Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Παναγρίνεια: Η ανάγκη σύνδεση τους με κάποιο γεγονός

panagrinia

 

Έληξε ο θεσμός των Παναγρινείων, ο οποίος άφησε θετικό υπέδαφος για την ανάπτυξη-τυποποίηση εκδηλώσεων με όρους 2015 και όχι πατριδοπολιτιστικού κινήματος δεκαετίας  ’80.

Στα θετικά η καλή συνεργασία των φορέων που τα διοργάνωσαν, η έλλειψη προβλημάτων,  η σύνδεση του αθλητικού στοιχείου με το ιστορικό-πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης.  Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις, υπήρχαν στιγμές που κινούνταν στο τυπικό μιας εκδήλωσης και άλλες που άφησαν κάτι ξεχωριστό. Αυτό ο καθένας το κρίνει υποκειμενικά.

Θεματικά πάντως άφησε την αίσθηση μιας περιήγησης σε κάποιες δράσεις και καταστάσεις σταθμούς στην πόλη, χωρίς  κάποια αφορμή ή να καταλήγει κάπου.

Σε άλλες πόλεις, πολυήμερες εκδηλώσεις πόλεις συνδέονται με το παρελθόν τους. Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία γιορτάζουν π.χ. την απελευθέρωση τους στους Βαλκανικούς Πολέμους. Όταν οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν κάποιο περιεχόμενο, τότε προσδίδεται συνήθως η προώθηση κάποιου προϊόντος, όπως γιορτή κρασιού κτλ κτλ.

Στην περίπτωση του Αγρινίου, οι μήνες ιστορικού ενδιαφέροντος που προσφέρονται για γιορτές ( άλλο οι εκδηλώσεις μνήμης για δυσάρεστα γεγονότα)  είναι ο  Ιούνιος ( απελευθέρωση Βραχωρίου 11 Ιουνίου 1821) και ο Σεπτέμβριος ( απελευθέρωση Αγρινίου από Γερμανούς στις 14 Σεπτεμβρίου 1944).

Ίσως τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να συνδεθούν με κάτι συγκεκριμένο, να αποκτήσουν επετειακό χαρακτήρα. Ίσως και το συνολικό όνομα πρέπει να είναι κάτι που να “περπατάει” πιο εύκολα από Παναγρίνεια.

Στα Παναγρίνεια κάτι πρέπει να γιορτάζουμε

Ένας κεντρικός άξονας βοηθάει πιο εύκολα στην επιβίωση τέτοιων θεσμών. Δεν θα πέσει έτσι ποτέ η αυλαία τους, όπως έπεσε η αυλαία της ανάπτυξης που μας θυμίσε χθες (εκτός από το καπνεργατικό κίνημα) το υπέροχο θεατρικό για τον καπνό στις καπναποθήκες Παπαπέτρου, όπου εκεί έπεσε επίσης και η αυλαία των Παναγρινείων…

Άγριος

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. comments

  Θεσμός γίνονται εκδηλώσεις που εχουν θέμα.Που το θέμα αυτό αγγίζει το κόσμο.Που γι αυτο δουλεύουν πολλοί και πολύ καιρό(για να ειναι ποιότικό).
  Αν ρωτήσει κάποιος γιατι εγιναν τα Παναγρίνεια,ισως απο την απάντηση λυθεί και το ζήτημα.Το γιατί τώρα,το γιατί ετσι,το ποιός αποφάσισε και ποιοί κλήθηκαν να το υλοποιήσουν,παραμένει αγνωστον!!Αρα εξ ορισμού μάλλον,κατώτερα του αναμενομένου η του επιδιωκομένου.Ας ακουστούν κι άλλες απόψεις.

 2. antikeimenikos

  Μαζεύονται και χορεύουν οι διάφοροι σύλλογοι, άντε κανα θεατρικό με το ζόρι, κανένα αθλητικό γεγονός και τέρμα.

  Αντί να γίνει δρόμος γύρω από τη λίμνη και να έχουμε αγώνες με συμμετοχή από όλο τον κόσμο, μαζευόμαστε και χορεύουμε γύρω γύρω όλοι όπως στους γάμους για να δικαιολογήσουν τα λεφτά τους κάποιοι…

 3. comments

  περίπου ετσι.Ειπαμε να μη το χοντρύνουμε.Αλλά ετσι ειναι…

 4. Gewrg

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ) ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΛΟΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 1 ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.