Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Ο Π. Λαλιώτης στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

Ο Π. Λαλιώτης στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

laliotisTο υψηλό κόστος παραγωγής, η δυσβάσταχτη φορολόγηση, η έλλειψη ενός θεσμικού οργάνου διαβούλευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους αγρότες, οι οποίοι αν και ξεκινούν με ελπίδες και όνειρα, καταλήγουν να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και την ύπαιθρο.

Αυτή τη διαπίστωση, έκανε για άλλη μία φορά, ο αν. Γραμματέας Αγροτικού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Παναγιώτης Λαλιώτης, ο οποίος αφενός ως εκπρόσωπος του κόμματος κι αφετέρου, ως αγρότης, παρευρέθηκε στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου της Πανελληνίας Ένωσης Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο Σοφικό Κορινθίας.

Όπως επεσήμανε, ο κ. Λαλιώτης, παρά το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας, δυστυχώς, η Πολιτεία μέχρι σήμερα, λαμβάνει αποφάσεις που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στον αγροτικό κόσμο, πόσο μάλλον, στους νέους αγρότες, οι οποίοι απογοητεύονται από τις «γάγγραινες» του συστήματος.

«Λόγω των υψηλών δεικτών ανεργίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί πλέον στις μεγάλες πόλεις, πολλοί νέοι άνθρωποι επέστρεψαν στην ύπαιθρο και αποφάσισαν να γίνουν νέοι αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να προσφέρει εργασιακό καταφύγιο απέναντι στην υφιστάμενη οικονομική αβεβαιότητα, ωστόσο, τα εμπόδια που η ίδια η Πολιτεία μετατρέπουν το όνειρο σε… εφιάλτη», ανέφερε ο κ. Λαλιώτης.

Ο αν. Γραμματέας Αγροτικού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατού μέσου, ώστε να δοθεί «ώθηση» στους νέους αγρότες, όπως στην παροχή επιστημονικής βοήθειας, στη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων, στη μείωση του κόστους παραγωγής, κ.α. Επίσης, τόνισε, πως η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει και ενισχύσει τη λειτουργία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, η οποία αποτελεί «καταφύγιο» για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ενώ ανέλυσε το πρόγραμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» για το αγροτικό, ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που εκτός των άλλων περιλαμβάνει τη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου στους αγρότες, παραχώρηση Δημοσίων γαιών σε ακτήμονες που αποφασίζουν να ασχοληθούν κατά κύριο  επάγγελμα με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα 3 πρώτα έτη, παροχή ισχυρών κινήτρων στους νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους που, είτε επιθυμούν να αναλάβουν εκμετάλλευση αλλού, όταν αυτή χηρεύει, είτε διαθέτουν δικές τους εκμεταλλεύσεις, τις οποίες τις έχουν αφήσει χέρσες και ανεκμετάλλευτες και επιθυμούν πλέον να τις εκμεταλλευτούν, δημιουργία δύο τραπεζών, μία για σπόρους και ποικιλίες φυτών και μια για ζωικό γενετικό υλικό, κ.α.

*Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία ο κ. Λαλιώτης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Θεόδωρο Βασιλόπουλο

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.