Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Ο τέλειος τρόπος να μη δουλέψει κανένας…

Ο τέλειος τρόπος να μη δουλέψει κανένας…

alla

Είναι εκπληκτικό το πώς έχουν μπερδευτεί οι  πεπειραμένοι επαγγελματίες και έμποροι από την εποχή που ζούμε. Στο Αγρίνιο ειδικά που είναι μια πολύ παράξενη αγορά(αν είναι αγορά πλέον…)δεν αρκεί ούτε η απλή ερμηνεία ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε η προσμονή ότι  αν κάποιος δώσει λεφτά στον κόσμο θα δουλέψουν όλοι μαζί όπως συνέβαινε κάποτε.

Χαρακτηριστικά ρώτησα φίλο βενζινοπώλη πως πάνε οι παραγγελίες στο πετρέλαιο τώρα που η τιμή έχει επανέλθει γύρω στις τιμές προ κρίσης. «Δεν θα το πιστέψεις αλλά ο Δεκέμβριος είναι χειρότερος από τον…Οκτώβριο!», ήταν  η απάντηση και άρχισε μετά η ανάλυση: «Τον Οκτώβριο φέτος φαινόταν ότι το πράγμα θα είναι διαφορετικό από πέρυσι. Όσοι είχαν άδειες δεξαμενές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παίρνουν περισσότεροι φέτος το επίδομα θέρμανσης πήγαν τις παραγγελίες πάνω κατά 25%! Μετά ήρθε κι ο Νοέμβρης και έφερε άλλο ένα 10% πάνω ακόμα. Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κρύα δεν είχαν αρχίσει ακόμα περιμέναμε το πρώτο γύρισμα του καιρού για να πέσουν οι πολλές παραγγελίες. Κι όμως ο Δεκέμβρης έχει παγώσει όχι από θέμα καιρού αλλά από παραγγελίες»…

Εξήγηση; Μάλλον έπεσε πάλι μια κρίσιμη περίοδος αβεβαιότητας μαζί με την δεδομένη αφραγκία. Πολλοί δηλαδή δεν έχουν και πάλι λεφτά ακόμα και για τη μειωμένη τιμή αλλά άλλοι καθυστερούν(όσο δεν έχουν «σφίξει» και τα κρύα ακόμα)γιατί φοβούνται τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Τις εκλογές, αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι, αυτά που λένε οι δικοί μας, τη φαγωμάρα, το bank run και διάφορα άλλα που οδηγούν κάποιους να κρατούν ένα 300άρι ευρώ για «καβάντζα». Κι άντε να είσαι επαγγελματίας και να κάνεις οποιονδήποτε σχεδιασμό έτσι.

Σάμπως είναι μοναδικές περιπτώσεις αυτές; Ο φίλος ο Φώτης Πατσιαλός που συνεχόμενα είχε ή δούλευε σε μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος- χωρίς διακοπή -από το 1978(!)πήρε την  απόφαση αυτές τις μέρες να το αφήσει το σπορ για λίγο. Το έδωσε σε άλλον και πήγε στα «πιτς». Θα περίμενε κανείς να σου πει ότι φταίει ότι δεν έβγαινε πέρα, δεν είχε να ανταπεξέλθει. Κι όμως δεν είναι αυτό: «Προσωπικά αποφάσισα ότι δεν μπορώ να βλέπω άλλο να παλεύω με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Βαρέθηκα να με βλέπω να πληρώνω δημόσιο, ΟΑΕΕ, εφορίες, ΙΚΑ και τόσα χρόνια να μην χρωστάω ένα ευρώ. Να έχω το άγχος του να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις και να παραδίδω ένα μαγαζί «καθαρό». Και να δουλεύω από τις 7 το πρωί μέχρι το κλείσιμο και να μη με βλέπει η οικογένειά μου. Και την ίδια ώρα όλοι οι πονηροί που έχουν «χιονίσει» όποιον μιλάει ελληνικά, να ζουν και να βασιλεύουν, να κάνουν έξοδα, να δουλεύουν προαιρετικά να κυκλοφορούν σα να μην τρέχει τίποτε και να θεωρούνται και μάγκες! Ε, αρκετά, μέχρι κάποτε να μπει σειρά σε τούτο το κράτος ή να μην πληρώνει κανένας  βρε αδερφέ…»

Πρόκειται για κατόρθωμα, πάντως. Από τη μια ο οίκος ανοχής που λέγεται κράτος να ευνοεί τα λαμόγια και τους αντιεπαγγελματίες και από την άλλη να εξαρτάται η θέρμανση στο σπίτι(και εξ αντανακλάσεως το αν θα ζήσουν οι βελανιδιές στο Ξηρόμερο…)από το αν ο Πολύδωρας, ο Καπερνάρος ή δική μας κ. Φούντα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τελικά σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.