Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Πέντε λάθη που κάνουμε για να ζεσταθούμε

Πέντε λάθη που κάνουμε για να ζεσταθούμε

9C0CC0FD6E6EC71EB166F3214B3677AAΚαι όμως, ο ζεστός καφές και ο σκούφος  δεν καταπολεμούν το κρύο….

Καθώς έρχεται ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες  μπορεί να φτάσουν και υπό του μηδενός, οι επιστήμονες δίνουν μερικές συμβουλές ως προς  το πώς να ζεσταθούμε, ανατρέποντας αυτά που ξέραμε έως τώρα.

1. Μην ανοίγετε την κεντρική θέρμανση…

Ο  John Scurry χειρούργος στο University College Hospital  του Λονδίνου μας λέει να κρατάμε την θερμοκρασία του σπιτιού στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου και αυτό γιατί όταν βγαίνουμε από ένα πολύ ζεστό σπίτι έξω στο κρύο μπορεί να πάθουμε  το σύνδρομο «Raynaud», όπου η κυκλοφορία  του αίματος στα άκρα -συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών, αλλά μερικές φορές και στη μύτη ή τα πτερύγια των αυτιών- διακόπτεται ξαφνικά.

2. Να πίνετε μόνο ντεκαφεϊνέ…
Ο ζεστός  καφές είναι η πρώτη σκέψη για να ζεσταθούμε όταν έχει κρύο , άλλα είναι ένα μεγάλο λάθος. Ο  Eddie Chaloner χειρούργος στο Lewisham General Hospital προτιμά να πίνει τσάι με τζίνζτερ πάρα καφέ και αυτό γιατί η καφεΐνη δεν αφήνει το αίμα να ζεσταθεί. Όταν ο ζεστός καφές εισέρχεται στο σώμα μας νιώθουμε ζεστή μόνο εσωτερικά, ενώ εξωτερικά παγώνουμε πιο εύκολα.

3. Μην βάζετε τα χεριά στις τσέπες…
Όταν έχει κρύο όλοι συνήθως βάζουμε τα χεριά στις τσέπες μας για να ζεσταθούμε, άλλα ο  Tim Hutchful της British Chiropractic Association  λέει ότι είναι καλύτερο να τα έχουμε ελεύθερα στο κρύο και να τα κουνάμε  γιατί έτσι το αίμα θα περνάει με μεγαλύτερη ροή στο σώμα μας με αποτέλεσμα να ζεσταινόμαστε  περισσότερο.

4. Να τρώτε πρωτεΐνη…
Η πρωτεΐνη βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει εύρυθμα την απορροφά, ώστε να παράξει ενεργεία και έτσι το σώμα μας να ζεσταθεί.

5. Μην φοράτε σκούφους…
Φορώντας σκούφους μπορούμε να χάσουμε έως και το 30% της ζέστης στο κεφάλι μας , λέει ο Dr Andrew Camilleri καθηγητής του University Hospital of South Manchester NHS Trust. Επίσης  μας προτείνει να αγοράζουμε σκούφους φτιαγμένους από καθαρό βαμβάκι ή πρόβατο και όχι από συνθετικά υλικά. Λέει, ακόμη, πως πάντα να αναπνέουμε από την μύτη και όχι από το στόμα γιατί όταν εισπνέουμε  από το στόμα δεν υπάρχει  μηχανισμός να ζεστάνει τον κρύο αέρα όπως γίνεται με την μύτη και έτσι το κρύο πηγαίνει κατευθείαν στα πνευμόνια μας με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε από κρυολογήματα πιο συχνά.

Πηγή Dailymail

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.