Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Πάνω από 100 ομοφοβικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα

omofobia_708

Κρούσματα ομοφοβικής βίας, κυρίως λεκτικές επιθέσεις, πολλές φορές με σωματική βλάβη, συνήθως σε δημόσιο χώρο.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πες το σε εμάς-Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας» έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για πάνω από 100 ομοφοβικές επιθέσεις από τον Απρίλιο του 2014 έως και το Νοέμβριο του 2015.

Υπό τον τίτλο «Ομοφοβική, τρανσφοβική βία και διακρίσεις στην Ελλάδα: Έκθεση αποτελεσμάτων Έργου «Πες το σ’ εμάς», η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα για τη βία και τις διακρίσεις στην Ελλάδα, λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Δείτε την έκθεση αναλυτικά
Στο σύνολο των 101 περιστατικών, καταγράφηκαν πέντε επιθέσεις με πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών, 19 επιθέσεις με πρόκληση ήπιων σωματικών βλαβών, ένας βιασμός, μία  ασέλγεια, 94 λεκτικές επιθέσεις με ομοφοβικούς/τρανσφοβικούς χαρακτηρισμούς, δύο φθορές περιουσιακών στοιχείων, μία διατάραξη οικιακής ειρήνης, 20 λεκτικές επιθέσεις με διατύπωση απειλών, τέσσερις περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης και 29 άλλες ενέργειες (π.χ. εκσφενδόνιση αντικειμένου κατά του θύματος, φτύσιμο κ.λπ.).

Από το σύνολο των περιστατικών τα 96 καταγράφηκαν από τα ίδια τα θύματα, ενώ τα πέντε από αυτόπτες μάρτυρες.

Από τα 101 κρούσματα ομοφοβικής βίας, ένα έγινε το 2009, δύο το 2011, τρία το 2013, 22 το 2014 και 73 το 2015, αλλά όλα καταγγέλθηκαν την περίοδο Απρίλιος 2014-Νοέμβριος 2015.

Πάνω από τα μισά περιστατικά (52 στον αριθμό) έγιναν σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, όπως για παράδειγμα, δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, παραλίες, στάσεις λεωφορείων.

Ακόμα, 14 περιστατικά έγιναν σε ιδιωτικούς χώρους, στους οποίους περιλαμβάνονται σπίτια φίλων, γνωστών του / των θύματος-ων αλλά και χώροι ιδιωτικών επιχειρήσεων, εταιρειών. Επιπλέον, εννέα περιστατικά έγιναν σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, εννέα περιστατικά έλαβαν χώρα στο σπίτι του θύματος από πρόσωπο του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος. Άλλα οκτώ περιστατικά σημειώθηκαν εντός δημόσιου φορέα/υπηρεσίας, όπως, για παράδειγμα, δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ΔΟΥ, υπουργεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο αριθμός περιστατικών και θυμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός αν ληφθεί υπόψη ότι οι υπηρεσίες του «Πες το σ’ εμάς» ήταν προσβάσιμες μόνο σε ανθρώπους που διέμεναν μόνιμα ή έστω προσωρινά εντός Περιφέρειας Αττικής και ότι τα περιστατικά που κατήγγειλαν έλαβαν χώρα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα 98 από τα 101, εντός της Αττικής.

Την επεξεργασία των δεδομένων, τη σύνταξη και την επιμέλεια της Έκθεσης, ανέλαβε ο Θανάσης Θεοφιλόπουλος, κοινωνιολόγος, υπ. διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου και Υπεύθυνος του Έργου «Πες το σ’ εμάς».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.