Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο Π. Κουρουμπλής στο ΥΠΕΣ: Τι γυρεύει ένας πρώην «πράσινος» στο υπουργείο με τους «γαλαζο-πράσινους» δημάρχους

ImageHandler.ashxΈνας πρώην (τρις) βουλευτής και επί πολλά έτη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που το 2012 ελέω μνημονίου μεταπήδησε μέσω του κόμματος που ίδρυσε με τους Αλέξης Μητρόπουλο και Νίκο Κοτζιά, «Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει μετά από πολλές καραμπόλες το υπουργείο Εσωτερικών. Για να καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας στον «πράσινο» Παναγιώτη Κουρουμπλή προηγήθηκαν οι αρνήσεις του Πάνου Σκουρλέτη που ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά και της Όλγας Γεροβασίλη που, παρότι ήταν υπεύθυνη Δημόσιας Διοίκησης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευσης, προτίμησε τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Φαίνεται πως ο θώκος του υπουργού Εσωτερικών που άφησε ορφανό για να πάει στη θέση του προέδρου της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, δεν ήταν και τόσο δημοφιλής μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ. Κουρουμπλής που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-96), προτιμούσε να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να τοποθετήσει εκεί έναν «γνήσιο» ΣΥΡΙΖΑιο  και επιπλέον γιατρό, τον Ανδρέα Ξανθό, ο κ. Κουρουμπλής είπε «ναι» στην πρόταση του κ. Τσίπρα. Άλλωστε και οι δύο γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο υπουργείο που έχει ως κύριο αντικείμενο την Αυτοδιοίκηση (σ.σ. το υπόλοιπο τμήμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά το Δημόσιο το διατηρεί, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr,  o Χριστόφορος Βερναρδάκης) στην οποία το ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου προέρχεται ο κ. Κουρουμπλής, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις που, μαζί με τους φίλα προσκείμενους, φτάνει ακόμη και τους 100 δημάρχους. Αυτούς τους παλιούς «φίλους» με επίκεντρο τη Β΄ Αθηνών όπου εκλέγεται ο νέος υπουργός, θα ξαναβρεί μπροστά του και στόχος του προφανώς θα είναι να τους φέρει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις εκλογές του 2014 έχει εκλέξει μόλις 25 με 30 δημάρχους σε όλη τη χώρα. Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής καλείται να διαχειριστεί τους «γαλάζιους» δημάρχους και περιφερειάρχες που όχι μόνο αποτελούν πλειοψηφία αλλά και συνεργάζονται με τους «πράσινους» σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Το βιογραφικό του νέου υπουργού Εσωτερικών όπως το έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα

Ο Παναγιώτης  Κουρουμπλής γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία. Η δημιουργία πλήθους καινοτόμων κοινωνικών υποδομών πρόνοιας συνδέθηκε με την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του στην εν λόγω θέση.

Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινοπούλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.ά.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (E.A.W.C.) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο.

Η συνέπεια στις πολιτικές και κοινωνικές του πεποιθήσεις επέβαλε την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το 2011 και την παύση της συμπόρευσής του με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου.

Σήμερα είναι Βουλευτής Β’ Αθήνας και Υπουργός Υγείας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

http://www.aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.