Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Ο ταλαντούχος Βενιζέλος με τη δική του αλήθεια

Ο ταλαντούχος Βενιζέλος με τη δική του αλήθεια

benizelos

Βγαίνοντας από τη συνέντευξη Τύπου χτες στον Βενιζέλο η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είχε ζαλιστεί. Τίποτε από όσα ξέρει  και ακούει εδώ και 5 χρόνια από την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα δεν είχε μείνει στη θέση του. Ή τουλάχιστον αυτός που ήταν απέναντί τους, ο Βενιζέλος, αυτό που παρουσίασε δεν είχε καμία σχέση με όσα είχαν οι πιο πολλοί στο μυαλό τους. Θα πει κάποιος ότι γι’ αυτό τα σχόλια κάτω από κάθε εμφάνισή του είναι από προσβλητικά μέχρι απλά αρνητικά, γιατί ο κόσμος ξέρει μια άλλη πραγματικότητα και σε ένα σημαντικό κομμάτι του τη βιώνει κιόλας αυτή την άλλη πραγματικότητα. Αλλά ότι ο Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος με ταλέντο στο λόγο και με πολλή μεγάλη ευφυΐα στην πολιτική δεν αμφισβητείται. Ένας συνάδελφος ξεκίνησε να τον ρωτάει με  βάση μια φράση του Μαξίμ Γκόρκι για να καταλήξει στο «γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος;» και του απάντησε ο Βενιζέλος: «ο Απόστολος Παύλος είπε ότι η αλήθεια απελευθερώνει»! Και για τις αυτοκτονίες και για τα μαγαζιά και για το αν ανεβαίνει η κατεβαίνει η «απασχόληση», όπως την έλεγε, είχε απαντήσεις πειστικές. Θα χρειαζόταν μια συζήτηση ωρών για να τον αντικρούσει κάποιος επαρκώς κι αν θα το κατάφερνε. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη σύγκριση που έκανε πάλι μεταξύ της εποχής μας με τη περίοδο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν ένας άλλος Βενιζέλος έμεινε εκτός Βουλής και ακολούθησαν τα εθνικά βάσανα!

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει αυτά που λέει ο Βενιζέλος. Ξέρει τελείως άλλα πράγματα ακόμα και για καθαρά τεχνικά ζητήματα(ποιος ξέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες που πλέον ανήκουν στο κράτος δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05%;). Και αυτά τα πράγματα τα ξέρει σαν απόλυτα παραδεκτές αλήθειες πια. Είτε γιατί πέτυχε η ρητορική που μοιράζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξ. Ελ., τους Αγανακτισμένους και όλους τους χώρους που θέλουν έξοδο από την Ε.Ε για να εφαρμοστεί ένα άλλο σύστημα. Είτε γιατί απέτυχαν οι ευρωπϊστές να το δώσουν στον κόσμο να το καταλάβει, είτε γιατί δεν το πίστευαν τελικά ούτε αυτοί, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Να μην ξεχνάμε ότι ο Βενιζέλος έχει πει το περίφημο «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δηλαδή σε ότι γινόταν στην Ελλάδα πριν το 2009… Τώρα αν θα μπορούσε κι ο Βενιζέλος να πάρει έναν καλό image maker για να του «μαλακώνει»  το προφίλ του ακαδημαϊκού και συνταγματολόγου που τα ξέρει όλα, αυτό είναι μι α άλλη υπόθεση. Διότι να τον πείσεις ότι δικές του νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν λάθος, είναι κομματάκι δύσκολο. Σκέφτομαι ότι  αν ο ίδιος ήταν διαφορετικός ίσως ο κόσμος να ήξερε άλλη αλήθεια.

Ακούγοντάς τον πάντως χτες θα καταλάβαινες ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 70 χρόνια μέχρι να αποφανθούμε τι συνέβη στα χρόνια του μνημονίου, όπως τα λένε. Εδώ τώρα ξανάνοιξε-με αφορμή κάτι που είπε ο Τσίπρας-η κουβέντα για το τι έγινε πριν 70 χρόνια στα Δεκεμβριανά και μας ακούνε και οι ξένοι, ξεσκονίζουν τα ιστορικά κιτάπια και συμπέρασμα δεν βγάζουν. Λυπάμαι που δεν περνάει αυτό το κείμενο γενεές δεκατέσσερις τον Βενιζέλο, από την άλλη δεν τον ψήφισα ποτέ ούτε και  θα τον ψηφίσω.  Κατάλαβα πάντως ότι δεν έχω την ίδια εικόνα για τα πράγματα-όπως δεν έχω και με όσους θα ήθελαν να σουβλίσουν τον Βενιζέλο-όταν σε ερώτηση για τον νομό μας απάντησε με ερώτηση επίσης: «Ξεχνάει η Αιτωλοακαρνανία τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για την περιοχή;». Όχι δεν ξεχνάει και γι’ αυτό θα ψηφίσει όπως θα ψηφίσει την άλλη Κυριακή…

Υ.Γ. Αν είστε του χώρου(πως λέμε «του χώρου τα εννιάμερα», κάπως έτσι)και λάβατε ένα mail με την απομαγνητοφώνηση της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ θα είδατε ότι κάποια στιγμή ρωτάει κάποιος δημοσιογράφος Μισερής! Αγνοήστε το! Ή μάλλον αυτό το μήνυμα να καταστραφεί όπως στο Mission Impossible. Πρόκειται για την αφεντιά μας δηλαδή αντί για «Μισερής» έπρεπε να λέει «Συμψηρής». Δεν πειράζει και σχεδόν μισεροί είμαστε και καμιά φορά μίζεροι. Απλά να τρέχεις αυτές τις μέρες στις συναυλίες… συγγνώμη στις παρουσιάσεις των πολιτικών και να σου έχουν και το όνομα λάθος είναι κάπως κουραστικό. Το φοβερό είναι ότι τα αθηναϊκά κανάλια και site εμάς εδώ ξεπατικώνουν αμισθί κι όχι εκείνους που δεν πολυνοιάζονται για τέτοια μικρολαθάκια. Αφού δεν έγραψαν «Μεμψιμοιρής» πάλι καλά να λέμε…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Αυτό τώρα έιναι καλό η κακό? Το να είναι ταλαντούχος κάποιος στην ευφράδεια του λόγου του, να τα μπουρδουκλώνει κατά πως τον συμφέρει , το ότι θα χρειαστούν 70 χρόνια (!!!!) για να καταλάβουμε τι εννοεί ο κάθε “ποιητής”-χεστήκαμε αφού εν τω μεταξύ δεν θα ζούμε-το ότι δεν ξεχνάει η Αιτωλ/νία τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ-ασφαλώς και ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ- να τον χαίρεστε τον ταλαντούχο σας και να τον ξαναψηφίσετε για τις “δικές του” αλήθειες.
    Αυτές που μας είχε συνηθίσει τόσα χρόνια.
    “Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη σύγκριση που έκανε πάλι μεταξύ της εποχής μας με τη περίοδο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν ένας άλλος Βενιζέλος έμεινε εκτός Βουλής και ακολούθησαν τα εθνικά βάσανα”
    Καί μόνο αυτό που γράφετε δείχνει πόσο ραγιάδες είσαστε!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.