ισορροπίες προφανώς εσωτερικές, ρίσκαρε σε λύσεις από το παρελθόν.

Ξεκατίνιασμα: Ο Αυριανισμός έχει διπλή όψη. Δεν είναι μόνο τα μοντέλα κομματικής επετηρίδας τύπου δεκαετίας ’80 και αλλά το ξεκατίνιασμα. Ιδίως το δεύτερο μάλλον ανήκει εδώ και χρόνια στην μνημονιακή πλευρά. Τα κόμματα που συγκυβερνούσαν(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ)  ή οι μετά χριστόν προφήτες ( Ποτάμι) βρίσκονται στο σημείο της ύφεσης. Ανερμάτιστη αντιπολίτευση, “αναπτυξιακές κορόνες” με μεμονωμένα παραδείγματα που αρχίζουν και καταλήγουν σε κρατικό χρήμα ( ΕΣΠΑ), στο κράξιμο σε συγκεκριμένα πρόσωπα όπως στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Βαρουφάκη. Ξεχάστηκαν μονομιάς Άδωνις και λοιπές προσωπικότητες που τραβούσαν την προσοχή.  Ανεπαρκείς πολιτικές προτάσεις στα όρια της πολιτικής θνησιμότητας και βραχυζωίας.

Γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται συντριπτικά στις Δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την συναισθηματική φόρα των πρώτων μηνών, η οποία αρχίζει και ξεθυμαίνει. Την θέση της παίρνει η αγωνία για την επόμενη μέρα. Κυρίως όμως ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε όχι γιατί τόσο πιστέψαν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ αλλά για να τιμωρηθούν όλοι οι παλαιότεροι. Και όχι γιατί οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν ως πολιτικό τρόπο ζωής τον κέντρο ή την κεντροαριστερά με την ευρύτητα του όρου. αλλά γιατί κυριολεκτικά σκυλοβαρέθηκαν τα ίδια πρόσωπα.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα…

Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Γιωργος Κ.

    Καλορίζικος στη θέση που τοποθετήθηκε ο γιός αποτυχημένου τοπικού Βολευτή, για πολλά χρόνια ιδεολόγου. Αγαπητοί φίλοι, είδατε ότι “την προδοσίαν πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς”. Άλλωστε από το βήμα της Βουλής βολευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με ιδιαίτερη χάρη μπορώ να πώ ότι, τη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ θα την εφαρμόσουν στελέχη του κόμματος. Όμως αυτοί πήραν φόρα και θα μας χώσουν και μιά μνημονιάρα μέχρι τα αυτιά, για το καλό της Πατρίδας, θα πούνε, είδατε τί κάνει η μάσα;….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.