Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Παπαζάχος: Το θέμα σεισμός Κεφαλονιάς δεν έχει λήξει

article27904.w_l«Για μένα προσωπικά το θέμα Κεφαλονιά δεν έχει λήξει», δήλωσε Κώστας Παπαζάχος, από το βήμα ημερίδας.Χαρακτήρισε την κατάσταση πολύπλοκη η οποία δεν τελειώνει εύκολα

Η ιστορική καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Κεφαλονιάς αλλά και η κινητικότητα που παρατηρείται είναι μερικοί από τους παράγοντες που κάνουν τους επιστήμονες να μιλούν για φαινόμενο το οποίο δεν τελειώνει εύκολα.
Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Κώστας Παπαζάχος «Για μένα προσωπικά, το θέμα Κεφαλονιά δεν έχει λήξει», μιλώντας στην ημερίδα «Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014».
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης που έδωσε τους δύο μεγάλους σεισμούς «είναι από τα πιο διάσημα που μπορεί κάποιος να μελετήσει», ότι «παραμορφώνεται κατά 25 χιλιοστά τον χρόνο», ενδεικτικό της μεγάλης του κινητικότητας, ότι τελικά «το ακριβές επίκεντρο ήταν 2-3 χιλιόμετρα πιο ανατολικά από ότι δόθηκε στην αρχή» και κατέληξε λέγοντας ότι «η περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι πολύπλοκη με μεικτά είδη ρηγμάτων και μηχανισμών γένεσης».
«Η κατάσταση δεν τελειώνει εύκολα», είπε ενώπιον του ακροατηρίου, εξηγώντας ότι το παρελθόν διδάσκει πως τα ρήγματα της περιοχής δεν ησυχάζουν ποτέ.
Μάλιστα, οι καταστροφές που σημειώθηκαν στο νεκροταφείο στα Χαβριάτα και σε αυτό της Χερσονήσου της Παλικής έδωσαν σημαντικά στοιχεία στους επιστήμονες.
««Επειδή τα νεκροταφεία είναι προσανατολισμένα ανατολικά ή δυτικά, από το πού έχουν πέσει οι μαρμάρινοι σταυροί, μετά τον σεισμό, μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα για την κατεύθυνση της ενέργειας», είπε ο επίκουρος καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημήτρη Πιτιλάκη.
Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφηκαν χιλιάδες μετασεισμοί και για αυτό απαιτείται προσεκτική μελέτη, ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να αποτελέσουν οδηγό αντισεισμικής θωράκισης.
«Η επόμενη καταστροφή έρχεται όταν ξεχνάμε την τελευταία», είπε στην ομιλία του ο διευθυντής ερευνών ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ, Βασίλης Μάργαρης και αποκάλυψε ότι στο χωριό Χαβριάτα, κατά τον δεύτερο σεισμό, της 3η Φεβρουαρίου, καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο εδαφική επιτάχυνση 77% της επιτάχυνσης της βαρύτητας.

Φωτογραφία:Eurokinissi

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.