Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Πάνω από 38 βαθμούς δεν δουλεύουμε έξω..

Πάνω από 38 βαθμούς δεν δουλεύουμε έξω..

Με τις συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες και με τον καύσωνα που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες έχουν ήδη εκδοθεί και οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παρότι δεν αναμένεται η θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 38 βαθμούς και ο δείκτης δυσφορίας δεν θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού δεν θα συνδυαστεί η ζέστη με μεταφορά σκόνης, με ακραία υγρασία κλπ, πρέπει να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι ότι σε αυτές τις συνθήκες έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα.

Παρότι λοιπόν στην περιοχή μας οι αγροτικές εργασίες και η οικοδομή είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτες δραστηριότητες δεν είναι λίγες οι δουλειές που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Από τις συμβάσεις  εργατοτεχνιτών, οικοδόμων και συναφών επαγελμάτων προβλέπεται άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC και πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Αντίθετα δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο  όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρο όπως γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κτλ, κάτι που όμως δικαιούται να το ζητήσει ο κάθε εργαζόμενος και να ζητήσει την καταβολή ολόκληρου του μεροκάματου.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ είναι ο μόνος συνδικαλιστικό χώρος που έχει βγάλει σχετική  ανακοίνωση συμπεριλαμβάνοντας την απαίτηση για διακοπή της εργασίας πάνα από τους 38 βαθμούς και για εργαζόμενους με χρόνια προβλήματα υγείας που επίσης δικαιούνται να διακόψουν τη δουλειά στον καύσωνα, αν δεν υπάρχει κλιματισμός, αλλά δεν είναι σαφές αν σε όλες τις δουλειές πληρώνονται κανονικά τη μέρα. Προσοχή: Η διακοπή της εργασίας γίνεται όχι με την πρόβλεψη, αλλά την ώρα που το θερμόμετρο περάσει τους 38 βαθμούς δηλαδή γύρω στη μία το μεσημέρι. Αρκεί να συμφωνεί και το θερμόμετρο του αφεντικού…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.