Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Παρά τις διαβεβαιώσεις κλειστό το Μουσείο Θυρρείου

mouseio thirriouΟργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κατοίκους του Δ.Δ. Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού το Μουσείο παραμένει κλειστό.
Αυτό υποστηρίζει σε Ερώτηση του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης αναφέροντας πώς αυτή η απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου και της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων που δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού
Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη όλα τα χρόνια παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί, θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής αυτό ποτέ δεν έγινε. Και όταν ερχόταν στην επιφάνεια όχι από ανασκαφές αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών) πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, τα μετέφεραν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε …άγνωστες κατευθύνσεις. Επίσης πριν ένα χρόνο έγινε απόπειρα να μεταφερθούν Βυζαντινά ευρήματα που στεγάζονται στο μουσείο Θυρρείου σε άλλο μουσείο αλλά η ενέργεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Θυρρείου. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγοντάρανε είτε σιωπούσαν σε τέτοιες ενέργειες. Έτσι έγινε πριν 5 χρόνια με τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Ακτίου.
Με την υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458 που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ.φύλλου 1903,22/12/2003 έχουν κατανεμηθεί τρεις οργανικές θέσεις στο μουσείο Θυρρείου ΔΕ φύλαξης-πληροφοριών που όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.
«Τα ευρήματα των ανασκαφών πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό χώρο τους σε σύνδεση με την ιστορία και τη γεωγραφία του. Άλλωστε μπορεί να είναι καθ’ όλα ασφαλή στο μουσείο Θυρρείου αρκεί αυτό να λειτουργεί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό», σημειώνει ο βουλευτής που ζητά από τον υπουργό μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι μόνιμες και τρέχουσες ανάγκες φύλαξης του μουσείου Θυρρείου από εξειδικευμένο προσωπικό και να φροντίσει ώστε τα αρχαία ευρήματα της περιοχής να επιστραφούν στο μουσείο Θυρρείου όπου ανήκουν και να σταματήσει την μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από αυτό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.