Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Πανελλαδική Σύνοδος Σαρακατσαναίων στο Αγρίνιο.

Πανελλαδική Σύνοδος Σαρακατσαναίων στο Αγρίνιο.

Για ακόμη μια φορά ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας, αποδεικνύει την πολυσχιδή του δράση. Έτσι, μετά τη διοργάνωση του ομολογουμένως επιτυχημένου ανταμώματος στο χωριό Περδικάκι τον περασμένο Ιούλιο, αυτή τη φορά ταράζει τα λιμνάζοντα πολιτιστικά ύδατα και στην πόλη μας. Σε συνεργασία με την αντίστοιχη Πανελλήνια Ομοσπονδία , αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την ”Πανελλαδική Σύνοδο Προέδρων και Χοροδιδασκάλων Συλλόγων Σαρακατσαναίων”. Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Εκτός απ’τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, θα δοθεί σε όσους το επιθυμούν η δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια χορού απ’τον αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κ. Σερμπεζή, αλλά και ομιλίες για την ιστορία και τη μελλοντική πορεία των σωματείων, που πρεσβεύουν και υπηρετούν το συγκεκριμένο κομμάτι της παράδοσής μας . Πραγματκά, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αξιοέπαινες και καταγράφονται στην πολιτιστική μας ιστορία.

Επιτέλους, πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε απ’τα καθιερωμένα και τετριμμένα. Και το λέμε αυτό, διότι η πλειονότητα σχετικών συλλόγων εκ των μεγαλοαστικών κέντρων ορμόμενοι,πιστοποιούν την ύπαρξη τους μόνο κάθε καλοκαίρι στις πλατείες των χωριών μας. Εκεί λοιπόν, στήνουν ένα πανηγυράκι ( όπως θα έλεγε και η Ντέμπυ Γκολεμά) με δυο τρεις άφωνες-ους αοιδούς και κλαρινίστες αμφιβόλου ποιότητος , ενώ η τιμή εισόδου είναι τέτοια που νομίζεις ότι συναγωνίζονται το Μαρασούλη και τον Παπαργυρόπουλο (μεγαλοϊδιοκτήτες Αθηναϊκών μαγαζιών)… Ο κόσμος μετέχει σε αυτή την ομολογουμένως ”μεθυστική” Διονυσιακή τελετή ψυχή τε και σώματι, αψηφώντας οιαδήποτε οικονομική κρίση! Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, όταν τα φώτα σβήσουν οι διοργανωτές να βάζουν στα ταμεία τους χιλιάδες ευρώ. Όμως, το θέμα είναι τι γίνεται με αυτά τα χρήματα και κυρίως αν ενημερώνονται τα μέλη για το ποσό των εσόδων! Δυστυχώς, οδηγούμαστε σε αυτό το συνειρμό γιατί πολύ απλά μιλάμε για συλλόγους-σφραγίδα με μηδενική δράση, που θα ξαναθυμηθούν τον τόπο τους και τον ”πολιτισμό” μετά από ένα χρόνο, δηλαδή στα επόμενα –εια!!! Δεν θα πρεπε λοιπόν το ΥΠΠΟ να βάλει τέλος σε αυτή την ασυδοσία, ελέγχοντας και χρηματοδοτώντας μόνο όσα σωματεία είναι παραγωγικά;

Υ.Γ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μηδενίζουμε το έργο συλλόγων με προσφορά στον τόπο μας. Όσον αφορά τα καλοκαιρινά πανηγύρια δεν είμαστε αντίθετοι, απλά διαφωνούμε με όσους εξαντλούν τη δράση τους μόνο σε αυτά και κυρίως με όσους τα καπηλεύονται προς ίδιον όφελος, εις βάρος πάντοτε όσων πραγματικά αγαπούν και νοσταλγούν τη γενέτειρά τους!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.