Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

Παράταση στην παραγραφή ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων

 

Σε κοινή ερώτηση, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Νίκη Φούντα με τους  Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκο Τσούκαλη, κ. Βασίλη Οικονόμου και κα Ασημίνα Ξηροτύρη, αναφορικά με την παραγραφή των ανεξέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, που αφορούν διαχειριστικές χρήσεις μέχρι και 31-12-2006 απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης.

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές επισημαίνουν στο Υπουργείο ότι στις 31.12.2012 παραγράφονται όλες οι φορολογικές απαιτήσεις του δημοσίου που αφορούν διαχειριστικές χρήσεις μέχρι 31.12.2006. Πρόκειται για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες οι υποθέσεις των οποίων παρέμειναν ανέλεγκτες ή δεν έχουν ενταχθεί ακόμη και σήμερα στη διαδικασία των περαιώσεων. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, οι Βουλευτές τόνισαν ότι οι απαιτήσεις του δημοσίου υπό παραγραφή ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και με το υπάρχον ελεγκτικό δυναμικό, μέχρι 31.12.2012 υπάρχει δυνατότητα ελέγχου για το περίπου 10% των μεγάλων επιχειρήσεων και για το 1% των επιτηδευματιών και των μικρών επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός  κ. Γιώργος Μαυραγάνης με έγγραφο του που κοινοποίησε στους Βουλευτές γνωστοποίησε την πρόθεση του Υπουργείου για παράταση της παραγραφής των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, με νομοθετική ρύθμιση που θα πάει προς συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, στην απάντησή του αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των ελεγκτικών υπηρεσιών, το ELENXIS, με το οποίο άρχισε να υποστηρίζεται η αντικειμενική και αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής, η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο, στο οποίο εντάσσονται σταδιακά οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα. Παράλληλα δε, το Υπουργείο στην προσπάθεια αντικειμενικοποίησης του τρόπου διενέργειας των φορολογικών ελέγχων και των ελεγκτικών εν γένει διαδικασιών, στην καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, καθώς και την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και φορολογούσας αρχής, προωθεί κάθε αναγκαίο μέτρο και κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, σημείωσε ο Υπουργός.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.